foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/01, 2023

Norge backar om omstridd laxskatt

Norges regeringspartier ser nu ut att vara på väg att backa om det utskällda förslaget om en kraftig skatt på de lönsamma laxbolagen i landet, som presenterades av finansminister Trygve Slagsvold Vedum i höstas. Nu säger hans partikollega Geir Pollestad, t f ordförande för Stortingets finansutskott, att "det inte bli någon blåkopia av det vi först presenterade".
"Det är helt säkert" att det kommer förändringar av laxskatteförslaget, säger han till Dagbladet. "Det kommer att bli ändringar och vi går in i detta med öppet sinne".
I det ursprungliga förslaget skulle priset på fisken, som skulle ligga till grund för skatten, beräknas på normpriset som sätts av Nasdaqbörsen. Detta skulle enligt fiskeindustrin kunna leda till att de tvangs betala över 100 procent i skatt, och efter 14 000 sidor med remissvar på förslaget har denna beräkningsmetod skrinlagts, säger Geir Pollestad.
"Det som är helt glasklart är att det är det rätta priset som ska gälla", säger han, "inte något som gör att folk måste skatta för intäkter de inte har".
Exakt hur skatten ska beräknas är däremot inte klart. Enligt Dagbladets källor förs interna påtryckningar för en förändring av skatteförslaget inom Geir Pollestads och Trygve Slagsvold Vedums parti, Senterpartiet, vilket precis som sin svenska motsvarighet har starka rötter inom fiske- och lantbruksnäringen. "Havsbruksgerillan" är det interna öknamnet på Senterpartiets arbetsgrupp för havsbruk, och dess ordförande Sigrun Wiggen Prestbakmo har tidigare sagt sig vara "skakad" av förslaget, som hon kallat "absurt".
Trygve Slagsvold Vedum har även blivit uppvaktad av en rad kritiska lokalpolitiker, enligt tidningen, och allt detta har haft effekt.
"Jag är väldigt glad för att regeringen gick i lyssnarställning"; säger Sigrun Wiggen Prestbakmo nu, men slår sig inte till ro ännu.
"Det är så många starka krafter som väldigt gärna vill tappa den här näringen på resurser", säger hon.

PRO: 20-procentig matprisinflation

Priserna på livsmedel har stigit mer för den vanlige konsumenten än de 18,56 procent som de stigit enligt Statistiska Centralbyrån (SCB), som räknar på samtliga livsmedel över hela linjen. Det visar den årliga matprisundersökningen från Pensionärernas Riksorganisation (PRO), vars korg med undersökta livsmedel gått upp med hela 20 procent på ett år.
I den får till exempel de 45-procentiga prisökningarna på rapsolja och de 42-procentiga ökningarna på Bregott ett större genomslag, samt även de stora skillnader som finns mellan små butiker och stora eller mellan norra och södra Sverige: små butiker tenderar vara dyrare än stora, och Västerbotten har de dyraste livsmedlen medan Skaraborg har de billigaste.
Prisökningarna har slagit mycket hårt mot just pensionärerna, säger ordföranden Åsa Lindestam.
"Många hör av sig till oss och är helt förtvivlade. De kan säga att de går till affären men har inte råd att köpa det de behöver", säger hon till TT.

Orkla: Jästerday är morgondagen

Orkla forskar nu på nya vegolivsmedel som ska vara baserade på jäst. Detta är framtiden, menar koncernen, som ju redan äger Kronjäst, och som nu samarbetar med forskningsinstitutet RISE och Chalmers Tekniska Högskola för att kunna användas som proteinbas.
"Målet är att vi efter projektet har rätt kunskap för att både starta svensk produktion av jästproteiner, på Orklas egen jästanläggning i Sollentuna, och tillaga livsmedel som till exempel färs eller korv med jästproteiner som huvudproteinkälla i vår anläggning för tillagning av växtbaserad mat i Eslöv", säger Elin Tveito Lidman, vd på Orkla Alternative Proteins.
"Vi har redan fått fram positiva resultat", fortsätter hon.

Kullabygdens ska distribueras av Haugen-Gruppen

Haugen-Gruppen får ensamrätt på distribution, försäljning samt viss marknadsföring av Kullabygdens Musteris produkter till dagligvaruhandel och foodservice i Sverige. Därmed kan Kullabygdens täcka in hela landet på ett annat sätt än tidigare, säger vd Peter Carlsson.

Novozymes ett steg närmare köp av Chr. Hansen

Novozymes och Chr. Hansen har fått det danska Skatterådets godkännande för att det planerade samgåendet inte kommer att beskattas. Därmed har Novozymes tagit ännu ett steg närmare köpet av Chr. Hansen. Fortfarande återstår dock konkurrensmyndigheternas godkännande, liksom aktieägarnas.

Umida föll

Umida föll med 7,77 procent till 3:05 SEK på tisdagen, före bland andra Salmar som föll med 5,28 procent till 438:50 NOK, Eatgood som föll med 4,44 procent till 1:88 SEK, och Carlsberg A som föll med 3,35 procent till 1 235:00 DKK.
Oatly steg med 5,32 procent till 2:49 USD, medan Veg of Lund steg med 5,30 procent till 1:644 SEK, Lohilo steg med 5,13 procent till 1:738 SEK, och Sjöstrand Coffee steg med 4,76 procent till 0:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,38 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,66 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,34 procent.

Gomidda: Kakvarning

Det är synd att namn eller ålder inte avslöjas på den unga dam i amerikanska Cumberland, Rhode Island, som alldeles uppenbarligen borde gå en strålande framtid till mötes efter att hon kommit på hur man ska kunna bevisa eller motbevisa jultomtens existens. Hon lade nämligen ut kakor till tomten och morötter till hans renar, och när hon sedan kunde konstatera bitmärken i dessa, skickade hon helt sonika in prover på dem till delstatens nationella forensiska center för DNA-analys, med önskemål om att få besked.
Nu har svaren kommit, och Rhode Islands folkhälsodepartement låter meddela att man inte "definitivt kunnat bekräfta eller avfärda" tomtens existens, utan att fler DNA-prover krävs "från andra kända möten med tomten för att kunna få fram en definitiv matchning". Däremot konstaterar man att man funnit DNA på morotsproverna som sannolikt kommer från Rangifer tarandus, eller renar, som vi andra säger.
Som sagt. Den geniungen ska man nog hålla ögonen på – med det snillet kommer hon garanterat att gå långt.

Email Marketing Powered by MailPoet