foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/12, 2022

Carlsberg miljardhandlar i Kanada

Carlsberg köper det kanadensiska dryckesföretaget Waterloo Brewing för 144 miljoner CAD, motsvarande drygt en miljard SEK. Tanken är att stärka Carlsbergs närvaro i Kanada, och dessutom uppnå samordningsfördelar.

Lantägg får ansiktslyftning

Lantägg firar sitt 40-årsjubiléum med att ge förpackningarna en ansiktslyftning.
"Alla förpackningar har fått en egen individuell färg som gör att de särskiljer sig och även tydligare sticker ut i hyllan. Färgen är även applicerad på ett sådant sätt att den för tankarna till en gammal lanthandel", berättar Nicklas Hultman, formgivare på reklambyrån The Bond som designat de nya förpackningarna.

Solera tar över Lapin Kulta

Solera Sweden tar över försäljning och distribution av finländska ölet Lapin Kulta i Sverige från Arvid Nordquist i januari. Samtidigt lanserar man även finländska färdigblandade cocktaildrycken Original Long Drink här i landet.
Både Solera och Lapin Kultas tillverkare Hartwall ägs av danska Royal Unibrew.

Axfood stöttar Carolina Klüfts stiftelse

Axfood har ingått ett samarbetsavtal med välgörenhetsorganisation Generation Pep, där friidrottsstjärnan Carolina Klüft är verksamhetschef. Syftet är att få barn och ungdomar att på olika sätt leva mer hälsosamt.
"Vi vet att grunden till bra och hälsosamma matvanor läggs i tidig ålder. Tillsammans med Generation Pep vill vi skapa förutsättningar för barn och unga att äta bra resten av livet", säger Axfoods vd Klas Balkow (t v på bilden),
"De flesta barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och äter för dåligt. Här tror vi att en så stor och samhällsviktig partner som Axfood kan bidra till att göra skillnad", säger Carolina Klüft.

Opticept tar in 100 miljoner

Opticept tar in 106,3 miljoner SEK före emissionskostnader efter att företagets senaste företrädes emission tecknats till drygt 97 procent.

Rest Drinks till gymkedja

Svenska dryckesföretaget Rest Drinks har tecknat avtal med Selecta om att sälja dess drycker på gymkedjan Fitness24Seven från och med nästa år. Dryckerna beskrivs som "ett naturligt komplement till energidrycken, eller för att varva ner efter ett träningspass och få ut det bästa av sin vila".

Agtira steg

Agtira blev en av torsdagens få vinnare i branschen på börsen, med en uppgång om 11,95 procent till 17:80 SEK. Mackmyra steg med 2,72 procent till 2:64 SEK och Viva Wine Group steg med 1,55 procent till 46:00 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 7,58 procent till 1:28 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 6,90 procent till 27:00 NOK, Lohilo föll med 6,39 procent till 1:376 SEK, Umida föll med 5,93 procent till 3:17 SEK, och Simris Alg föll med 5,84 procent till 0:282 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,78 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,25 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,62 procent.

Gomidda: Gäss!

Ibland får man anledning att utropa "yess!!" inför en nyhet, fast i det här fallet med ovannämnda svenska felstavning. Ty nu lanserar Nestlé en ersättning för en av det kontinentala julbordets mest omstridda varor.
Gåslever ska ju nämligen stå på julbordet i många europeiska länder, ifall det ska bli någon riktig jul, men tillverkningen av denna sker under former som ger begreppet djurplågeri dåligt rykte (googla får ni se), och den är därför förbjuden i bland annat Finland och Storbritannien.
Men till denna jul kommer Nestléägda Garden Gourmets "Voie Gras", alltså en vegansk foie gras, ut i butikerna i Spanien och Schweiz. Denna har man forskat fram på bara sex månader vid sitt utvecklingscenter i Singen på schweiziska gränsen, rapporterar Food Navigator, baserad på bland annat soja och tryffelolja. Den ska se ut och smaka och kännas som originalet, heter det, och nu är det bara att vänta på om kunderna säger samma sak.

Email Marketing Powered by MailPoet