foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/12, 2022

Nätfiskare lurar företag på livsmedel

Nu är det inte längre bara pengar som nätbedragare försöker lura till sig – det senaste är att man dessutom börjat testa att tillskansa sig livsmedel. Flera amerikanska livsmedelsföretag har redan lurats att skicka livsmedel för hundratusentals USD till beställare som sedan aldrig betalat för varorna, enligt en gemensam varning från FBI, livsmedels- och läkemedelsverket FDA, och det amerikanska jordbruksdepartementet.
Bedragarna brukar hacka eller härma fullt legitima företags e-postadresser för att lägga beställningarna, vilka sedan packas om utan minsta hänsyn till övriga lagar och regler innan de säljer dem. Det gör att utgångna, skämda eller allergiframkallande livsmedel hamnar på marknaden under originaltillverkarens varumärke, vilket därmed riskerar att skadas, varnar myndigheterna.
Bland annat fick ett företag en beställning via e-post från någon som använde ekonomichefens på ett internationellt snacks- och dryckesföretag riktiga namn på mjölkpulver, värt 160 000 USD, som man aldrig fick betalt för men tvingades betala för till sin egen leverantör. Ett annat företag blev lurat på mjölkpulver för 600 000 USD genom fejkbeställningar från fyra företag som senare visade sig inte existera.
Myndigheterna uppmanar nu livsmedelsföretag att granska beställningar extra noga, se till att verifiera dem i flera steg, höja sin IT-säkerhet, och så vidare.

Dags att hålla koll på PFAS

Vid årsskiftet gäller nya gränsvärden för hur mycket PFAS, poly- och perfluorerade alkylsubstanser, som får finnas i animaliska livsmedel. Det följer ett beslut från EU, efter att EU:s livsmedelsmyndigheten EFSA kommit fram till att många får i sig för mycket av ämnena via maten.
Samtliga nya gränsvärden som gäller från 1 januari finns i slutet på EU-kommissionens förordning, som du hittar här.

Maten kommer flygande i skärgården

Nu testar Ica att leverera livsmedel med hjälp av drönare till kunder som bor i Gräddö och på Tjockö i Norrtäljes skärgård. Ica Nära Gräddö Skärgårdshandel står för varorna, medan Ica Gruppens innovationshubb ICAx, startup-bolaget Aerit, Rise, samt Norrtälje kommun samarbetar om testet, och utvecklingsmyndigheten Vinnova står för finansieringen.
"Drönare möjliggör framförallt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra fördelar, exempelvis mycket kort leveranstid. Dessa typer av transporter bidrar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden", säger Lei Chen, seniorforskare vid Rise, som leder projektet.

Umida köper Ekobryggeriet

Svenska alkoholföretaget Umida har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa varumärket Ekobryggeriet och dess produkter för elva miljoner SEK via en så kallad inkråmsaffär. Därmed räknar Umida med att öka sin omsättning med 25 miljoner SEK och rörelseresultatet med tio procent.
Avtal om affären väntas i mitten av nästa månad.

Skånska foodtech-startuper ska få stöd

Startupbolag inom foodtechsektorn i Skåne ska nu få extra stöd. Det ska ges genom ett samarbete mellan Malmö Stad, Malmös startuphus Minc, samt Krinova Incubator & Science Park. Skåne har tidigare utnämnt just livsmedelssektorn som ett av sina tillväxtområden, och nu vill man alltså stärka innovationsstödet till nya företag på området.

Danmark skjuter upp omstritt trålstopp

Danmarks nya regering skjuter upp det stopp för trålfiske i bland annat Stora Bält, Lilla Bält och havet runt södra Fyn, som Folketinget tidigare har beslutat om. Beskedet hälsas med glädje av fiskeriföretag, som annars hade sett förbudet som en dödsdom, skriver Horsens Folkeblad.
Hur länge förbudet skjuts upp är dock oklart.

Unilever och Ben & Jerry's löser konflikt

Unilever och Ben & Jerry's har löst den konflikt som pågått mellan dem det senaste halvåret, sedan Unilever sålde den israeliska delen av Ben & Jerry's till en lokal franchisetagare, Avi Zinger.
Försäljningen fick Ben & Jerry's att gå i taket och gå till domstol för att försöka stoppa den, eftersom en sådan försäljning skulle ha inneburit att Ben & Jerry's glass skulle ha fortsatt att säljas i de palestinska områden som Israel ockuperar, något som Ben & Jerry's anser vara oförenligt med dess värdegrund.
Nu har Unilever alltså nått en uppgörelse med Ben & Jerry's, men exakt vad denna uppgörelse innebär har inte avslöjats. Avi Zinger säger dock i ett uttalande att glassen kommer att fortsätta att säljas både i Israel och de palestinska områdena, under dess hebreiska respektive arabiska varumärken. Ben & Jerry's säger å sin sida att man sålt rättigheterna till varumärkena på dessa språk till Avi Zingers bolag, och att man inte har någon egen verksamhet i Israel.

Agtira föll

Agtira föll med 4,69 procent till 16:25 SEK på måndagen, före bland andra Umida B som föll med 4,45 procent till 3:22 SEK, Harboes Bryggeri som föll med 4,12 procent till 65:20 DKK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,07 procent till 0:708 SEK, och HKScan A föll med 3,52 procent till 0:904 EUR.
Veg of Lund steg med 2,82 procent till 2:783 SEK, medan LMK Group steg med 2,27 procent till 5:40 SEK och Novozymes steg med 1,65 procent till 358:30 DKK:
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,09 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,42 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,51 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,33 procent.

Gomidda: På Forfars tid

Ska det vara äkta Aberdeen Anguskött, så ska det vara från renrasiga djur, och inte från sådana som besmittats av amerikanska djur. Det tycker åtminstone lantbrukarna Geordie och Julia Soutar i skotska Forfar, som på egen hand kan ta åt sig äran av att ha räddat de renrasiga djuren från nästan-utrotning, rapporterar Scottish Daily Express. 1995 fanns det bara nio boskapsbesättningar kvar som inte innehöll något amerikanskt DNA, och så kunde man ju inte ha det, tyckte de. Men de fick ta till sperma som samlats in och frusits ned redan på 1960-talet, för att vara säkra på att inga stjärnor eller ränder ingick, förklarar de.
Denna används ännu, men numera har man även medelst denna provrörsbefruktning även fått fram en äktskotsk avelstjur, för att kunna fortsätta arbetet genom den gamla vanliga metoden. Denne lystrar till namnet Boris; enligt lantbrukarparet därför att han precis som sin namne som tills nyligen var premiärminister har ett okänt antal barn.
"Vi är inte säkra på om han kommer att avla fler avkommor än den andre Boris", säger Geordie Soutar.

Email Marketing Powered by MailPoet