foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/12, 2022

"Blåbärsslavar i svenska skogar i somras"

Flera hundra thailändska bärplockare kan ha tvingats att arbeta i de svenska skogarna i somras, erfar Dagens Nyheter. Flera polisanmälningar har kommit in och utreds Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Samtidigt har den thailändska regeringen nu engagerat sig i frågan: bland annat besökte den thailändska arbetsmarknadsministern Suchart Chomklin de svenska skogarna i somras och diskuterade bärplockarnas villkor med dem. De företag som utnyttjar bärplockarna kommer nästa säsong inte att få ta emot några bärplockare från Thailand, enligt thailändska ambassaden i Stockholm, medan bemanningsföretag i Thailand kommer att sättas under särskild tillsyn.
Saken har också uppmärksammats i media i Thailand, som talat med bärplockare som vittnar om hur de tvingats skuldsätta sig för att få komma hit, tvingats till långa arbetsdagar, och sedan inte fått någon lön utan tvärtom krävts på pengar av arbetsgivaren.

Winefinderbråket till HD

Högsta Domstolen har beviljat prövningstillstånd för striden mellan Systembolaget och näthandelssajten Winefinder, efter att det senare bolaget vann den senaste ronden i Patent- och Marknadsöverdomstolen. Det är Systembolaget som överklagat, rapporterar Beernews. När ärendet kommer upp till prövning är oklart.

God Jul och Gott Nytt År!

Foodwire tar nu jullov och återkommer igen den 8 januari nästa år. Trevliga helger på er!

Agtiras vd avgår

Agtiras vd Mattias Gemborg har meddelat att han inte tänker återvända till jobbet efter att han avslutar den föräldraledighet han varit på sedan i juni. Företaget har ny börjat rekryteringen av en ny vd.
Mattias Gemborg säger att det kommer att bli svårt att kombinera familjelivet med jobbet som vd.

Paulig investerar i aromer

Pauligs riskkapitalbolag PINC har tillsammans med ingrediensföretaget Symrise samt bolagen Thia Ventures och NewTree Impact investerat totalt fyra miljoner EUR i danska startupbolaget EvodiaBio. Det är ett företag som utvecklar konstgjorda aromer, som ska vara fullt jämförbara med de naturliga men utan att kräva stora växtodlingar. Paulig går såpass långt att man säger att EvodiaBio "återuppfinner produktionen av naturliga aromer för en mer hållbar värld".

Ica tar in halvmiljard på fastighetsaffär

Ica rakar in en halv miljard SEK genom att sälja två av sina lagerfastigheter, som man sedan ska hyra tillbaka från köparen Catena. Pengarna ska användas för att minska koncernens skuldsättning.

Spökbutiker i spåren av Amazons tvärnit

Man kan se se dem runtom nordöstra USA, i Kalifornien och i Illinois: nybyggda Amazon Fresh-butiker med skyltning, belysning och allt annat på plats. Men inga varor. Amazon har gjort en veritabel handbromsvändning från den tidigare strategin, som handlade om snabb expansion, till att kapa kostnader överallt där man kan.
Amazon Fresh-konceptet bygger på fullstora butiker utan kassor: kunden checkar in och plockar sina varor, vilket registreras med hjälp av tekniska lösningar i butiken och debiteras direkt på kundens konto. Priserna är lägre än i Amazons andra dagligvarukedja ´, Whole Foods.
Ingen vet vad som ska hända med Amazon Fresh-butikerna, men mycket tyder på att de aldrig kommer att öppna. Enligt The Information finns till exempel inga lediga jobb i butikerna utannonserade på Amazons karriärsajt.

Omvänd vinstvarning från General Mills

Amerikanska bjässen General Mills aviserar att helårssiffrorna kommer att bli högre än väntat, efter att omsättningen för räkenskapsårets andra kvartal steg med fyra procent till 5,22 miljarder USD. Nu räknar man med en 8-9-procentig omsättningsökning, mot tidigare 6-7 procent.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 13,26 procent till 107:60 SEK på torsdagen, efter Sjöstrand Coffee som steg med 17.15 procent till 0:724 SEK men före Opticept som steg med 5,21 procent till 10:50 SEK.
Veg of Lund föll samtidigt med 11,53 procent till 2:225 SEK, medan Midsona B föll med 6,93 procent till 8:73 SEK och Viva Wine Group föll med 4,07 procent till 43:17 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,97 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,19 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,12 procent.

Gomidda: Julkorv

Begreppet "julkorv" får en helt ny innebörd hemma hos Helen och Simon Berriman i Kent i Storbritannien, då de ämnar tillaga samt avnjuta sin julmiddag utan en tråd på kroppen. Dessutom i sällskap av Helens mamma – och Helens 15-åriga dotter.
"En del människor tittar på oss som om vi vore fullständigt galna, men vi är helt inne på att acceptera sin kropp och att alla ska känna sig bekväma", säger Helen, som menar att de båda övriga familjemedlemmarna inte alls höjer på ögonbrynen, inte ens tonårsdottern, även om hon till en början reagerade på tilltaget på det sätt man kan förvänta sig av en tonårsdotter, skriver Daily Mirror.
Matlagningen sker dock med förkläde på, för det finns ju vissa risker med att ta ut ugnsstekt potatis ur ugnen – precis som när de skulle klä granen, med tanke på alla barr som sticks både här och där.
En familj där granen är klädd och mannen och hustrun är avklädda. Det ni.

Email Marketing Powered by MailPoet