foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/05, 2020

Coronan – nätmatens genombrott i Europa?

"Coronapandemin är en game changer för e-handeln för dagligvaruhandeln och vi ser att fler och fler gör sina första köp av dagligvaror online". Det säger Olivier Lamare, Senior Vice President för retail i Europa på undersökningsföretaget Nielsen, som tittat på coronakrisens påverkan på konsumtionsmönstren i Europa.
I flera länder har nätmaten haft en explosionsartad tillväxt under krisen hittills. I det svårt drabbade Italien ökade e-handeln med livsmedel med 162 procent bara under sista veckan i mars jämfört med samma vecka året innan, medan den i Frankrike steg med 90 procent mellan mitten av februari och mitten av mars.
"Olika verksamheter inom dagligvarubranschen har blivit  tvungna att skapa en bättre digital kundupplevelse för konsumenterna", säger Johan Sjöstrand, chef för västra, centraleuropeiska och stillahavsregionerna på Nielsen.
"Konsumenterna ändrar vanor pga covid-19-krisen, och ju längre krisen varar, desto större är sannolikheten att de nya beteendena sätter sig fast som nya rutiner och vanor. Detta skapar många nya möjligheter för de verksamheter som kan agera snabbt", säger han.
Det finns också en påtaglig ökning i hela Europa av att äta hemma. Även i Sverige, där vi har tradition av att laga egen mat, säger nästan 40 procent att de äter oftare hemma nu under coronakrisen, medan 17 procent säger sig köpa mer hämtmat – samtidigt som 33 procent äter mindre hämtmat än tidigare.

Uber Eats lägger ned i sju länder

Onlinetaxibolaget Uber lägger ned sina matleveranser under varumärket Uber Eats i sju länder: Egypten, Saudiarabien, Tjeckien, Honduras, Uruguay, Rumänien och Ukraina. I Förenade Arabemiraten överlåter man verksamheten till Careem, ett annat bolag i Uberkoncernen.

LO-basen tar över Fairtrade

LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson blir ny ordförande för Fairtrade Sverige. Organisationen har noterat hans stora internationella engagemang och kunskaper – samt egna intresse för organisationen.
"När jag besökte Fairtrade-certifierade kaffeodlare i Nicaragua för några år sedan fick jag se hur de använt premiepengarna till att dra in el i bostäderna. Det gjorde att barnen kunde läsa läxan på kvällarna. Odlarna hade också byggt en skola med hjälp av Fairtrade-premien", berättar han själv.

Lättare att handla på Axfoods snabbgross

Axfood ska öppna upp fler av sina snabbgrossbutiker för vanliga konsumenter, efter att ett försök med att göra detta under coronakrisen slagit väl ut.
"Vi har fått ett mycket positivt bemötande vid öppnandet av vår butik på Gärdet, där konsumenter i närområdet uppskattat att få ytterligare en butik att handla i", säger Axfood Snabbgross vd Eva Pettersson.
"När allmänheten uppmanats att inte åka kollektivt och att hålla avstånd i butiker har vi sett att vi kan addera något viktigt både för konsumenter och samhället. Nu vill vi erbjuda hushållen i samtliga städer där vi finns samma möjlighet", säger hon.
Först ut blir butikerna i Örebro och Eskilstuna, och så småningom ska samtliga 25 butiker bli tillgängliga.

Paulig spår rekord för grill

Det kan bli en rekordsommar för grillning i år. Det tror Paulig, med varumärket Santa Maria, eftersom fler väntas stanna hemma på grund av coronakrisen, och därmed kan tänkas grilla hemma oftare.
"Vi vet att man, speciellt under sommaren, vill samlas kring goda måltider och skapa minnen som lever kvar även under den mörkare årstiden. I den mycket speciella situation som vi nu befinner oss i, tror jag att det här är extra viktigt", säger Eva Berglie, kommunikationschef för Paulig Scandinavia & Central Europe.

Optifreeze kliver uppåt i börsligan

Optifreeze ska ta steget upp från nuvarande Spotlight Stock Market till Nasdaq First North Growth Market Sweden. Det står klart sedan företaget alldeles nyligen fått klartecken från Nasdaq att ta klivet. Det avslöjar bolaget i sin kvartalsrapport, som trots en ökad förlust före skatt till -2,28 miljoner SEK (-1,98), och minskad omsättning till ynka 2 393 SEK (333 620), andas optimism eftersom företaget på sistone gjort stora insteg på marknaden för snittblommor.
"Vi känner att vi är nära genombrott", säger tillförordnade vd Ulf Hagman.
"Jag är övertygad om att när vi i framtiden tittar tillbaka kommer vi att se att just denna period var starten på kommersialiseringen för Optifreeze", säger han.

Starkt kvartal för Orkla

Livsmedlen spelade en viktig roll när Orkla ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 1,15 miljarder NOK (0,99) och omsättning till 11,51 miljarder NOK (10,18). Orkla Foods ökade rörelsevinsten till 535 miljoner NOK (430) och omsättningen till 4,62 miljarder NOK (3,89), medan Orkla Consumer Investments – i vilken bland annat Kotipizzas grossistverksamhet ingår – ökade rörelsevinsten till 92 miljoner NOK (88) och omsättningen till 927 miljoner NOK (795).
Orkla Confectionery & Snacks minskade dock rörelsevinsten till 209 miljoner NOK (211), trots en ökad omsättning till 1,60 miljarder NOK (1,50), och Orkla Food Ingredients minskade rörelsevinsten till 71 miljoner NOK (77) trots en ökad omsättning till 2,57 miljarder NOK (2,29).

Vion stänger nordtyskt slakteri

Över 50 av de 260 anställda vid ett av Vions slakterier i nordtyska Bad Bramstedt, tio mil från danska gränsen, visade sig vara smittade med corona. Nu stänger Vion slakteriet på obestämd framtid av ren försiktighet. 90 procent av dem som testats positiva för viruset hade dock inga symptom och bara två konstaterades sjuka.

Våldsamt börsrally för Simris

Simris Algs stora uppgång på måndagen var bara en västanfläkt jämfört med den på tisdagen – då aktien rusade med hela 56,86 procent till 1:60 SEK. Optifreeze steg samtidigt med 5,93 procent till 26:80 SEK, medan Dalsspira steg med 5,83 procent till 4:36 SEK, Bakkafrost med 3,61 procent till 516:00 NOK, Probi med 3,59 procent till 259:50 SEK, och AAK steg med 3,32 procent till 158:70 SEK.
Orkla föll däremot med 6,09 procent efter sin rapport till 87:04 NOK, före Midsona A som föll med 4,72 procent till 50:50 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 3,83 procent till 0:40 SEK, Skåne-Möllan som föll med 3,43 procent till 450:00 SEK, och Veg of Lund som föll med 3,01 procent till 5:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,98 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,87 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,60 procent.

Gomidda: Ko vid datorn

Ni minns noteringen under denna rubrik nyligen om jakten på en hund som kunde blogga om hundmat. Nu visar det sig att vem-det-nu-blev som fick det uppdraget ingalunda är först i faunan vid datorn: möt cowfluencern Liesje 22 i Twente i Nederländerna.
Denna ko – vars ålder vi i vanlig ordning är för finkänsliga för att fråga damer om – har redan tusentals följare på Instagram, där hon delar de vackraste bilder som tänkas kan på sina omgivningar. Fast det var inte hennes eget initiativ att ta steget ut på asociala media, utan turistorganisationen i området, som sökte ett sätt att locka besökare till efter coronakrisen. Nu hoppas man att Liesje 22:s olika inlägg ska väcka intresse över hela världen för att resa dit, rapporterar Het Laatste Nieuws.
Tja. Hellre en ko vid datorn än covid-19.