foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/01, 2023

Fler svenska företag än någonsin på Biofach

Fler svenska livsmedelsföretag än någonsin kommer att medverka i den svenska samlingsmontern på den ekologiska mässan Biofach 2023 i tyska Nürnberg nästa månad. 18 bolag kommer att finnas med, och ska bjuda på stor variation, säger Marie Jaeger på Trade Fair Agency som arrangerar samlingsmontern.
"Vi har varit noga med att bjuda in företag från olika produktkategorier för att visa världen vilken stor mångfald och kreativitet som Sverige har att erbjuda inom den ekologiska sektorn", förklarar hon.
Exportsatsningen får dessutom stöd från Jordbruksverket, något som Biofachchefen Danila Brunner menar "sänder en stark signal till marknaden och visar vägen för omställningen till ekologiskt för den internationella livsmedelssektorn".

FAKTA:
Deltagande företag blir:
Almnäs Bruk
Bagers
Camelina of Sweden 
Mossagården 
Nordic Chocolate
Nordic Kings Supplements 
Nordisk Bärinnovation
Norrlands Fruktvin
Oh Mungood
Organic Sweden
Roots of Malmö
Skånsk Chili
Svenska LantChips
Swedish Bee Company 
Tekompaniet
The Nordic Soda Company 
Dirtwater Fox Brewery
Van Ufford/Kalmar Chokladfabrik


Risk för köttbrist i Norge – trots stora lager

Trots att Norge har 5 000 ton kött på lager, och trots att de stora dagligvarukedjorna tecknat stora egna importavtal, så hotar det att bli brist på kött i butikerna under första halvåret. Problemet är nämligen att det lagrade köttet är fryst, medan en stor del av efterfrågan handlar om färskt.
"Det går att ta ut hela slaktkroppar från fryslagret, tina upp dem och ta ut biffar och filéer", säger Norgesgruppens näringspolitiske chef Bård Gultvedt till Nationen, men menar samtidigt att det finns problem med det och att det inte kommer att täcka hela efterfrågan.
Enligt Nortura kommer det att vara en brist om nästan 2 800 ton under årets första åtta månader, något som alltså inte fullt ut kan ersättas av uttag från lagren, trots att dessa är nästan dubbelt så stora. Mot slutet av året väntas dessutom ett nytt överskott, om 2 000 ton, enligt Nortura.

Finsalsa från Frankful

Orkla lanserar en ny tacosalsa under varumärket Frankful, Punchy Gochuang Salsa, med koreanska influenser. Den är dessutom till 25 procent gjord på fruktkött från svensk juiceproduktion samt från Orklas produktionsanläggning i Tollarp, som annars hade blivit till matsvinn.

Ny alkoholfri Eriksbergöl

Carlsberg lanserar nya alkoholfria ölet Eriksberg Original 0,0. Den lanseras både med tanke på trenden med att alkoholfri öl blir allt mer populär – och att just januari är en månad då många väljer att avstå eller minska på alkohol.

Agtira får byta upp sig

Agtira får nu klartecken för att byta börs till Nasdaq First North Growth Market, ett steg som kan ses som att man kliver in i Stockholmsbörsens förrum. Listbytet ska genomföras i slutet av den här månaden, på villkor att Agtira behåller sin bolagsbeskrivning, uppdaterar hemsidan, samt att ingenting annat av vikt som skulle kunna påverka beslutet inträffar innan dess.

Uppåt för Simris

Simris Alg steg med 7,02 procent till 0:32 SEK på tisdagen, före bland andra LMK Group som steg med 6,12 procent till 6:24 SEK, Sjöstrand Coffee som steg med 4,93 procent till 0:98 SEK, och Agtira som efter beskedet om listbytet steg med 3,03 procent till 17:00 SEK.
Veg of Lund föll med 7,60 procent till 1:702 SEK, medan Eatgood föll med 4,09 procent till 2:11 SEK, Axfood föll med 2,96 procent till 285:00 SEK, och Grieg Seafood föll med 2,67 procent till 80:30 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,24 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,83 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,26 procent.

Gomidda: Guldet blev till fusk

Skotska bryggeriföretaget BrewDog hade tänkt sig att göra en Willy Wonka, ifall ni är bekanta med Roald Dahls bok "Kalle och chokladfabriken" eller de båda filmer som gjorts på den, och gömde 50 ölburkar av guld i olika partier som gick ut från tillverkningen. (Nästan) precis som i den berättelsen skulle vinnarna – förutom att få behålla burken, värd 15 000 GBP – även få göra ett eget studiebesök på bryggeriet, och få aktier i bolaget för 10 000 GBP.
Problemet var bara att vd:n James Watt (jo, fysiknördar, han heter faktiskt så) blev lite väl tagen av sin egen kampanj, och gick ut på asociala media och hävdade att burkarna var gjorda av "rent guld" – en formulering som på engelska (solid gold) går att tolka som om burkarna vore massiva guldklumpar, alltså utan öl eller annat uti.
I så fall hade de varit värda 363 000 GBP per styck, enligt brittiska konsumentombudsmannamyndigheten Advertising Standards Authority (ASA), dit en rad missnöjda kunder vände sig efter att inte bara ha upptäckt att burkarna var lika ihåliga och fyllda med öl som alla andra – utan också att de bestod av mässing, med ett tre tusendels millimeter tunt guldlager som plätering.
Nu har James Watt gjort en rejäl pudel i diverse nyhetsmedia, och dessutom betalat ut sammanlagt 470 000 GBP till de missnöjda – med egna privata pengar.
"Allt som allt slutade det här med att kosta mig en bra bit över två och en halv årslön", säger han till The Guardian – och medger dessutom att han nu själv därmed blivit sittande med 40 av de 50 inte-riktigt-guldburkarna.
Med de där tre tusendels millimetrarna i åtanke, kan man tycka att hela historien ger en ny innebörd åt det där om att lova runt och hålla tunt.

Email Marketing Powered by MailPoet