foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/01, 2023

Arla: Matvanorna förändras – billigare mat sökes

På bara ett år har antalet sökningar efter recept på billig mat ökat med 400 procent på Arlas receptsajt – och då bara fram till i september förra året. Under september-januari ökade sökningarna efter recept och artiklar om matlådor med nästan 700 procent sedan samma period ett år tidigare.
"Den kraftiga ökningen av sökningar efter billiga recept på vår hemsida är en tydlig indikation på att svenskarnas matvanor har förändrats", säger innehållschefen Tony Fredriksson.

Yxan fortsätter gå på Nortura

Energi-, transport- och råvarukostnader tvingar nu norska Nortura att spara "flera hundra miljoner kronor", säger koncernchefen Anne Marit Panengstuen till Dagbladet Børsen. Detta kommer att leda till nedskärningar den närmaste tiden, med början i en säljavdelning som avvecklas och där 40 anställda sägs upp.
Anne Marit Panengstuen kan inte säga hur många ytterligare uppsägningar eller vilka andra nedskärningar som kan bli aktuella. Däremot kommer man att höja priserna, men inte utan oro för att detta kommer att skrämma bort kunderna från norska matvaror, förklarar hon.
"Jag tror att vi kommer att se någon förändring i konsumtionsmönstren, där fler konsumenter väljer lågprisprodukter. Själv är jag bekymrad för att det ska bli en drastisk nedgång i konsumtionen av ägg och kött, eftersom det skulle drabba norskt lantbruk och norska bönder. Vår största utmaning blir att genomföra kostnadskapningarna och upprätthålla försäljningen", säger Anne Marit Panengstuen.

Herrljunga Cider byter namn

Herrljunga Cider byter namn till Herrljunga Drycker. Orsaken är att man numera tillverkar många fler sorters drycker, vilket man lättare vill kunna framhålla. Varumärket Herrljunga Cider blir dock kvar.
I samband med namnbytet skaffar man sig också ny grafisk profil.

Unilever värvar vd från FrieslandCampina

Unilevers nye vd från första juli blir Hein Schumacher, idag vd för mejerijätten FrieslandCampina. Han började sin yrkeskarriär på just Unilever men har även hunnit med ett decennium på dåvarande HJ Heinz.
Hein Schumacher efterträder Alan Jope, som i september tvingades meddela sin planerade avgång sedan Unilever misslyckats med att köpa GlaxoSmithKlines konsumentinriktade hälsovårdsdivision.

Danone kan lämna ekomejerimarknaden i USA

Danone överväger att sälja av sin ekologiska mejeriverksamhet i USA som ett led i översynen av sin produktportfölj. I den verksamheten ingår företagen Horizon Organic och Wallaby, som tillsammans står för omkring tre procent av Danones globala omsättning, men som under förra året sinkade koncernens tillväxt, enligt vd Antoine de Saint-Affrique.
"De faller utanför våra prioriterade tillväxtfokusområden", som han uttrycker det.

Midsona återtog förlorad mark

Midsona A steg på måndagen med 17,95 procent till 11:50 SEK, och återtog därmed en del av det man förlorade genom det stora raset på fredagen. Sedan den senaste toppnoteringen för drygt två veckor sedan har aktien dock fallit med över 15 procent.
Ice Fish Farm steg med 6,45 procent till 29:70 NOK, medan Probi steg med 5,70 procent till 189:20 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 5,35 procent till 0:906 SEK, Cloetta steg med 5,34 procent till 22:08 SEK, och Midsona B steg med 4,88 procent till 9:45 SEK.
Umida föll med 4,68 procent till 2:85 SEK, medan Humble Group föll med 2,22 procent till 9:925 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,98 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,23 procent.

Gomidda: Sexual Peeling

"Hormonellt raseri" är en diagnos varmed vi inte är det minsta bekanta, men likväl den som åberopades av den 34-årige man – som av förklarliga skäl får vara anonym – som förklaring till att han svalt en hel banan, precis som den var, med skal och allt – samt insvept i en kondom.
Saken upptäcktes av läkarvetenskapen när han inkom till sjukhus, oförmögen att varken inta någon föda eller "ha öppning", som sjukvårdspersonalen kallar "bajsa". En datortomografi senare kunde man så konstatera vad det var som satt fast i tunntarmen, och så kunde den lägsnas av medelst kirurgi.
Fallet beskrivs nu i den medicinska tidskriften Cureus, inklusive röntgenbilder och allt, och förklaras därvidlag vara det första i sitt slag i världen.
Det tvivlar vi inte på.

Email Marketing Powered by MailPoet