foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/12, 2022

McDonald's stämmer köttbjässar för kartell

McDonald's stämmer tolv amerikanska köttjättar, däribland JBS, Tyson, Smithfield samt Hormel, för olagligt samarbete i syfte att hålla priserna uppe på fläskkött. Detta ska ha skett genom att företagen missbrukat datatjänsten Agri Stats, i vilken det finns detaljerade. uppgifter om företagens verksamhet, som McDonald's hävdar inte får delas mellan företagen.
"Den sortens information som finns tillgänglig (via Agri Stats) är inte den sortens information som konkurrenter skulle ha gett varandra på en normal, konkurrensutsatt marknad", heter det i McDonald's stämningsansökan, där man istället jämför tjänsten med forna tiders "rökfyllda rum" där företagsledare träffades över cigarrer och gjorde upp om priserna.

Trots löftena: Carlsberg fortsätter i Ryssland

När Ryssland invaderade Ukraina sade Carlsberg att man skulle lämna Ryssland fullständigt. Dessutom skulle vinsten från den ryska verksamheten fram tills dess doneras till nödhjälpsorganisationer.
Men när nu snart ett år gått sedan invasionen, visar det sig att företaget fortsätter att driva verksamheten som förut – och några donationer har det inte blivit, på grund av en "räkenskapsteknisk ändring", som företaget uttrycker det för tidningen Berlingske.
"Vi kommer – tills avyttringen är genomförd – att fortsätta att driva den ryska verksamheten för att säkra anställningen för våra medarbetare, och för att det ska finnas en bärkraftig verksamhet att sälja. Det är därför också grunden till att man fortfarande kan hitta till exempel Tuborg-öl på hyllorna i Ryssland", säger Carlsbergs kommunikationsdirektör Tanja Frederiksen. Närmare besked om när en avyttring kan komma till stånd saknas.

Wayne's Coffee till Danmark

Idag öppnade svenska cafékedjan Wayne's Coffee sitt första café i Danmark. Det ligger på Nørrebrogade i Köpenhamn, och företaget hoppas att den centrala placeringen kommer att göra caféet till "en ny mötesplats på Nørrebro, där folk samlas över en fika", som platschefen Mathilda Mertz uttrycker det.
I dagarna öppnar Wayne's Coffee även nya caféer i Helsingborg och Stockholmsområdet.

Agtira till Norge

Agtira är på väg att stega in i Norge för första gången. Företaget har tecknat en avsiktsförklaring med Minnesund Næringspark om att bygga en odlingsanläggning i Minnesund nordost om Oslo, vilken kunden kommer att bekosta, och förhoppningen är att teckna ett bindande avtal under första halvåret nästa år.
Norge är extra intressant för företaget, eftersom importen av frukt och grönt är hårt reglerad i landet, vilket gör att det finns en marknad för lokalt odlade färska grönsaker, resonerar Agtira.

Arla: Gör din egen yoghurt

Bidra till Musikhjälpen och delta i en tävling – så får du chansen att designa en egen Yoggi-yoghurt. Det är innebörden i ett nytt erbjudande från Arla, som redan ställt ut insamlingsbössor för ändamålet. Vinnarens variant kommer att lanseras runtom i hela landet nästa höst.

Fresh Del Monte lanserar energidrycker

Frukt- och gröntföretaget Fresh Del Monte breddar nu verksamheten till att också omfatta energidrycker. Ett tiotal varianter ska lanseras i Storbritannien i samarbete med skotska dryckesföretaget Old Tom Gin, med minst 20 procents fruktinnehåll, rapporterar Foodbev.

Pernod storinvesterar i Kentucky

Pernod Ricard ska investera omkring 250 miljoner USD över fem år i ett nytt destilleri, tillsammans med lagringsutrymmen och ett besökscenter, i Marion County i amerikanska Kentucky. Där ska företagets bourbon Jefferson's tillverkas, dessutom under koldioxidneutrala förhållanden.

Eatgood föll

Eatgood föll med 9,15 procent till 1:29 SEK på fredagen, före bland andra Dalsspira som föll med 5,05 procent till 0:376 SEK och Lohilo som föll med 2,90 procent till 1:538 SEK.
Umida steg samtidigt med 5,72 procent till 3:51 SEK, medan Grieg Seafood steg med 5,42 procent till 72:00 NOK, Bakkafrost steg med 4,82 procent till 587:00 NOK, och Raisio steg med 4,28 procent till 2:315 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,01 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,45 procent.

Gomidda: Hört talas om knytis?

Medan ni lägger lutfisken i blöt denna Annadag Jul eller ad man nu ska kalla den för, och därvid begrundar hur dyr julmaten blir, kan vi rekommendera er att inte göra som brittiska Caroline Duddridge – som tänker ta betalt för julmiddagen med släkten. Inklusive från sina små barnbarn.
Julmiddagen hemma hos farmor-mormor kommer att kosta deltagarna 15 GBP för de stora och 5r GBP för de små, samt 2:50 GBP för de allra minsta, två treåringar.
Det har hon dessutom gjort i åratal, säger hon till The Sun, för ända sedan hon blev änka 2015 har hon fått leva på halva den tidigare inkomsten. Och det är klart att har man fem vuxna barn med respektive, samt sex barnbarn, så kanske det blir knepigt att få det att gå ihop – men att kolla på bankkontot i slutet på november varje år vilka som betalat för sig kanske är att ta i.
"Om jag fick som jag ville, skulle vi bara ha jul två gånger per decennium", säger hon själv. En utsaga att begrunda i julstöket, kanske.

Email Marketing Powered by MailPoet