foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/12, 2022

Pastejköket går i graven – Atria tar mångmiljonsmäll

Pastejköket, Lagerbergs, Onsala samt Charkdelikatesser kommer att försvinna som varumärken när ägaren Atria nu måste ta konsekvenserna av den skenande inflationen, de stigande marknadsräntorna, och att man dragit sig ur snabbmatsverksamheten i Ryssland. Istället kommer man att satsa på varumärkena Lönneberga och Lithells, som båda växer.
Atria-koncernen skriver med anledning av detta ned värdet på Atria Sverige med omkring 51 miljoner EUR, varav 16 miljoner är den värdeminskning som blir resultatet för de fyra varumärken som kommer att avvecklas, och resten är nedskrivning av goodwill.

LI kräver "rimliga och realistiska löneökningar"

Allt talar för en hård avtalsrörelse, när denna idag fick sin formella start då fack och arbetsgivare växlade krav.
Sedan tidigare är det ju känt att Livs och de övriga facken inom industrin kräver 4,4 procent i påökt, eller lägst 1 192 SEK per månad, samt en låglönesatsning, tillsammans med ytterligare insatser som ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortning och/eller deltidspension.
Exakt var Livsmedelsföretagarna (LI) drar gränsen för löneökningar är fortfarande höljt i dunkel; organisationen anger inga siffror, utan talar istället mer allmänt om att det krävs "rimliga och realistiska löneökningar", och att lönekostnaderna inte får öka fortare i Sverige än i de länder som Sverige konkurrerar med. Däremot gick Teknikföretagen på onsdagen ut och förklarade att två procents löneökningar var vad man som mest kunde gå med på, vilket skulle kunna tas som en fingervisning om hur långt arbetsgivarsidan är beredd att sträcka sig i förhandlingar om det så kallade "märket". LI vill dessutom förenkla kollektivavtalen för att göra det lättare för mindre företag.
Den sista mars löper det nuvarande avtalet ut, och förhandlingarna om det nya ska enligt planerna starta direkt efter nyår. Båda parter säger att man vill ha ett nytt avtal på plats innan det gamla går ut.

Fiskodling får halv miljard

Sveriges största laxodling på land, den som företaget Re Ocean planerar att bygga i Säffle, får 530 miljoner i investeringsstöd av Europeiska Investeringsbanken (EIB). Det väntas täcka en femtedel av kostnaden för den nya laxodlingen, som enligt de senaste planerna ska stå klar 2026 och ha 100 anställda, samt en årsproduktion om 10 000 ton.
"Vi ska skapa ett kontrollerat hav på land", säger Re Oceans ordförande Katarina Klingspor till TT.

PFAS-kontroller dröjer

Den som eventuellt tänker bryta mot de nya gränsvärdena för PFAS i livsmedel, när de införs vid årsskiftet, löper liten risk att avslöjas. Något kontrollsystem finns ännu inte på plats i Sverige, och inte heller finns det någon uppgift när kontrollerna kan komma att inledas, rapporterar Vetenskapsradion.

Farmen-Wincent bjuder på snaps

Hans Wincent, känd som Mentor i TV4:s dokusåpa Farmen, lanserar en egen snaps kallad "Wincents Gårdssnaps". Det har utvecklats tillsammans med prisbelönta Tevsjö Mill & Distillery i Järvsö, och är baserad på Tevsjö vodka och ett plommondestillat av färska plommon.

Bottenvikens Bryggeri köper Lule River Distillery

Bottenvikens Bryggeri köper Lule River Distillery för en icke uppgiven summa, rapporterar Beernews. Lule River hyr sedan tidigare lokaler av Bottenvikens Bryggeri, men blir alltså en del av hyresvärdens bolag efter årsskiftet.

Sjöstrand föll

Sjöstrand Coffee föll på onsdagen med 12,30 procent till 0:656 SEK, före Veg of Lund som föll med 9,26 procent till 2:45 SEK och Kopparbergs som föll med 1,78 procent till 132:60 SEK.
Ice Fish Farm steg med 6,63 procent till 28:90 NOK, Midsona B steg med 6,24 procent till 9:37 SEK, Lerøy Seafood steg med 5,77 procent till 55:90 NOK, Eatgood steg med 4,98 procent till 1:37 SEK, och Bakkafrost steg med 4,82 procent till 620:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,56 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,46 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,11 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,10 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,77 procent
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,43 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,96 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,23 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,30 procent.

Gomidda: Häng dem i rätt gren

Ni som i dagarna hänger upp julgransgodis i grenarna, vill ni vara så vänliga och se till så att de hamnar i granens grenar och inte i den gren man har nedanför byxknappen?
Ty uppenbarligen tillhör det inte ovanligheterna att människor väljer den sistnämnda, för sitt så att säga höga nöjes skull, och då hamnar de exempelvis hos den brittiska gynekologen Sarah Welsh. Hon har samlat på sig roliga röntgenbilder på hur det kan se ut, när det så att säga inte bara är tomten som kommit, och visar nu upp dem på needtoknow.online.
Där kan man exempelvis se en röntgenbild på hur en polkagrisstång hamnat på den plats som bara kvinnor har, något som är särskilt skadligt då sockret i dem kan gynna uppkomsten av infektioner, förklarar hon.
Bara för 2021 finns över 13 000 dokumenterade fall av hur människor i Storbritannien fått söka vård efter att ha petat upp diverse dekorationer därnere i olika autoerotiska syften.
Det är bara att hoppas att ingen av dessa efter avlägsnandet hängdes tillbaka upp i granen.

Email Marketing Powered by MailPoet