foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/01, 2023

Massor med mat lämnar inte ens gårdarna

17 procent av all svensk matpotatis, 75 000 ton, blev aldrig till mat 2021 – den lämnade inte ens gårdarna eller packerierna. En tredjedel av alla Sveriges morötter, 30 000 ton, rönte samma öde under 2021-22, tre procent av det odlade kvarnvetet – 55 000 ton – förstördes av väder och vilt redan ute på fälten 2020, och uppemot hälften av de svenska jordgubbarna blev kvar på fälten i somras. Det är det dystra facit som Jordbruksverket redovisar i fyra nya rapporter om matsvinn redan på rotnivå. Bara potatisen som aldrig ens nådde butikerna skulle räcka för att föda 1,6 miljoner svenskar i ett år, enligt SJV.
Nu efterlyser Jordbruksverket satsningar på odlingsmetoder, teknik och kunskap för att skydda grödorna från växtskadegörare och vilt, mer förädling och utveckling för att kunna ta tillvara på svinnet – men också lite mindre kräsenhet hos handeln. Morötter, till exempel, sorteras ofta bort för att de ser "fel" ut, samtidigt som kunderna inte alls är lika kräsna.
"En konsumentundersökning visar att merparten av konsumenterna kan tänka sig att köpa potatis, frukt och grönsaker med små skönhetsfel, avvikande skal och form", säger Karin Fritz på Livsmedelsverket.

Arbetet mot matsvinn trappas upp

Ica Sverige, Axfoundation och forskningsinstitutet Rise har anslutit sig till SAMS, som ska uttolkas "Samarbete för Minskat Matsvinn" och som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet. Därmed trappar man nu upp arbetet mot matsvinnet, med målet att nå FN:s mål att halvera det globala matsvinnet till 2030 samt även målen i den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn. 
"Matsvinn är en central hållbarhetsfråga för dagligvaruhandeln och Icas mål är att halvera matsvinnet i butik och i lagerverksamhet till 2025", säger Karin Amnå, chef för hållbar utveckling på Ica Sverige.

Satsning på 3D-printade livsmedel

Svenska foodtechföretagen Mycorena och Revo Foods får 15 miljoner SEK från EU för att forska fram mykoprotein som ska kunna produceras med hjälp av 3D-skrivare. Målet är att de första sådana livsmedlen ska kunna komma ut på marknaden.

Dug till brittisk storgrossist

Svenska Veg of Lunds potatisdryck Dug finns nu även hos en av Storbritanniens ledande hälsokostgrossister, CLF.
"Med CLF får vi tillgång till en hel rad likasinnade, miljömedvetna kunder som driver en betydande del av vår konsumentutbildning", säger vd Fredrik Carling.

Sjöstrand får mer draghjälp av H&M

Sjöstrand Coffees produkter ska nu även lanseras i H&M Homes onlinebutiker i Danmark och Finland. Totalt finns man därmed i onlinebutikerna i åtta olika länder, efter första lanseringen i april förra året.

Mellobubbel från Spivi

Svenska importören Spivi Scandinavia med dotterbolaget Ivy Nordic lanserar nu Eurovision Song Contests officiella mousserande vin på Systembolaget. Det handlar om en prosecco från företaget Unity, som också kommer att serveras till alla artister och deras team under hela Eurovision-tävlingsveckan i brittiska Liverpool, och som presenteras av Eurovision Song Contest-toppen Martin Österdahl med orden "vi har aldrig behövt mer Unity (=enhet)".

Uppåt för Novozymes

Ingrediensjätten Novozymes ökade sin omsättning för räkenskapsåret med 17 procent till 17,55 miljarder DKK, medan vinsten före skatt steg med 16 procent till 4,56 miljarder DKK. Tillväxten kommer framförallt från området Bioenergi, men även från området Livsmedel, Drycker & Hälsa.

Notan för norskt matsvinn: 8 miljarder NOK

Den norska livsmedels- och foodservicebranschen kastade mat för åtta miljarder NOK år 2021. Det visar en ny rapport från organisationen Matvett samt Norsk Institutt for Bærekraftsforskning (Norsus), rapporterar NTB. Det motsvarar 173 000 ton livsmedel, och en halv miljon koldioxidekvivalenter i utsläpp.
"Att kasta mat är nästan som att kasta ut pengar genom fönstret", säger Matvetts chef Anne-Grete Haugen.

Sjöstrand steg på H&M-avtal

Sjöstrand Coffee blev dagens vinnare i branschen efter avtalet med H&M Home, och steg med 15,09 procent till 0:946 SEK. Simris Alg steg med 9,87 procent till 0:4285 SEK, medan Eatgood steg med 7,07 procent till 2:12 SEK och Raisio steg med 2,71 procent till 2:465 EUR.
Axfood föll med 3,02 procent till 266:80 SEK, medan LMK Group föll med 2,50 procent till 5:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,62 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,02 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,39 procent.

Gomidda: Kosta vad det Kosta vill

Den 6 februari lanserar Kosta Bryggeri & Destilleri sin nya gin.
Det var väl inget konstigt med det, tänker ni, om det inte vore för att företaget tar i från tårna för att sticka ut i konkurrensen med sin lansering.
"Vi har fått indikationer om störningar av vår ginleverans och vi vill säkerställa att allt går rätt till", hävdar Emil A. Jansson, som ståtar med titeln Destinationschef, och därför ska den första leveransen ske medelst helikopter, i händerna på en hemlig agent, omtalar bolaget.
"Agenten har mångårig erfarenhet av leveranser med liknande karaktär och vi känner oss trygga i att överlämna vår gin i hans händer", fortsätter samme Emil A. Jansson, som "av säkerhetsskäl" inte meddelar exakt klockslag för leveransen.
Hela spektaklet kommer att kunna följas live via Destination Kostas sajt, men om fortsatta leveranser ska ske på samma sätt – eller om företaget räknar med att ha fått ordning på leveranskedjan framöver – har inte gått att utröna.
Ibland får det visst kosta vad det Kosta vill.

Email Marketing Powered by MailPoet