foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/01, 2023

Ny rapport: Växtdrycker inte nyttigare än mjölk

Alla växtbaserade drycker på marknaden – med undantag av sojadrycker – innehåller generellt färre näringsämnen än vad mjölk gör. Det visar en ny undersökning från danska DTU Fødevareinstituttet som gjorts på uppdrag av Fødevarestyrelsen, efter att försäljningen av exempelvis havre-, mandel- och risbaserade alternativ till mjölk skjutit i höjden.
"(Ökningen) kan vara på grund av en uppfattning om att det är mer hälsosamt, oavsett om man faktiskt har laktosintolerans eller mjölkallergi", säger Charlotte Aagaard Knudsen, kommunikationsansvarig på DTU Fødevareinstituttet.
Men det är alltså inte sant, enligt undersökningen. Proteiner, B2- och B12-vitaminer, sockerarter, fosfor, jod, kalium, kalcium, magnesium och zink är alla olika former av näringsämnen som det finns mindre av i mjölkalternativen. Det enda egentliga undantaget är E-vitamin, medan sojadryck förutom att kunna ståta med samma näringsinnehåll som i mjölk även innehåller högre halter av exempelvis järn och koppar, rapporterar Ritzau.

"Årets Matbluff" väcker debatt

Föreningen Äkta Vara har nu utsett de fem livsmedel som nomineras till den föga hedrande utmärkelsen "Årets Matbluff". En av dessa väcker dock redan debatt: GB:s Big Pack-glass nomineras för att man bytt ut mjölken mot vatten och ärtprotein, något som istället hyllas av veganer och andra som inte vill äta mejeriprodukter.
"Vilket skämt att ni tagit med GB glass och påstår att det är en matbluff?!", skriver en av dem som kritiserat saken på Äkta Varas Facebookkonto. "Det är många av oss som inte äter bröstmjölk från kor (sic) så vi blev väldigt glada när de gjorde om sina produkter till växtbaserat!!"
Andra stöttar Äkta Vara i lika starka ordalag, eftersom det inte framgår särskilt tydligt på förpackningarna att glassen numera innehåller ärtprotein.
"Är ju rent ut av livsfarligt av gb?! (sic)", lyder en annan kommentar. "Har två i familjen med svår ärtallergi?!"
Över 300 varor har kommit på förslag från allmänheten i år, nästan en fördubbling av det senaste rekordet, och de övriga fyra som valts ut är:
* Nyckelbryggeriers cider med smak av lingon – för att den inte innehåller några lingon, trots att förpackningen hävdar att smaken är "hämtade från våra skogar och myrar" och pryds av bilder på lingon;
* Arlas Keso protein – för att den bara innehåller 15 procent protein, mot vanlig Keso, som innehåller 14 procent:
* Fazer Willjas Oat for Whipping – för att den trots namnet bara innehåller en procent havreextrakt;
*Skånemejeriers Bravo Röd apelsin – för att den utger sig för att innehålla juice från blodapelsin, men i själva verket innehåller mer äppel- och vanlig apelsinjuice, och dessutom färgats röd med aroniajuice.
Allmänheten får nu rösta på de fem bidragen fram till 23 januari.

"Vart tionde bryggeri hotat"

Vart tionde svenskt bryggeri riskerar att tvingas lägga ned, efter att kostnaderna ökat och försäljningen minskat. Det säger de svenska bryggerierna själva i en ny undersökning som gjorts av branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier. Bara de senaste månaderna har ett tiotal hantverksbryggerier fått stänga, samtidigt som statistik från Systembolaget visar att mikrobryggeriernas försäljning minskade med över 19 procent under samma period – samtidigt som den totala ölförsäljningen förblev relativt konstant.
"Om kostnaderna försätter att öka även under det här året, och det inte kommer någon åtgärd från politiskt håll, så är jag rädd att vi kommer att vara tvungna att säga upp anställda och skala ner vår verksamhet i betydande omfattning", säger Anders Thelenius, vd på Jämtlands Bryggeri.
"Läget är helt enkelt akut", säger Sveriges Oberoende Bryggeriers ordförande Erik Frithiof, som nu kräver lägre alkoholskatt för små tillverkare. Den möjligheten finns redan i EU-rätten, men enligt organisationen är det bara Sverige och Spanien som inte utnyttjat den.

Kesko kan säga upp 133

Kesko kan komma att säga upp 133 personer, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Företaget ska ha inlett diskussioner med sina anställda om nedskärningar. Totalt ska 800 anställda beröras.

Danone ska kapa metanutsläppen

Danone lovar nu att minska sina utsläpp av metan med 30 procent till 2030, motsvarande 1,2 miljoner ton. Det ska man uppnå genom att samarbeta med lantbrukare och myndigheter, för att minska på utsläppen från kor, vilka anses vara en stor bidragande orsak till klimatförändringarna. Närmare detaljer väntas senare i år.

Kesko föll efter varsel

Kesko föll efter beskedet om att 133 personer kan komma att sägas upp: B-aktien föll med 4,64 procent och A-aktien föll med 3,68 procent, båda till 20:95 EUR.
Royal Unibrew föll med 4,46 procent till 486:30 DKK, medan Simris Alg föll med 3,91 procent til l0:4295 SEK och Sjöstrand Coffee föll med 3,23 procent till 0:90 SEK.
Umida steg samtidigt med 8,93 procent till 3:05 SEK, medan Oatly steg med 6,32 procent till 2:86 SEK, Humble Group steg med 6,56 procent till 11:21 SEK, och Lohilo steg med 2,40 procent till 1:538 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0.20 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,32 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,67 procent.

Gomidda: Badaren som tar till flaskan

Medan resten av världen börjat röra sig bort från buteljerat vatten av miljöskäl, går icke-binäre John Junior i Wilmslow utanför brittiska Manchester i rakt motsatt riktning. John Junior har helt slutat använda kranvatten – även för utvärtes bruk, och tvättar sig numera enbart i mineralvatten.
Detta inkluderar även det som används i badkaret: John Junior säger till Manchester Evening News att det kostar bortåt 4 000 GBP per år bara för de dagliga 30 litrarna att tvaga sig i. Men det är det värt, anser John Junior, som menar sig ha blivit av med ångest, migrän samt eksem på kuppen.
Till råga på allt har John Junior inget körkort, så det blir till att lita på hemleveranser och vänner för att frakta hem de enorma mängderna mineralvatten som går åt. Men trots detta förnekar John Junior alla konspirationsteorier – vattuskräcken kom till helt enkelt genom att prova sig fram med att utesluta än det ena, än det andra från dieten.
Någon gång i livet kommer kanske den här människan att upptäcka att det förekommer att det är vanligt kranvatten även i flaskorna som säljs i affären, men den dagen den sorgen.

Email Marketing Powered by MailPoet