foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/12, 2022

Larm om arbetsförhållanden på Hellofresh

Klockning av toalettbesök, extrem arbetsbörda och sexuella trakasserier – det är några av missförhållandena som råder på matkasseföretaget Hellofreshs lager i Bjuv, enligt flera anställda som HD-Sydsvenskan talat med.
"Jag som ung tjej har känt mig som ett köttstycke bland vargar. Jag kände mig inte alls trygg. Så fort jag satt i bilen låste jag dörrarna", säger en tidigare anställd, medan andra kallar arbetsplatsen för en "lekplats" där de anställda inte vågar säga ifrån.
"De skriker på dig och man är orolig hela tiden. De behandlar en som att man är ett djur", säger en annan av de omkring 1 000 anställda.
Det ska även ha förekommit mer eller mindre öppet drogmissbruk på lagret, något som fått bemanningsbolaget Logent, som driver lagret, att införa drogtester samt inleda samarbete med polisen om saken.
Hellofresh säger dock att man nu "omvärderar" samarbetsavtalet med Logent, och säger att man "gjort det till vår högsta prioritet att säkerställa att det sker grundläggande förändringar i arbetskulturen och förvaltningen av arbetsplatsen och tar detta ansvar på största allvar".

Orkla köper Bubs

Orkla Confectionery & Snacks köper godisföretaget Bubs, mest känt för sin hallon- och lakritsdödskalle, av grundarna, familjen Lindström, samt av vd Niclas Amelin.
Bubs har haft en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på tio procent sedan 2012/2013, vilket väckt Orklas intresse, och numera är Bubs Sveriges åttonde största konfektyrföretag.
"Vi vill växa och bli Sveriges ledande hållbara snacks- och konfektyrbolag. Det här är en investering som ligger helt i linje med att stärka Orkla Confectionery & Snacks Sveriges strategiska satsning inom konfektyr och hållbara varumärken", säger Orkla Confectionery & Snacks Sveriges vd Patrick Axzell,.
Köpesumman har inte offentliggjorts.

Ekolantbrukarna slår larm om bekämpningsmedel som sprider sig

Bekämpningsmedlet prosulfokarb kan driva i väg med vinden – nu slår Ekologiska Lantbrukarna larm om att ekologiska odlingar förorenas av ämnet. Problemet finns över hela Europa, säger organisationen, där den ekologiska odlingen är hotad i hela regioner.
"Vi vill inte se samma utveckling i Sverige, därför menar vi att ämnet bör förbjudas", säger Josefine Johansson Zuazu, ansvarig för regelfrågor och internationell samverkan på Ekologiska Lantbrukarna.
I Sverige har försäljningen enligt Kemikalieinspektionen ökat med 170 procent sedan 2014, trots striktare användningsvillkor och trots att Jordbruksverket gett rådgivning kring hur prosulfokarb ska användas. "Ekologiska Lantbrukarna menar att detta är ett glasklart exempel på att den rådgivningen är otillräcklig", säger organisationen.

V6 och Stimorol byter ägare

Mondelez säljer av sin tuggummiverksamhet i Europa utom Frankrike, samt USA och Kanada, till Perfetti Van Melle för 1,35 miljarder USD. I divisionen ingår varumärken som V6 och Stimorol.
Mondelez meddelade i maj att man ämnade satsa på sina kärnkategorier, och till dessa räknas alltså inte tuggummina.

Umida lanserar Ekobryggerigin

Bläcket på avsiktsförklaringen om Umidas planerad köp av Ekobryggeriet hade knappt hunnit torka, innan Umida meddelade att man redan i mars lanserar den första produkten under Ekobryggeriets varumärke. Det blir fråga om en ekologisk gin, som Umida redan vunnit upphandling för från Systembolaget, men som nu kommer att säljas under Ekobryggeriets etikett.
"Det här är ett första exempel på hur vi kan få synergier i vårt aviserade förvärv av Ekobryggeriet", säger Umidas vd Filip Lundquist.

Bryggerier i konkurs

Bergslagens Brygghus har försatts i konkurs på egen begäran. Företaget har haft produktionsstopp från mitten av maj på grund av att bryggverket gick sönder, och eftersom det var svårt att få tag på reservdelar kunde man inte få ut öl igen förrän i månadsskiftet september-oktober, rapporterar Beernews.
Tidigare har även Morgondagens Bryggeri försatts i konkurs på egen begäran.

Opticept föll

Opticept föll med 11,38 procent till 10:12 SEK på tisdagen, före bland andra Eatgood som föll med 8,42 procent till 1:305 SEK, Andfjord Salmon som föll med 5,25 procent till 37:90 NOK, Oatly som föll med 3,73 procent till 1:29 USD, och Viva WIne Group som föll med 3,07 procent till 44:11 SEK.
Sjöstrand Coffee steg samtidigt med 5,65 procent till 0:748 SEK, medan Midsona B steg med 5,13 procent till 8:82 SEK, Lohilo steg med 4,52 procent till 1:388 SEK, och Agtira steg med 3,69 procent till 16:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,56 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,46 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,11 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,10 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,77 procent.

Gomidda: Stuttflutt

Alla dessa ord som vi fått lära oss på senare tid – covid, lockdown, HIMARS, krympflation och allt vad det kan vara – ger onekligen en dyster bild av vår samtid. Därför är det åtminstone lite uppmuntrande att höra, att man på Färöarna utsett "närproducerat" som årets ord.
Det är radio- och TV-bolaget Kringvarp Forøya som ordnat omröstning bland sina tittare och lyssnare om årets ord, och där vann alltså ordet för närproducerat över andra uttryck som hörts mest under året, som inflation, energiskifte eller prisökning.
Det färöiska ordet för närproducerat, som översätts bokstavligt till "kort transport", är kort och gott "stuttflutt". Ett behändigt litet uttryck, tycker vi, som kanske ginge att begagna även i svenska språket som beteckning för livsmedel med kort transport. Det är ju trots allt inte varje dag vi får oss ett låneord från kusinerna därute i Nordatlanten.

Email Marketing Powered by MailPoet