foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/01, 2023

DC stänger i Tyskland

Danish Crown stänger sin urbeningsfabrik i tyska Boizenburg öster om Hamburg, med 200 anställda. Verksamheten – samt de anställda som vill – flyttar istället till slakteriet i Essen.
Danish Crown har drivit verksamhet i fabriken i 20 år, men nu börjar efterfrågan dala kraftigt, och därför vidtar man dessa åtgärder för att förbättra ekonomin i den tyska verksamheten.

Ny 6-8-skivor-kampanj

Brödinstitutet gör nu en ny variant av den väl- och ökända kampanjen "6-8 brödskivor om dagen", och ska försöka få svenskarna att äta mer fullkornsbröd. Särskilt de yngre äter alldeles för lite fullkorn, menar institutet, som anser att detta är ett folkhälsoproblem.
"Det är dags att fullkornet får den uppmärksamhet det förtjänar då studier nu rätt länge har visat att det är minst lika viktigt att äta, som till exempel frukt och grönsaker", säger Brödinstitutets kommunikationschef Maria Sitell.

Veg flyttar till Lund

Veg of Lund flyttar sitt huvudkontor från Malmö till Lund från och med idag. Företaget har sina rötter vid Lunds Tekniska Högskola, "där Veg of Lunds grundare Eva Tornberg forskar och fortsatt har tillgång till mer avancerad utrustning för utveckling av nya livsmedel baserade på bolagets patent", som vd Fredrik Carling uttrycker det.
"De nya lokalerna, med kontor och enklare provkök, ger bra möjlighet till ett tätare samarbete mellan våra medarbetare inom forskning/utveckling och dem som arbetar med marknadsföring/försäljning", säger han.

Lakritsfabriken vill rädda lakritsen

"Save the Liquorice" -- "Rädda lakritsen" -- är namnet på en ny produktserie från Lakritsfabriken, som ska ta tillvara på lakrits som blivit över från dess adventskalendrar.
"Till följd av olika faktorer i omvärlden och rådande ekonomiska situation har försäljningen och efterfrågan av adventskalendrar minskat drastiskt från föregående år", säger Lakritsfabriken, så istället för att slänga det som blivit över så slår man sig ihop med Matsmart för att lansera det i nya presentförpackningar.

Agtira steg

Agtira steg med 7,98 procent till 20:30 SEK på måndagen, före bland andra Ice Fish Farm som steg med 6,79 procent till 29:90 NOK, Oatly som steg med 6,30 procent till 2:70 USD, och Lohilo som steg med 5,90 procent till 1:832 SEK.
Umida föll med 7,52 procent till 2:83 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 2,78 procent till 0:84 SEK och Bakkafrost föll med 2,72 procent till 591:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,23 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,77 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,18 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,79 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,91 procent.

Gomidda: Popcornglass

Vi kan inte riktigt bestämma oss. Är det den mest absurda kombination vi stött på, eller är det den mest genialiska kombination som tänkas kan, särskilt vid bakfylla, PMS, graviditet eller vanlig hygglig "sugen på nåt"?
I vilket fall så har den indiska snackstillverkare som gett sig själv det lika ovanliga namnet 4700BC – 4 700 f Kr, som vi skulle uttrycka det, vilket syftar på dateringen av de första arkeologiska fynden av popcorn och dithörande utensilier – lanserat en sådan, i samarbete med glasstillverkaren Noto, omtalar Foodbev. En konkoktion som får smak av kola och himalayanskt rosa salt.
"Vi har alltid trott på kraften hos innovationer och experimenterande", säger 4700BC:s grundare Chirag Gupta, och det är klart att det krävs kanske ett visst mått av tro inför en sådan här lansering.
Om produkten lyckas leta sig till Sverige är dock mer oklart.

Email Marketing Powered by MailPoet