foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/01, 2023

Dug får EU-patent

Svenska Veg of Lund kan räkna med att få EU-patent på sin potatisdryck Dug, som redan rönt stora framgångar i flera länder. Europapatentverket har meddelat bolaget att patentansökan på "vegansk potatislösning" kommer att godkännas, vilket innebär att patentet även kommer att gälla i fler europeiska länder än bara EU – sammanlagt 39 länder, enligt Veg of Lund.
Företaget har även pågående patentansökningar i en rad andra länder, som USA, Kina, Indien och flera andra stora potentiella marknader.

Tine stämmer Synnøve i betalningsbråk

I över tio år har norska mejeriuppstickaren Synnøve Finden haft 25 dagars betalningsfrist på råmjölk från mejeridominanten och konkurrenten Tine, men nu kräver Tine betalning inom 13 dagar. Eftersom Synnøve Finden vägrar gå med på detta, stämmer Tine nu företaget på fem miljoner NOK i förseningsavgifter och dröjsmålsränta, rapporterar E24.
"Att de stämmer lilla Synnøve Finden är bara ett av de otroliga medel som mejerigiganten tar till för att försvaga de små aktörerna på marknaden", säger Synnøve Findens myndighetskontakt Sofie Oraug-Rygh. "Det kan verka som om Tine har mejerimonopol som enda mål och inte skyr några medel".
Tines dotterbolag Tine Råvare är den enda möjliga mjölkleverantören till konkurrenterna, så som den norska mejerimarknaden är uppbyggd. Tine menar att man har mandat att fastställa betalningsvillkoren på egen hand, och att alla andra bolag gått med på 13 dagar, medan Synnøve Finden hänvisar till ett mejl från 2011, där 25 dagars frist ska ha bekräftats. Tine menar att mejlet inte alls innebar något avtal, och att även om det hade gjort det, så hade det sagts upp 2020.
Tine har idag 76 procent av marknaden samt den statliga positionen som marknadsregulator, efter att monopolet avskaffades 1996.

Pernod anklagas för fusk i Indien

Pernod Ricard anklagas av den indiska ekobrottsmyndigheten Enforcement Directorate för att ha fuskat sig till större marknadsandelar genom att indirekt ha lånat ut pengar till återförsäljare i landet. Enligt myndigheten ska företaget ha gett två miljarder INR i företagsgarantier till banken HSBC, som i sin tur på Pernod Ricards begäran lånade ut pengarna till olika återförsäljare, vilka i sin tur använde pengarna för att lägga bud på återförsäljarlicenser i New Delhi. I utbyte ska återförsäljarna ha sett till att hålla fler Pernod Ricard-produkter i sortimentet i de nya butiker som man på så sätt fått tillgång till.
Pernod Indias chef för internationella varumärken, Benoy Babu, sitter häktad sedan november misstänkt för att ha brutit mot alkohollagstiftningen samt för penningtvätt, men hävdar i en borgensansökan att det var olagligt att gripa honom, och att han inte är inblandad i hanteringen.
Pernod Ricard säger till Reuters att man starkt nekar till anklagelserna, och att man samarbetar med myndigheternas utredning fullt ut.

Diageo köper rom

Alkoholbjässen Diageo köper filippinska Don Papa Rum för 260 miljoner EUR. Till det kan en tilläggsköpeskilling om upp till 177,5 miljoner EUR komma, beroende på hur det går för företaget fram till 2028. Säljare är grundaren Stephen Carroll, som kommer att kvarstå i bolaget.

Simris framgång fortsatte

Simris Alg blev även på tisdagen börsvinnare i branschen, med en ökning om 20,81 procent till 0:447 SEK. LMK Group följde efter med plus 10,56 procent till 6:70 SEK, medan Oatly steg med 4,76 procent till 2:64 SEK.
Sjöstrand Coffee föll med 11,00 procent till 0:93 SEK, medan Midsona B föll med 4,24 procent till 9:26 SEK och Eatgood föll med 3,94 procent till 1:95 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0.55 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,00 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,80 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,27 procent.

Gomidda: En tom karta, kanske

Det där med glassmaskinerna på McDonald's som alltid är sönder har nu blivit en sådan visa i Storbritannien att en missnöjd kund lanserat en app, på vilken man ska kunna se vilka glassmaskiner som fungerar på Donkens alla ställen i landet.
För säkerhets skull inkluderar man även KFC:s glassmaskiner i appen "Mc-Broken", som ger en ganska dyster bild. När Daily Mirror testade den, låg exempelvis glassmaskinerna i 23 procent av McDonald's restauranger i stor-Manchester nere, visade det sig.
McDonald's har inte kommenterat appen eller dess tillförlitlighet, men har tidigare skämtat att "vi hade en vits om vår glassmaskin men vi är oroliga för att den inte kommer att fungera".

Email Marketing Powered by MailPoet