foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/12, 2022

Matinflationen nu över 18 procent

Priserna på livsmedel steg med 18,56 procent under de senaste tolv månaderna, och bidrog med hela 2,5 procentenheter till den inflationssiffra om 9,5 procent exklusive räntor som Statistiska Centralbyrån (SCB) redovisade på torsdagen. Därmed blev livsmedelspriserna också den enskilt största drivkraften bakom den skyhöga inflationen; boendekostnader bidrog näst mest med 2,4 procentenheter, och de omstridda elpriserna stod bara för 1,3 procentenheter av de 9,5 procenten.
Som många noterat är det bland annat smör, matfett och oljor som rusat i höjden mest, men tittar man på detaljstatistiken finns det andra varor som utmärker sig. Liksom tidigare har vitkål dragit iväg i pris med närmast astronomiska mått, men också till exempel purjolök och apelsiner har blivit kraftigt mycket dyrare.

Arla fuskade med klimatsiffrorna

Arlas påståenden om att man minskat utsläppen på sina gårdar med sju procent sedan 2015 visar sig i stort sett helt och hållet bygga på att man bytte redovisningsmetod mellan 2015 och 2016. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Det går stick i stäv med vad hållbarhetschefen Victoria Olssons först säger till samma redaktion, nämligen att minskningen beror på "en ökad effektivisering och optimering i processerna".
När Ekot sedan konfronterar Arla med uppgifterna om ändrade beräkningsmetoder – och efter att företagets agerande kritiserats av bland andra regeringens samordnare för ett hållbart Sverige, Svante Axelsson – så backar Victoria Olsson, och medger att det är dessa och inte effektiviseringar som lett till den stora minskningen. Arla ska nu se över sättet man redovisar utsläppen på, förklarar hon.

Dalsspira: Det var coviden som knäckte oss

Det var covidpandemin som bröt Dalsspiras stadiga försäljningsökning och lade grunden för att bolaget till slut gick i konkurs. Det skriver företagets styrelse i ett pressmeddelande som närmast kan betecknas som en nekrolog över bolaget, där man beskriver hur företaget ända sedan början försökte betala bönder framförallt i Dalsland bättre för deras mjölk, under en period då det rådde stor prispress, "vilket slog ut stora delar av den svenska mjölkproduktionen", som man uttrycker det.
"Den positiva försäljningsutvecklingen höll i sig fram till covid-pandemin förändrade konsumenternas köpbeteende. Trots lanseringen av nya produkter så som Dalsspiras grillost, där Dalsspira faktiskt var först ut att lansera ett alternativ till Halloumi från Cypern som uppmärksammats på grund av den höga antibiotika-användningen vid djurhållningen, hjälpte det inte för att täcka konsekvenserna av den minskade mjölkförsäljningen", skriver företaget.

Dalsspira avnoteras imorgon

Dalsspiras aktier avnoteras från Spotlight Stock Market efter börsens stängning på torsdagen, efter beslutet på tisdagen om att försätta bolaget i konkurs.

Eatgood till Sydafrika

Eatgood har fått en ny distributör i Sydafrika, Voyabex Food Service Solutions, med bas i Brackenfell utanför Kapstaden. Det är ett företag som redan har upparbetade kontakter med en rad aktörer som kan tänkas vara intresserade av Eatgoods produkter.

Vegs emission inte fulltecknad

Veg of Lunds senaste företrädesemission tecknades bara till 70 procent, där 17 procentenheter tecknades av emissionsgaranter. Därmed får bolaget in 21,6 miljoner SEK före emissionskostnader, istället för de 30,9 miljoner som man hade hoppats på.
Pengarna ska bland annat användas till löpande utgifter, men också för att ta sig in på nya marknader samt utveckla nya produkter.

7 000 bönder stämmer mejerijättar

Omkring 7 000 bönder i Spanien stämmer nu tio av de största mejeriföretagen som verkar i landet, bland andra Danone, Nestlé och Lactalis, på 800 miljoner EUR för kartellbildning. Företagen bötfälldes 2019 med 80,6 miljoner EUR för att olagligt prissamarbete i syfte att hålla inköpspriserna på mjölk nere på några av de lägsta nivåerna i Europa, vilket åsamkat tusentals mjölkbönder stora förluster. Nu vill alltså mjölkbönderna få kompensation för att man i många fall fått sälja sin mjölk till under produktionspris i flera år, något som enligt deras advokater lett till att tusentals lantbruk fått lägga ned.

Sydafrikaskjuts för Eatgood

Eatgoods nya distributör i Sydafrika ledde till att företaget blev onsdagens börsvinnare i branschen, med en ökning om 9,06 procent till 1:385 SEK. Raisio steg med 8,26 procent till 2:36 EUR, Probi steg med 3,19 procent till 210:50 SEK, och AAK steg med 2,74 procent till 185:70 SEK.
Humble Group föll med 3,05 procent till 9:84 SEK, före Grieg Seafood som föll med 1,88 procent till 73:25 NOK och Agtira som föll med 1,85 procent till 15:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,08 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,07 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,67 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,16 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,55 procent.

Gomidda: Arla-bashing

Nej, vi ska inte vara elaka mot Arla i onödan, men samtidigt kan vi inte undanhålla er läsare följande språkliga pärlor som företagets hållbarhetschef strött för Sveriges Radios Ekoredaktion i samband med att denna granskat Arlas miljöpåståenden. Eller vad sägs om följande guldkorn:
"Vi är medvetna om att de här den här baseline inte är beräknat på den metoden som vi har i dag. Det är därför vi behöver justera det."
eller:
"Vi ser ju själva att vi tycker att takten går alldeles för långsamt. Kurvan lutar inte tillräcklig brant. Det är därför vi lanserat klimatberäkningarna på gårdsnivå. Först nu har vi superdetaljerad data på vilka parametrar vi måste skruva på. Det har vi inte haft förut."
Om någon lyckas översätta dessa utsagor till svenska borde det förmodligen motivera någon slags pris, oklart dock vad.

Email Marketing Powered by MailPoet