foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/12, 2022

Nitrit farligare än man trott

Lagom till jul publicerar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA en ny rapport som visar att nitrat och nitrit – som ju finns i bland annat julskinka – är mycket farligare för hälsan än man tidigare trott. I en tidigare rapport från 2017 drogs slutsatsen att EU-medborgarna överlag inte riskerade att få i sig för mycket nitrat och nitrit via livsmedel, men i den nya rapporten heter det tvärtom att alla åldersgrupper förmodligen får i sig ohälsosamma mängder av medlen.
"Slutsatserna från vår utvärdering är oroande. Användningen av nitrat måste minska i charkuteriprodukter", sade EFSA-chefen Bernard Uhl i en utfrågning i EU-parlamentet förra månaden.
Svenska Livsmedelsverket ska nu undersöka hur det ser ut med riskerna för Sveriges del, och hela EU kan komma att skärpa gränsvärdena.
"Vid jul äter vi av tradition mycket skinka och annat kött. Men hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

Mindre men dyrare mat säljs

Försäljningen i dagligvaruhandeln minskade med 9,3 procent i november, med prisökningarna borträknade, men ökade med 8,7 procent, om prisökningarna räknas med. Det visar nya siffror från Svensk Dagligvaruhandel. Med andra ord säljs det färre dagligvaror, till högre priser.
"Konsumenterna har anpassat sina köpvanor när pengarna i plånboken räcker till mindre. I tillägg har viss konsumtion flyttat tillbaka till restaurangerna som har haft en ökad försäljning under hela 2022", säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Ica tappar till Lidl och Willys

Ica tappar marknadsandelar till Lidl och Willys. Det visar en undersökning som Matpriskollen gjort bland sina kunder. Lidl och Willys har fått 6,6 procent fler kunder, medan Ica Maxi och Ica Supermarket tappat 4,7 procent.
"Lågpris är en del av marknaden som de stora aktörerna inte har täckt upp genom åren, utan man har låtit den vara där eftersom det generellt sett varit goda tider", säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, till Dagligvarunytt.
Coop har däremot lyckats bättre med lågprissatsningar, och tappar bara 0,4 procent.

Nya tortillachips från Santa Maria

Santa Maria lanserar nya tortillachips med smak av Tex Mex-röran Pico de Gallo.

Orkla handlar smörgåsbolag i Ungern

Orkla ska köpa den ungerska sandwichtillverkaren Khell-Food, som är störst i sitt slag i landet, från grundaren Zoltán Kelény. Det sker eftersom Orkla vill växa inom Out of Home och liknande kategorier.
Köpesumman har inte uppgetts.

Midsona degraderas på Nasdaq

Midsona blir ett av tolv företag som Nasdaw nu flyttar ned från sin Mid Cap-lista till Small Cap-listan. Det sker som ett led i Nasdaqs årliga översyn av listorna, som baseras på marknadsvärde.

Ingen vidare gläns över Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg på fredagen med 13.54 procent till 0:738 SEK, före bland andra Probi som steg med 4,22 procent till 210:00 SEK, Mackmyra som steg med 4,17 procent till 2:75 SEK, och Agtira som steg med 3,93 procent till 18:50 SEK.
Humble Group föll med 4,49 procent till 8:93 SEK, medan Biogaia föll med 3,81 procent till 84:08 SEK och Lohilo föll med 3,49 procent till 1:328 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1.52 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,30 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,32 procent.

Gomidda: Knäppt

"Va, kan man knäcka nötter med en nötknäppare??" Det är innebörden i en rad kommentarer på asociala media i dessa dagar, i vilka ett antal människor på fullaste allvar uttrycker sin förvåning över denna upptäckt, rapporterar New York Post.
Man kan nu lätt börja raljera om nutidsamerikanens allmänna kunskapsnivå, men man ska komma ihåg att den i amerikansk kultur vanligaste nötknäckaren inte alls är någon mekanisk tingest med två skänklar, utan snarare en slags leksakssoldater i trä, som ursprungligen började tillverkas av tyske snickaren Wilhelm Füchtner år 1872 efter att ha låtit sig inspireras av Heinrich Hoffmanns (han med Pelle Snusk) saga Kung Nötknäppare och den sjuke lille Pelle. 20 år senare skrev Tjajkovskij balletten "Nötknäpparen", som utspelar sig på julafton, och så kom även Herrn Füchtners träfigurer att förknippas med jul av bara farten.
Men de är ändå avsedda just att knäcka nötter med, vilken insikt alltså nu i vår nya upplysta värld sprider sig bland dem med mest tillgång till information men minst intresse av den.
Vad ni ska med denna nyvunna kunskap till vet vi verkligen inte, men det kanske kan vara något att begrubbla över helgen, gärna över ett fat med nötter och en väl inkörd nötknäckare.

Email Marketing Powered by MailPoet