foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/01, 2023

Bäddat för strid i handeln

Handelsanställdas förbund vill att medlemmarna i butik, lager och e-handel ska få påökt med 1 265 SEK i månaden. Det är en av punkterna i avtalskraven som man utväxlade med Svensk Handel på tisdagen.
"Företagen har gått bra och gjort stora vinster. Våra medlemmar stod i frontlinjen under pandemin och tog ett oerhört stort ansvar, nu måste de få betalt", säger Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer, som själv kallar lönekravet "historiskt högt".
Svensk Handel å sin sida kräver återhållsamma löneökningar, och målar en helt annan bild av företagens situation.
"Läget är tufft. Löneökningarna får inte bli för höga. Den kostnaden klarar inte handeln och då står jobben på spel", säger vd Sofia Larsen.
Dessutom vill Handels ha upp minimilönen med 1 370 SEK, vilket är samma belopp som Livs och de andra LO-förbunden krävt, men det är något som Svensk Handel säger nej till.
"Vi vill att de ska vara oförändrade för att inte höja tröskeln för nyanställningar, utan tvärtom se till att ännu fler får anställning i branschen", säger Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson till Handelsnytt.
Handels kräver vidare högre OB och fler OB-berättigade timmar, att avtalet endast ska gälla i ett år istället för tre, att så kallad hyvling av arbetstiden ska upphöra, och att fler ska få heltid. De båda sistnämnda kraven går helt på tvärs med vad Svensk Handel vill se, nämligen mer flexibel bemanning, till exempel efter vilka tider som kunderna besöker butikerna.
"Handeln behöver både tillsvidareanställda, heltids-, visstids- och deltidsanställda. Vi vet att många vill ha tidsbegränsade anställningar och många varken vill eller kan jobba heltid. Det känner man till när man ger sig in i branschen och företagen måste få bemanna så som de behöver", säger Ola Axelsson. 
Parterna står följaktligen mycket långt från varandra nu när avtalsrörelsen lägger i nästa växel, Den 31 mars är det meningen att ett avtal ska vara på plats – om det går är något som återstår att se.

Knivarna slipas på Danish Crown

Danish Crown ska spara 400 miljoner DKK, säga upp minst 150 personer, och kan komma att tvingas stänga något av sina slakterier i Danmark. De kärva beskeden kommer bara dagar efter att man meddelat att en anläggning i Tyskland ska stängas.
Bakgrunden till de nya nedskärningarna är att grisproduktionen i Danmark rasar: i år väntas den till exempel gå ned med omkring nio procent.
"Med den nivån av osäkerhet som vi har kan jag inte utesluta att det blir nödvändigt att stänga ett slakteri i Danmark", säger vd Jais Valeur till FInans.dk. "Det är inte på tapeten just nu, men om produktionen av grisar faller mer än vi budgeterar med, kan det bli nödvändigt".
Samtidigt hoppas man kunna lyfta förädlingsgraden i sina produkter med de medel som man nu ska spara in. Just nu byggs en enorm förädlingsfabrik i Storbritannien, och flera sådana kan komma att byggas, säger Jais Valeur – eventuellt utanför Europa.

Simris Alg vill bli Simris Group

Simris Alg vill byta namn till Simris Group. Det "ligger i linje med den långsiktiga strategin att bygga ett internationellt företag verksamt inom flera industrisektorer", som företagsledningen uttrycker det.
Förslaget måste dock godkännas av aktieägarna vid en extra bolagsstämma.

Nya kryddmixer från Santa Maria

Paulig lanserar nya Santa Maria-kryddmixerna Sriracha, Korean BBQ, samt Curry Red – alla med motiveringen att de ska hjälpa "kökströtta" svenskar som vill pröva något nytt.

Lohilo drog iväg

Lohilo Foods steg med 14,40 procent till 1:970 SEK på tisdagen, före Simris Alg som steg med 6,24 procent till 0:477 SEK och Oatly som steg med 3,42 procent till 2:42 SEK.
Probi föll med 3,81 procent till 182:00 SEK, medan Eatgood föll med 3,66 procent till 1;84 SEK, Midsona B föll med 3,39 procent till 9:13 SEK, och Agtira föll med 3,18 procent till 21:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,07 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,96 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,89 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,09 procent.

Gomidda: Man kan inte hitta på sånt här

Så till den fullständigt absurda historien om hur Fox News-profilen Tucker Carlson, en av dessa konspiratoriska kulturkrigare som fyller den amerikanska TV-kanalen ifråga, bedrivit en utdragen kampanj mot godisen M&M's tecknade maskotar, vilket nu lett till att tillverkaren Mars känt sig tvingad att skicka ut dessa på avbytarbänken på obestämd framtid. Istället ska godiset marknadsföras av komediennen Maya Rudolph, åtminstone tills Tucker Carlson lugnat ned sig.
Denne har nämligen – sannolikt med förstoringsglaset i högsta hugg – tyckt sig se diverse mer eller mindre subtila förändringar av de tecknade varianterna av M&M-godisarna i politiskt korrekt riktning. Bland annat upprörs han av att de bruna och gröna M&M'sen försetts med lågklackat och gympaskor istället för högklackat respektive go-go-boots, vilket han finner avtändande. Liksom den lila figuren, som introducerades förra hösten, och som Tucker Carlson anser vara fet.
Om man tänder på godisfigurer har man möjligen ännu större problem än det faktum att man letar tecken på vänstervridning på dem, men Mars tvingas nu konstatera att "även en godisbits skor kan vara polariserande", medan koncernkusinen Skittles sympatitwittrar att "våra tankar går till talesgodisen".
Vad är det amerikanerna brukar säga nu igen? "You couldn't make this sh*t up".

Email Marketing Powered by MailPoet