foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/12, 2022

Novozymes köper Chr. Hansen

Ingrediensbjässarna Novozymes och Chr. Hansen har kommit överens om att gå samman, genom att Novozymes köper Chr. Hansen för 1,53 Novozymesaktier för varje aktie i Chr. Hansen, en premie på nästan 50 procent mot senaste aktiekursen. Det skulle i så fall värdera Chr. Hansen till omkring 87 miljarder DKK, vilket gör affären till en av de största i Danmark någonsin alla kategorier.
Chr. Hansen kommer i och med affären att upphöra som eget bolag om cirka ett år.
"De båda bolagen är en perfekt matchning", säger Lars Rebien Sørensen, ordförande för Novo Holdings, som äger Novozymes och som kommer att äga 22 procent av det nybildade bolaget när affären är klar.
Det nya gemensamma bolaget kommer att ha en omsättning om 26 miljarder DKK, och räknar med att kunna spara 1,5 miljarder DKK över fyra år genom samordnings- och effektivitetsvinster.
Affären måste dock godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Svensk Handel vill inte höja lägstalönerna

"Vi vill inte höja lägstalönerna alls", säger Svensk Handels vd Sofia Larsen till Handelsnytt inför årets avtalsrörelse.
"Skenande energipriser, räntehöjningar och en mild höst har gjort att konsumenterna handlat mindre. Kraftiga hyreshöjningar nästa år kan bli spiken i kistan för många företag", säger hon. "Lägstalönerna är redan höga i våra avtal, det gör tröskeln hög för dem som vill komma in på arbetsmarknaden".
Sedan tidigare har facken inom industrin kommit överens om att kräva 4,4 procents löneökningar, eller minst 1 192 SEK per månad, i vad som väntas bli normerande för den övriga avtalsrörelsen, det så kallade "märket". Lägstalönerna ska dock hljas med minst 1 371 SEK per månad, enligt fackens krav.
Allt detta ligger en bra bit under inflationen, men trots det är det inget som Sofia Larsen ser som berättigat.
"Det är det högsta kravet på 25 år och kommer i en lågkonjunktur där vår bransch är extra utsatt. Det blir otroligt utmanande", säger hon.

Vi äter mer köksväxter – men dricker mindre mjölk

Svenskarnas konsumtion av till exempel morötter, tomater, gurka och andra köksväxter har nästan fördubblats sedan 1980. Förra året åt vi i snitt 81 kilo per person och år, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Ökningen har varit mer eller mindre stadig under hela perioden, även om den planat ut det senaste decenniet.
Under samma period har dock mjölkkonsumtionen halverats, medan även till exempel matfett också minskat (se grafik härintill).
Anmärkningsvärt är också att de senaste decenniernas vegotrender inte alls avsatt så tydliga spår i den totala köttkonsumtionen som man skulle kunna tro.

Elkrisen allt svårare

Läget är akut för livsmedelsföretag i södra Sverige när elpriserna stiger och efter beskeden från regeringen på fredagen om att risken för att man kommer att behöva stänga av elen på sina håll kryper allt närmare. Svenska livsmedelsföretag är "otroligt oroliga" för att elen ska kopplas bort, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen (LI).
"Skulle det kopplas ifrån bara någon enstaka sekund så kan det få otroligt svåra konsekvenser med flera veckors fördröjning av produktion av svensk mat och dryck", säger han till Sveriges Radio.
Nästan vart tredje svenskt livsmedelsföretag överväger uppsägningar på grund av de höga elpriserna, enligt en undersökning från LI, medan 14 procent överväger att flytta produktion till elområde 1 eller 2 – och nio procent funderar på att flytta till andra länder.
"Att en sak som elpriset tvingar företagen att överväga uppsägningar är alldeles oerhört", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal. "Det går inte att beskriva detta som något annat än ett enormt misslyckande. De senaste 20 årens energipolitik har präglats av kortsiktigt önsketänkande, politisk opportunism och blåögd naivitet. Nu krävs realism, långsiktighet och breda, blocköverskridande överenskommelser".
Vart fjärde livsmedelsföretag kan dessutom komma att helt eller delvis stoppa produktionen om elpriserna ökar för mycket – och det är just vad de gör just nu. Priserna på måndagen låg på mellan 4:54-4:56 SEK per kWh i de båda södra elområdena, medan de båda norra också dras med rekordpriser om 3:15 SEK, och ingenting tyder på att priserna kommer att minska den närmaste tiden.

Unilever kan sälja glassmärken

Unilever umgås med planer på att sälja av en del av sina glassvarumärken i USA, vilket skulle kunna inbringa så mycket som tre miljarder USD, enligt vad nyhetsbyrån Bloomberg erfar. Trots det stora värdet rör det sig om i sammanhanget mer perifera varumärken, som Klondike och Breyers, medan till exempel GB:s eller Ben & Jerry's glassar inte påverkas.
Vd Alan Jope säger till CNBC att han inte kommenterar rykten, men tillägger att koncernen kommer att ta itu med de varumärken som inte går så bra.

Chr. Hansen steg – Novozymes föll

Det planerade samgåendet mellan Chr. Hansen och Novozymes är bra för det förstnämnda bolaget och dåligt för det sistnämnda. Ungefär så kan man sammanfatta marknadens reaktion på måndagens besked om fusionen. Chr. Hansen steg med 17,60 procent till 522:40 DKK, dock fortfarande en bra bit under de 660:55 DKK per aktie som affären värderar bolaget till, medan Novozymes föll med 15,22 procent till 365:40 DKK, slaget på nedsidan endast av Dalsspira som föll med 18,62 procent till 0:306 SEK.
Umida föll med 10,26 procent till 3:15 SEK, medan Humble Group steg med 6,71 procent till 10:33 SEK och Lerøy Seafood steg med 5,17 procent till 52:90 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,36 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,94 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,71 procent.

Gomidda: För den som inte orkar sitta i bilen

Först kom drive-thru-restaurangerna, för dem som inte orkar kliva ur bilen när de ska köpa hamburgare. Nu kommer nästa lösning för dem som tycker att till och med det är ansträngande.
Det är McDonald's (vem annars?) som just nu testar ett nytt system i Fort Worth, Texas (var annars?), där maten kommer farandes på löpande band, och med en hylla som man själv kan plocka maten ifrån, rapporterar CNN. Initiativet kommer efter att det visat sig att väntetiderna i en genomsnittlig Donken-drive-thru ökat med svindlande 45 sekunder de senaste tre åren, och vid sådan katastrofal försämring krävs ju som alla förstår så kallade krafttag.
Nu väntar vi med spänning på vilken restaurang som blir först med att automatiskt skyffla in käket i käften på kunderna.

Email Marketing Powered by MailPoet