foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/01, 2023

Oatly gör en Coca-Cola

Oatly säljer av det mesta av den lokala produktionen i USA till kontraktstillverkaren Ya Ya Foods. Oatly ska i fortsättningen leverera havrebas till Yaya Foods, som i sin tur ska förpacka och leverera de färdiga produkterna.
Det är en metod som i många år använts av Coca-Cola, som håller sig med stora så kallade tappningsföretag i olika delar av världen, till vilka man levererar koncentrat som sedan görs till läsk.
För fabriken i Ogden, Utah, och den som byggs i Fort Worth, Texas, får Oatly 72 miljoner USD, som främst ska användas till att stärka kassaflödet.

Noma stänger nästa år

Den världsberömda gourmetrestaurangen Noma i Köpenhamn stänger år 2024. Istället ska man satsa på ett nytt matlaboratorium, där nya rätter ska utvecklas, säger grundaren René Redzepi till New York Times. Det kan också bli tal om tillfälliga pop-up-satsningar.
Orsaken är att det blivit för krävande för alla medarbetare att driva restaurang på den nivå som Noma håller sig på, säger René Redzepi.
Noma har ofta nämnts som "världens bästa restaurang" och har tre stjärnor i Guide Michelin .

Äggsalmonellan breder ut sig

Efter att Axfood och Coop nyligen tvingats återkalla ägg på grund av misstänkt salmonellasmitta, tvingas Ica, Lidl och Kronägg göra samma sak. Samtliga ägg kommer enligt myndigheterna från en och samma producent, där 165 000 höns redan fått avlivas, och där nya prover tagits vars svar ännu inte kommit in.

Arla sänker betalningen – för första gången på över ett år

För första gången på 15 månader sänker nu Arla betalningen till sina mjölkbönder, med 0:053 SEK per kilo. Därmed blir priserna 6:111 SEK per kilo kommersiell mjölk och 6:623 SEK för ekologisk.
"Sänkningen beror på det allmänna läget med vikande världsmarknadspriser på mejeriprodukter, hög inflation, en försämrad konjunktur och förändrade köpbeteenden bland hushållen", säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström.

Klart med Umidas bryggeriköp

Umida har nu tecknat bindande avtal om att köpa varumärket Ekobryggeriet, efter att ha tecknat avsiktsförklaring om saken förra månaden. För att finansiera köpeskillingen om elva miljoner SEK – varav sex miljoner kontant – ska Umida ta in åtta miljoner SEK i en företrädesemission.
Genom affären räknar Umida med att öka sitt rörelseresultat med tio procent.

McDonald's växlar upp

McDonald's måste öka takten i att öppna nya restauranger världen över för att kunna kapitalisera på ökad efterfrågan. Det säger McDonald's vd Chris Kempczinski i en intern pm som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.
Samtidigt flaggar Chris Kempczinski för att det kan bli uppsägningar på central nivå i syfte att trimma organisationen.
"Det kommer att komma svåra diskussioner och beslut den närmaste tiden", skriver han.

McDonald's förre vd får böta

McDonald's förre vd Steve Easterbrook får böta 400 000 USD för att inte ha berättat hela sanningen för investerarna om varför han fick sparken 2019.
Den verkliga orsaken var att han hade haft en relation med en högt uppsatt kvinnlig anställd, vilket bröt mot företagets policy, och vilket McDonald's såg som ett utslag av dåligt omdöme.
Men eftersom han inte berättade detta för investerarna, kunde han behålla stora summor i kompensation, som han annars inte hade fått, något som den amerikanska finansinspektionen SEC anser bryter mot ett företags grundläggande skyldigheter gentemot aktieägarna när det gäller transparens och rent spel.
SEC väljer dock att inte bötfälla McDonald's, eftersom bolaget samarbetat med utredningen.

Oatlys försäljning sköt aktien i höjden

Oatlys beslut att sälja av tillverkningen i USA – och därmed raka in en ansenlig summa – fick aktien att skjuta i höjden med 13,03 procent till 2:69 USD på tisdagen. SImris Alg steg med 8,93 procent till 0:299 SEK, medan LMK Group steg med 3,16 procent till 5:88 SEK.
Mackmyra föll med 5,12 procent till 2:41 SEK, medan Umida föll med 4,59 procent till 3:12 SEK och Veg of Lund föll med 3,05 procent till 1:842 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,51 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,21 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,00 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,52 procent.

Gomidda: Räddningen stavas "rödlök"

Filippinernas regering ämnar nu ta krafttag mot inflationen, som för närvarande ligger på 8,1 procent, genom att köpa in 21 060 ton gul lök och rödlök.
Denna något udda metod har sin bakgrund däri att ett kilo rödlöken idag kostar uppemot 600 PHP, motsvarande drygt 114 SEK, en summa som får det att tåras i ögonen på de flesta redan innan man satt kniven i lökarna, och som är tre gånger högre än till exempel nötkött.
Så kan man ju inte ha det, särskilt som lök i olika färger är en stapelvara i det filippinska köket – efterfrågan på lök i landet är i snitt 17 000 ton per månad – och särskilt som kilopriset nu är högre än minimilönen för en dags arbete i landet.
Orsaken till de våldsamma priserna ska undersökas, säger presidenten tillika jordbruksministern Ferdinand Marcos Jr., som själv lägger en stor del av skulden på jordbruket. Andra menar att det snarare är presidentens departement självt som misslyckats med att bedöma tillgång och efterfrågan.
Men medan jakten på syndabockar inleds, finns det enligt Time risk för att priserna fastnar på den högre nivån, ty smugglare och profitörer gör just nu goda affärer, och brottsbekämpningen lämnar mycket i övrigt att önska.

Email Marketing Powered by MailPoet