foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/01, 2023

Linas tappar en tredjedel av kunderna

Linas Matkasse har tappat nästan en tredjedel av sina kunder under det senaste året – och trenden väntas fortsätta. Det meddelar ägarbolaget LMK Group i en uppdatering. Under fjärde kvartalet hade man drygt 70 000 kunder, mot 102 000 kunder samma period 2021.
Närmare orsaker till nedgången har inte uppgetts.

Systemet säger upp 100

Systembolaget ska spara 200 miljoner SEK och säger därför upp 100 personer på huvudkontoret i Stockholm. Orsaken är att man vill "framtidssäkra" Systembolaget genom att fokusera mer på digitalisering, hållbarhet och folkhälsa, enligt företaget.
Anställda i butiker och varudepåer berörs inte.

Picadeli dubblade omsättningen

Salladsbarsföretaget Picadeli nära nog dubblerade sin omsättning under förra året, efter att man sålt omkring 9 000 ton sallad under året. Utvecklingen väntas fortsätta, tror företaget, speciellt som man ökar antalet försäljningsställen.
Varken den exakta omsättningen eller resultatet har ännu offentliggjorts.

Humble får patent på foodtechprocess

Svenska Humble Group får patent på sin foodtechprocess EUREBA, vilken "skapar nya homogena partiklar och ersätter socker 1:1 industriellt", som företaget beskriver den. Finessen med metoden är att man inte behöver rengöra och förbereda utrustningen mellan varje omgång, när man producerar konstgjorda sötningsmedel, samtidigt som det blir lättare att transportera och dosera dessa.
"Det innebär även att vi över tid kan hålla en lägre prisbild på den nya råvaran och effektivare etablera den hos återförsäljare, distributörer och tillverkare. Vi ser detta som ett genombrott", säger vd Simon Petrén.

Nya tillfälliga ketchupvarianter från Heinz

Heinz lanserar fem nya varianter av sin ketchup under begränsad tid i Sverige. Dessa ska anknyta till de fem rätter – korv med bröd, spaghetti, köttbullar, falukorv och hamburgare – som svenskarna helst vill ha ketchup på.

13 år gammalt kött hos Skare

Danska Skare Meat Packers har polisanmälts flera gånger om efter att Fødevarestyrelsen hittat 250 ton fruset gammalt kött hos företaget: en del av det hade närmare 13 år på nacken.
Anmälningarna har redan gjort att Salling Group avbryter samarbetet med företaget, som säljer till en rad olika verksamheter både i Danmark och i andra länder, och kedjor som Rema 1000 och Lidl säger att man följer utvecklingen.
Det är visserligen inte olagligt att sälja gammalt fruset kött, så länge man kan visa att det är i gott skick, enligt myndigheten, men enligt anmälningarna går köttet inte att spåra, ursprungslandet för en del av köttet ska ha ändrats – och Fødevarestyrelsen stoppades från att komma in, när man kom på kontroll den 8 december, och släpptes inte in förrän man tillkallade polis.
Ägaren Kurt Skare säger till danska nyhetsmedia att köttet ändå skulle användas till korv och liknande.

Uppåt för Chr. Hansen

Ingrediensföretaget Chr. Hansen ökade sin vinst före skatt för räkenskapsårets första kvartal till 65,1 miljoner EUR (60,0), efter att omsättningen stigit till 309,5 miljoner EUR (268,2). Företaget gör dock en liten vinstvarning för helåret, bland annat på grund av väntade valutaeffekter.

Kerry säljer av ingredienser

Livsmedelsjätten Kerry ska sälja av sina sötade ingredienser, en verksamhet som värderas till en halv miljard EUR. Just nu sitter man i förhandlingar med den tilltänkte köparen, investeringsföretaget Advent International, rapporterar Foodbev. Kerry säger att avyttringen sker då man vill fokusera på de mest värdeskapande verksamheterna.
Försäljningen måste dock granskas av konkurrensmyndigheterna.

Eatgood föll

Eatgood föll med 5,21 procent till 2:00 SEK på onsdagen. före bland andra Ice Fish Farm som föll med 3,83 procent till 27:60 NOK, Oatly som föll med 3,64 procent till 2:65 USD, och Axfood som föll med 3,40 procent till 275:30 SEK.
Grieg Seafood steg med 4,79 procent till 84:15 NOK, medan Carlsberg A steg med 4,09 procent till 1 145:00 DKK, Midsona B steg med 3,45 procent till 9:60 SEK, och Humble Group steg med 3,26 procent till 9:81 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0.79 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,37 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,97 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,33 procent.

Gomidda: Så färskt så det sprattlar

En del av er vill ju ha köttbitarna tillagade så lite att de skriker när man sätter kniven i dem, men att de dessutom ska sprattla är väl kanske att ta i. Men nu har ett filmklipp på Twitter gått och blivit viralt efter att det visar hur färskt kött vrider sig i spasmer när man saltar det.
Detta är dock helt normalt, skriver Scientific American, eftersom nervändarna i köttet stimuleras av natriumjonerna i saltet, och får köttet att dra ihop sig.
Så, testa gärna detta själva som ett partytrick hemma eller på jobbet, ifall ni råkar arbeta inom köttbranschen. Fast det kanske inte funkar för er som jobbar på Skare Meat Packers.

Email Marketing Powered by MailPoet