foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/05, 2020

För få engagerade i svensk mat

Konsumenterna efterfrågar mer svenska livsmedel, lantbrukarna vill producera, och politikerna oroas över att självförsörjningsgraden ligger på bara 50 procent. Ändå är det alldeles för få som verkligen följer läpparnas bekännelse och väljer svensk mat, särskilt inom den offentliga sektorn. Det visar den senaste Lantbrukspanelen från Landshypotek Bank.
Åtta av tio lantbrukare tycker att kommunerna inte är tillräckligt intresserade av att köpa svenska livsmedel, vilket gör att skattepengarna går till import, och lika många menar att  politikerna inte ger livsmedelsproducenterna tillräckligt stöd, till exempel genom förenklat regelverk, möjligheter i lokala upphandlingar och tydlighet i information till konsumenter.
"Att konsumenter väljer närproducerade råvaror i affären är en bra början, men många andra och fler behöver öka medvetenheten och i vardagen stå för aktiviteter som främjar svensk livsmedelsproduktion. I förlängningen handlar det här om fortsatta möjligheterna att ha en levande landsbygd, njuta av svenska råvaror och leva utanför storstäderna", säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.
Undersökningen omfattar 126 lantbrukare som tillfrågades strax innan coronakrisen.

Värmetålig choklad från Mars

Konfektyrbjässen Mars har utvecklat en ny sorts choklad, som ska kunne behålla form, smak och munkänsla även i varma klimat. Företaget, som tagit patent på den nya innovationen, noterar att det finns en motsättning mellan hållbarhet och kundernas önskan att chokladen ska smälta i munnen, men med hjälp av bland annat olika sockerersättningar menar man sig ha löst problemet, rapporterar Food Navigator.

HKScan får böta för bandsågsolycka

HKScan får ett strafföreläggande om 200 000 SEK efter att en anställd på anläggningen i Linköping skadade flera fingrar i en olycka med en bandsåg 2017, rapporterar Mår & Medel. Enligt åklagaren saknades tillräcklig riskbedömning och förebyggande säkerhetsåtgärder.
Den skadade personen bröt två fingrar och skadade senorna på tre.

Fazer outsourcar e-handeln

Fazer ska outsourca sin e-handel i Finland til ett externt bolag – vilket det blir har inte beslutats ännu. 23 anställda kan komma att sägas upp.

Fortsatt rally för Simris

Simris Alg fortsatte sitt börsrally även på onsdagen och drog iväg med 47,53 procent till 2:39 SEK. Mer måttligt var det för Raisio som steg med 5,19 procent till 3:45 EUR, Cloetta som steg med 3,76 procent till 23:18 SEK, Norway Royal Salmon som steg med 3,56 procent till 215:40 NOK, Apetit som steg med 3,29 procent till 8:80 EUR, och Arcus som steg med 3,20 procent till 38:70 NOK.
Veg of Lund föll samtidigt med 6,67 procent till 5:60 SEK, före Umida som föll med 5,06 procent till 2:25 SEK och Orkla som föll med 2,25 procent till 85:08 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,84 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,54 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,35 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,02 procent.

Gomidda: Polkakris

Bland många som lider under coronakrisen finns en grupp som m an kanske inte tänker på – polkagrisbagarna i sagda sötsaks hemstad Gränna. Polkagrisbagarna lever till mycket stor del på turisterna, som bland annat lockas av att få se tillverkningen bakom en glasruta, och stora mängder går också på export till Norden. I vanliga fall, alltså – men nu dignar hyllorna istället av osålda polkagrisar, istället för att som brukligt såhär års gapa tomma.
"Vi tänker ju oss att det kommer att öppna upp så småningom, så att vi är väl förberedda, därav vårat stora lager", säger Calle Roman, vice vd på Grenna Polkagriskokeri, till Sveriges Radio Jönköping. Kommer inte försäljningen igång innan midsommar så blir det problem: hittills har försäljningen minskat med 60 procent, och Grenna Polkagriskokeri har gått ner på fyradagarsvecka.
"Vi står ganska starka och jag känner mig rätt bekväm med situationen", säger dock Calle Roman hoppfullt.