foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/05, 2020

Paradiset återuppstår

Dagligvarukedjan Paradiset, som gick i konkurs förra månaden, ska återuppstå i gamle ägaren Johannes Cullbergs regi. Han har köpt tillbaka varumärket med egna pengar, eftersom han inte ville att det skulle "hamna i fel händer", som han uttrycker det.
Det kommer dock inte att bli nya butiker – de är redan sålda – utan istället kommer det nygamla bolaget att fokusera på produkter och podcast.
"Jag har upptäckt att det är en bättre väg än att försöka konkurrera med Ica och de andra jättarna på butikssidan, det kostar för mycket",  säger Johannes Cullberg till Fri Köpenskap.
Bland annat planeras ett samarbete med Midsona, men därutöver får man se vad som händer, säger Johannes Cullberg.

Kiviks bygger ut

Kiviks Musteri ska bygga en ny produktionslinje som effektiviserar fyllningen och ökar kapaciteten med 50 procent. Sedan tidigare har företaget också investerat i nya maskiner och nya äppelodlingar.
"Om inte vi som ett av bygdens större företag vågar tro på framtiden, vem ska då göra det?", säger vd Thomas Jensen.
"Vi är en stor arbetsgivare i kommunen, jag vill ta ansvar och bidra till en framtidstro för Österlen efter pandemin. Vi kommer att fortsätta investera i verksamheten här i Kivik där vi har våra rötter och hoppas kunna stå redo när den rådande situationen är över", säger han.
Hur stora investeringarna blir i pengar har inte uppgetts.

Ökad vinst för Biogaia

Biogaia ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 55,62 miljoner SEK (46,44), efter att omsättningen ökat till 182,81 miljoner SEK (171,26). Företaget har klarat sig relativt ostärt av coronakrisen, säger vd Isabelle Ducellier, även om man tvingats stoppa till exempel internationella flygresor och deltagande i större sammankomster för sina anställda.

Ökad förlust för Simris Alg

Simris Alg ökade sin förlust före skatt för första kvartalet till -6,48 miljoner SEK (-4,99), efter att omsättningen rasat till 265 000 SEK (1 176 000). Företaget har tvingats ställa i samtliga sina planerade event under året på grund av coronakrisen, vilket slagit mot lanseringen i USA, men enligt vd Fredrika Gullfot är ändå läget ljust eftersom företaget snabbt lyckades ställa om och anpassa sig.

Ny vice ordförande för LI

Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola European Partners i Sverige, har valts till ny vice ordförande för Livsmedelsföretagen (LI). Hon efterträder Anna Malmhake, vd för The Absolut Company, som kvarstår i styrelsen som ordinarie ledamot. Lars Appelqvist blev omvald som styrelsens ordförande. Jörgen Bergqvist, vd för Fiskeriet Sverige, och Maria Edmundsson, vd för Mobergarna,.

Dijonsenap blir klämbar

Kavli lanserar nu dijonsenap under varumärket Johnny's i squeezeflaska, så att man alltså kan klämma ut den, istället för den glasburk som hittills varit normen för den.
"Många använder dijonsenap på korv med bröd och då är det inte så smidigt att applicera med kniv ur en glasburk", konstaterar varumärkeschefen Frida Källgren.

Mångmiljardförlust för skuldsatt A-B InBev

Världens största bryggerijätte Anheuser-Busch InBev vände till förlust för första kvartalet om -2,14 miljarder USD (+3,88), efter att omsättningen fallit till 11,00 miljarder USD (12,22). Coronakrisen har givetvis satt sina avtryck – trots att koncernens ölvarumärke Corona inte bara behåller sin plats som ett av dess största utan också går framåt på flera håll i världen.
Företaget är dock hårt skuldsatt efter att ha gjort stora uppköp de senaste åren, och om coronakrisen fortsätter varnar A-B InBev för att det kan komma att bli svårt att finansiera skulderna. Sedan tidigare har man föreslagit halverad aktieutdelning, och den tidigare prognosen för 2020 från februari i år har dragits tillbaka i sin helhet.

Rejält bakslag för Simrisaktien

Simris Algs framgångssaga på börsen de senaste dagarna förbyttes i ett rejält bakslag på torsdagen, då aktien rasade med 35,71 procent till 1:49 SEK. Raset började i samma veva som företagets kvartalsrapport blivit känd.
Skåne-Möllan föll också, med 8,89 procent till 410:00 SEK, medan HKScan föll med 4,68 procent till 2:04 EUR, Peckas Naturodlingar föll med 3,48 procent till 9:70 SEK, och Optifreeze föll med 2,96 procent till 26:20 SEK.
Biogaia steg efter sin rapport med 3,14 procent till 493:00 SEK, men fick ändå se sig slaget av Bayn Europe som steg med 3,94 procent till 1:95 SEK och Agromino som steg med 3,60 procent till 11:50 SEK, medan Midsona B också steg med 13,14 procent till 52:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,00 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,21 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,26 procent. 

Gomidda: Coronakravaller

Tänk att suget efter en Big Mac kan vara så stort. Vilket det tydligen är, för när myndigheterna i Nya Zeeland nyligen släppte lite på coronarestriktionerna blev det sådan rusning till ställen som McDonald's och KFC att polisen fick ingripa på sina håll. Ty social distansiering gäller fortfarande, och klättra på och över och under varandra som Laokoon och hans söner är inte ens tillåtet för att få lägga vantarna på minsta lilla kycklingvinge.
Nu tvingas den kedja som drabbades värst – BurgerFuel i Auckland – införa krav på förhandsbeställning via nätet, och har infört egna ordningsvakter för att hålla de köande på lämplig inbördes avstånd, rapporterar AFP.