foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/12, 2022

Dalsspira i konkurs

Företagsrekonstruktionen gick i stöpet – nu har styrelsen för Dalsspira kastat in handduken och ansökt om konkurs för bolaget. Företaget har visserligen nått en ackordsuppgörelse, men styrelsen meddelar nu att man inte ser några möjligheter att betala denna. Det har också funnits möjligheter att få mejeriföretaget lönsamt på sikt, som man helt enkelt inte haft råd att genomföra, säger styrelsen.
Dalsspiras aktier handelsstoppades på börsen efter beskedet.

HKScan lämnar Baltikum

HKScan har beslutat sälja sin verksamhet i Baltikum till estniska Maag Grupp för 90 miljoner EUR, varav 20 miljoner beror på hur verksamheten utvecklar sig framöver. Försäljningen sker i syfte att förbättra lönsamheten och stärka balansräkningen, meddelar HKScan, som räknar med en resultatförbättring om 26 miljoner EUR för i år till följd av försäljningen.

63-procentig ökning av torskkvoter

EU, Norge och Storbritannien har kommit överens om en 63-procentig ökning av torskkvoterna i Nordsjön för nästa år. Kvoten blir på drygt 21 600 ton, något som hälsas med glädje av fiskare i de berörda länderna, som ansett att de senast årens nedskärningar av kvoterna varit överdrivna, men även det internationella havsforskningsrådet ICES håller med om att det finns utrymme för ökningarna.
Förutom de ökade torskkvoterna ökar även bland annat kvoterna för kolja och vitling med 30 procent vardera.

DC storsatsar på automatisering

Danish Crown satsar över en miljard DKK på automatisering i verksamheten. Företaget har sökt patent på flera maskiner som man själv utvecklat, i syfte att minska kostnaderna.
"Våra utländska kolleger har en konkurrensfördel i form av lägre löneutgifter, och vi ska göra automatiseringen till vår konkurrensfördel tillsammans med exempelvis hållbarhet", säger företagets tekniske direktör Henrik Andersen. "Det gör vi bäst genom att utveckla och patentera lösningar för de arbetsuppgifter som kan utföras lika bra eller bättre genom teknologi, så att medarbetarnas kompetens kan användas där deras yrkeskunskaper är oumbärliga".
Totalt avsätter Danish Crown 2,2 miljarder DKK för investeringar, bland annat i en ny baconfabrik i Storbritannien.

Nestlé satsar i Ukraina

Nestlé satsar 40 miljoner CHF på att bygga en ny livsmedelsfabrik i Smolyhiv i västra Ukraina. Den blir företagets fjärde fabrik i landet, med det uttalade syftet att vara med och bygga upp det krigshärjade landet igen. 1 500 personer kommer att anställas där – en drygt 25-procentig ökning av den totala arbetsstyrkan i landet – när anläggningen står klar; exakt när detta kommer att ske är däremot inte klart.

Fonterra och Nestlé säljer av i Brasilien

Fonterra och Nestlé ska sälja sitt brasilianska mejeri-joint venture Dairy Partners Americas (DPA) till Lactalis för 700 miljoner BRL. DPA har varit till salu sedan januari 2020, men avyttringen har försenats av pandemin.

Swedish Match avnoteras 30 december

30 december blir sista handelsdagen för Swedish Match på Nasdaq Stockholm, efter att Philip Morris säkrat aktiemajoriteten i bolaget och ansökt om tvångsinlösen av resten, meddelar bolaget.

HKScan steg efter Baltikumbesked

HKScans besked om att man säljer verksamheten i Baltikum gjorde aktien till tisdagens vinnare, med en ökning om 7,14 procent till 0:975 EUR. Umida steg med 6,67 procent till 3:36 SEK, medan Oatly steg med 6,62 procent till 1:45 USD och Opticept steg med 3,70 procent till 11:76 SEK.
Lohilo föll samtidigt med 4,73 procent till 1:49 SEK, medan Austevoll föll med 2,50 procent till 85:75 NOK och Skåne-Möllan föll med 2,43 procent till 96:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,51 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,72 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,53 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,75 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,91 procent.

Gomidda: Knip en katt mot knarket

Denna luciadag kan man med fördel mumsa i sig lussekatter tills skjortan står rätt ut, inte bara för att det är gott och en gång blott om året så en fröjdefull luciadag vi få eller hur det nu var – utan också för att det är en effektiv insats mot narkotikan.
Ty i ett land som Afghanistan – väglöst och laglöst, krigshärjat, fattigt och eländigt – är lättransporterade grödor som ger stor utdelning per kilo bokstavligen värda mer än sin vikt i guld.
Få sådana ger större inkomster än opiumvallmo, men nu seglar även det dyra saffranet upp som ett fullgott alternativ; det märkte ni om inte annat när ni skulle betala för saffranspåsarna i mataffären. Just afghansk saffran råkar dessutom vara av högsta kvalitet, och att både bönderna och regeringen slipper kriminella karteller som styr och ställer när saffran ersätter opiumvallmo är ytterligare ett plus.
"Vi tränar småbönder till att bli småskaliga saffransentreprenörer", säger Stina Götbrink, generalsekreterare för hjåälporganisationen Hand in Hand Sweden, till TV4.
Dags att doppa en bulle till, med andra ord.

Email Marketing Powered by MailPoet