foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/01, 2023

Fazer kan sluta med mjölk

Fazer överväger att helt sluta med mjölkhanteringen på mejeriet i finländska Koria, och istället satsa på havrebaserade produkter där. Det skulle innebära att all mejeriverksamhet på Fazer försvinner, och att 95 heltidsanställda sägs upp.
"Med tanke på vår småskalighet inom mejeriproduktion är vi inte konkurrenskraftiga och har drabbats av utmaningar än mer under den senaste tidens inflationsmiljö. Att eventuellt sluta med mejeriproduktionen skulle göra det möjligt för oss att fokusera på vår växtbaserade kärnverksamhet", säger Kati Rajala, Fazers vice vd för mejeri- och icke-mejeribaserade verksamheter.
Fazer har inte meddelat när ett beslut kan komma.

Matpriskollen: Prisökningarna fortsätter

De kraftiga prisökningarna på livsmedel kommer att fortsätta även under våren, säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur till Sveriges Radios Ekoredaktion. Orsaken är, enligt honom, att alla kostnadsökningar för livsmedelsföretagen ännu inte nått kunderna -– trots att den senaste prisökningstakten enligt SCB var över 18 procent på årsbasis.
"Det är som en snöboll som började rulla under 2022 och sedan har det bara fortsatt", säger Ulf Mazur. "Och det kommer att fortsätta, för det finns en hel del som ännu inte är höjt riktigt, och det är långa ledtider i den här branschen".

Stororder för Eatgood

Svenska foodtechbolaget Eatgood har fått en för företaget stor order från den kanadensiska distributören TFI, värd 38,5 miljoner SEK över tre år. Det motsvarar nästan hela företagets nuvarande orderstock för dess Lightfryenheter.

Agtira ska etablera sig i Umeå

Agtira planerar att bygga en ny anläggning för inomhusodling av grönsaker för den lokala marknaden i Umeå. I dagarna har man tecknat markanvisningsavtal med Umeå kommun om en lämplig industritomt för ändamålet, och nu hoppas man att "det ska bli en snabb process" utan att närmare ange tidsplanen.

Många nyheter från Estrella

Estrella rullar ut en rad nya snacks, däribland nya nötmixkonceptet "Nut Boost", ny design för cashew- och jordnötsförpackningarna, nya chips med smak av Parmesan & Havssalt, samt Stjärnor Cheese & Onion.

Royal Unibrew handlar mikrobryggeri

Royal Unibrew ska köpa danska mikrobryggeriet Nørrebro Bryghus i Köpenhamn, i syfte att öka sin närvaro i den danska huvudstaden och stärka sin position inom hantverksöl.
Köpesumman har inte uppgetts.

Chokladjättar i blåsväder i USA

Amerikanska chokladbjässen Hershey's stäms på fem miljoner USD av en kund, efter att konsumentsajten Consumer Reports testat 28 olika chokladbitar från flera av de stora tillverkarna, och funnit skadligt höga halter av bly och kadmium i 23 av dem. Förutom Hershey's produkter fanns chokladbitar från bland andra Godiva, Lindt och Dove bland dem som innehöll för höga halter av tungmetallerna, rapporterar Foodbev.
Kunden, Christopher Lazazzaro, menar att han aldrig skulle ha köpt de chokladbitar från Hershey's som han inhandlat, ifall han vetat om hur mycket tungmetaller de innehöll, och anklagar Hershey's för vilseledande marknadsföring för att företaget inte berättar om hälsoriskerna med dess produkter.

Eatgood steg

Eatgood steg med 7,77 procent på måndagen till 2:22 SEK, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 6,52 procent till 0:948 SEK, Midsona B som steg med 4,81 procent till 9:45 SEK, Chr. Hansen som steg med 4,80 procent till 512:60 DKK, och Harboes Bryggeri som steg med 4,71 procent till 71:20 DKK.
Veg of Lund föll med 7,32 procent till 1:90 SEK, medan Oatly föll med 4,72 procent till 2:42 USD, Umida föll med 4,66 procent till 3:27 SEK, och Probi föll med 3,57 procent till 197:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,54 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 2,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,07 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,70 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,54 procent.

Gomidda: Så den blir blå

Vi förstår att Estrella gärna vill snitsa till namnet på sin nya nötsatsning, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, och förknippa det med att man ska få sig ett energitillskott i januarimörkret och allt det där. Men, barnsliga som vi är, kan vi inte låta bli att dra på munnen åt namnet "Nut Boost", som liksom ger andra associationer, och möjligen ett löfte om att sagda energitillskott ska kanaliseras till samlivets hank och stör.
Särskilt som de båda nya nötprodukterna stoltserar med namnen "Nut Boost Grön" samt "Nut Boost Blå": det sistnämnda måhända en antydan om krafter som liksom varar tills den blir blå -- om man säger så.

Email Marketing Powered by MailPoet