foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/01, 2023

Omstridd kandidat blev Årets Matbluff

GB:s Big Pack-glass fick nästan häften av rösterna, när föreningen Äkta Vara lät allmänheten rösta om vilken av de fem kandidaterna som skulle få utmärkelsen "Årets Matbluff". En kontroversiell vinnare, eftersom "bluffen" bestod i att man plockat bort mejerivarorna ur den, vilket vegetarianer och veganer tvärtom hyllade.
"Det är uppenbarligen en produkt som berör många", säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta Vara.
"GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt", säger han.

Maten tar slut på sju dagar

Sju dagars kris eller avbräck, sedan tar maten slut. Det är det dystra resultatet i 30 av Sveriges kommuner – bland annat dem i Stockholms- och Göteborgsområdet – i en ny undersökning från Hushållningssällskapet om hur väl landets kommuner klarar ett kristillstånd.
100 svenska kommuner producerar livsmedel som kan försörja befolkningen, och 20 av dessa producerar mer än fem gånger mer än vad som konsumeras i form av livsmedel. 14 av dessa producerar mer än sju gånger mer jämfört med vad som förbrukas, enligt undersökningen, men även dessa kan drabbas hårt av till exempel brist på insatsvaror och arbetskraft.
I andra änden finns 15 kommuner som överhuvudtaget inte har någon lämplig mark att odla livsmedel på, och som därmed blir helt beroende av omvärlden.
"Beräkningarna är tänkta som ögonöppnare", säger Frida Carlsson, vd på Hushållningssällskapet Jönköping, som nu vill se större beredskap hos de styrande.

"Fortfarande dålig arbetsmiljö på Espresso House"

Mer än tio år efter att cafékedjan Espresso House uppmärksammades för dålig arbetsmiljö, kommer nu nya uppgifter om att denna är lika dålig som tidigare. Flera nuvarande och tidigare anställd beskriver på kedjans intranät hur illa de anställda behandlas, skriver Aftonbladet, som läst inläggen, och dessa bekräftas från många håll från anställda som ger samma bild.
"Att blöda näsblod varje dag, inte få sjukskriva sig för att jag ’låter tillräckligt levande’ och att uppleva mobbning av högre uppsatta", skriver till exempel en av dem, endast omnämnd som "Sabina", som tidningen även talat med.
"Sverigechefen Stina Möller ringde mig och ville höra vad jag hade att säga", säger hon till Aftonbladet. "Det kändes bra, men hon påstod hela tiden att det bara var min upplevelse. Men jag vet att väldigt många har varit med om exakt samma sak".
Vd Anssi Thureson säger till tidningen att det skett många förbättringar, och att det är viktigt att personalen mår bra.
"Om det är någon som inte gör det så vill jag få reda på det för att kunna vidta åtgärder", säger han.

Santa Maria satsar på asiatiskt

Efter framgångarna med tex-mex-mat satsar nu Santa Maria på så kallade Asia Buns, en slags asiatisk plockmat på samma tema som tacos. Företaget lanserar för ändamålet flera nya produkter som ska ingå, som bröd, sås och smaksättare.

Linas får hjälp av Phillipe Cohen

Linas Matkasse får nu draghjälp av kockstjärnan Phillipe Cohen, verksam främst på YouTube och i två nystartade restauranger i Stockholm. Denne har tagit fram fem maträtter enbart för Linas Matkasse, som ska finnas under en begränsad period.

"Godispiller" från Lagerhaus

"PMS-piller", "Bakispiller" och "Superwomanpiller" är namnen på några av de godisprodukter som Lagerhaus redan säljer. Nu uppdaterar man designen för att dessa ska påminna ännu mer om medicinburkar för att "få den där apotek-känslan hemma i snacksskåpet", som man uttrycker det.
"Självklart har ingen av pillerburkarna någon medicinsk effekt. Innehållet botar inga av dessa tillstånd, men det är gott! Endast godis paketerad i ett roligt format med glimten i ögat", tillägger man för säkerhets skull.

Nytt fall för Oatly

Oatly föll med 9,54 procent på onsdagen till 2:18 USD; före bland andra Lohilo som föll med 6,67 procent till 1:622 SEK, Humble Group som föll med 3,84 procent till 10:26 SEK, och Ice Fish Farm som föll med 3,46 procent till 27:90 NOK.
Eatgood steg samtidigt med 5,32 procent till 1:98 SEK, medan Grieg Seafood steg med 3,78 procent till 89:25 NOK, Salmar steg med 3,59 procent till 455:00 NOK, och Sjöstrand Coffee steg med 2,75 procent till 0:822 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,54 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,84 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,69 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,95 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,82 procent.

Gomidda: Dödsskönt i kistan... eller inte

Av alla dumma idéer som vi presenterat under denna rubrik genom åren tar väl indonesiska godiset "chiki ngebul" någon slags pris. Ty i denna "drakens andedräkt", som namnet tydligen ska översättas som, ingår nämligen smarrigt flytande kväve, som ska få det att ryka ur munnen på den som äter godiset, så att de ska få känna sig som en riktig eldsprutande drake för en stund. Att denna ingrediens med sina minst -196 C även bränner hål i magen på konsumenterna – mestadels barn – är däremot inte så noga för tillverkaren.
Landets myndigheter har däremot gått i taket efter att över 20 barn fått föras till sjukhus med olika grader av skador på mag-tarmkanalen – en siffra som tros vara högre med tanke på mörkertalet. Andra skyller däremot på att ungarna hetsar varandra till diverse dumheter via asociala media, rapporterar Oddity Central.
Tänk så trevligt det är att käka färgglatt godis och sedan få tillbringa dagarna på akuten med sönderbrända inälvor. Vilken mysfaktor, alltså.

Email Marketing Powered by MailPoet