foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/01, 2023

Smörpriserna rasar

Priserna på smör i Europa har rasat med över 36 procent sedan i oktober. Bara på onsdagen rasade priserna med sex procent, och är nu nere på omkring 51 400 SEK per ton, rapporterar danska tidningen Finans. Samtidigt har priserna på mjölkpulver fallit med 30-40 procent på råvarubörserna i Europa.

Krav på återinförd sockerskatt i Norge

Försöken att stävja den norska gränshandeln i Sverige genom att avskaffa den extra skatten på socker har misslyckats. Det menar nu norska Folkhelseinstituttet (FHI), som vill att skatten ska återinföras, rapporterar NTB.
Siffror från Statistisk Sentralbyrå visar att gränshandeln inte påverkats av att sockerhaltiga varor – som är vanliga i kundvagnarna hos gränshandlarna – bara för att den avskaffade sockerskatten lett till att priserna sänkts, framhåller FHI. Det enda som hänt är att norrmännen istället äter ännu mer sockerhaltiga livsmedel, när dessa nu blivit billigare i hemlandet, enligt FHI.
När regeringen nu förbereder nya planer för hur man ska kunna förbättra folkhälsan menar FHI att tiden är mogen för att återinföra sockerskatten.
"En idé kan vara att lägga avgifter på sockerrika varor och använda de medlen till att sponsra de matvaror som vi bör äta mer av", säger näringsforskaren Marianne Hope Abel på FHI.

Krav och SJV ska stötta ekoomställning

Krav och Jordbruksverket (som finansierar saken) ska under året stötta de småskaliga livsmedelsföretag som vill ställa om till ekologisk produktion, eller som redan har sådan som man vill skala upp. Därmed kan småföretag i branschen vända sig till Krav för att få hjälp med allt från certifiering och analys till målgruppsanalyser och konsumentkampanjer.
"Vi har redan fått in intresseanmälningar från olika håll och fortfarande finns det möjlighet att anmäla sitt intresse till oss", säger Cecilia Lenbäck, affärsområdeschef Livsmedel på Krav.

Vegouppstickare samarbetar med partihandel

Svenska vegouppstickaren Stacky's ska börja samarbeta med Meal Makers, en av de större nätbaserade partihandlarna. På så sätt hoppas företaget, som hittills bara sålt direkt till konsument, att kunna nå ut till en bredare kundkrets.
Stacky's tillverkar växtbaserade livsmedel som medvetet inte ska försöka efterlikna animaliebaserade sådana, och hamnar därmed i lite av en egen kategori i branschen.

Biprodukt från Purewell

Svenska Purewell lanserar nya shotsen Pure Shot Energy, som förutom ingredienser som koffein och taurin även innehåller bipollen. Det senare är "ett av de mest näringsrika livsmedlen", säger företaget självt, och innehåller en rad olika näringsämnen.

Även OLW satsar på luftfriterat

Orklas varumärke OLW blir det senaste i raden som lanserar snacks som inte friterats i olja. Företaget rullar nu ut potatischips i två smaker, som rostats istället för att ha friterats, och som därmed ska innehålla 60 procent mindre fett än vad andra chips gör.
"Vi har arbetat länge med att få till en rostningsteknik som kräver mindre fett, men fortfarande tillagar ett riktigt krispigt och gott snacks", säger varumärkesansvariga Johanna Torstensson.

Simris föll

Simris Alg föll med 7,62 procent till 0:388 SEK på fredagen, före bland andra Eatgood som föll med 4,47 procent till 1:815 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,00 procent till 0:864 SEK, och Mackmyra som föll med 3,69 procent till 2:35 SEK.
Lohilo steg med 6,66 procent till 1:73 SEK, medan Bakkafrost steg med 3,14 procent till 607:50 NOK och Apetit steg med 2,43 procent till 10:55 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,08 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,52 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,29 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,56 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,00 procent.

Gomidda: Bara att osta igång

Tusen dollar för att äta ost innan sänggåendet i tre månader – det är ett erbjudande som amserikanska madrassrecensionssajten Sleep Junkie nu erbjuder. Därigenom vill man en gång för alla ta reda på om den gamla skrönan är sann, att man drömmer mardrömmar om man äter ost innan man går och lägger sig.
Fem lyckliga – eller om det nu blir olyckliga – testdeltagare sökes, rapporterar Fox 10 Phoenix, och dessa kommer att mätas och studeras på längden och tvären för att se i vad mån deras hälsa påverkas. De kommer att få en strikt lista på vilka ostar som ska ätas – samt naturligtvis betalt för dessa – men måste i gengäld bland annat ha regelbundna sovvanor och inte ha några allergier mot mejeriprodukter, och dessutom måste de sova ensamma.
Däremot kan man åtminstone anta att de kommer att slippa gradvis minskningar av arbetstiden, så kallad hyvling.

Email Marketing Powered by MailPoet