foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/12, 2022

Probi sparkar vd

Probi sparkar vd Tom Rönnlund med omedelbar verkan. Han ersätts tillfälligt av forsknings- och utvecklingschefen Anita Johansen, medan företaget säker en ny ordinarie vd.
Orsaken till vd-bytet har inte uppgetts.

Nu får äggen säljas längre

Fram tills idag har ägg i hela EU bara fått säljas i 21 dagar, oavsett bäst före-datum, sedan måste de kastas. En omdebatterad regel som leder till ökat matsvinn, anser bland annat Coop Sverige, som drivit på för en förändring. Men nu slopas regeln, och från och med idag får äggen säljas fram till bäst före-datumet.
"Svenska livsmedelsbutiker tvingas varje dag slängas fullt ätbara ägg hela sju dagar innan bäst före-datum. Ägg håller oftast håller betydligt längre än 28 dagar om de förvaras i kyld miljö", säger Mattis Bergquist, Hållbarhetschef på Coop Sverige, och stöder sig på en rapport från Livsmedelsverket.
Den tidigare EU-regeln har funnits för att motverka salmonella, men den har haft liten effekt, enligt Coop. Dessutom var den mer anpassad för södra Europa, där salmonella är vanligare och ägg oftare förvaras i rumstemperatur, enligt Coop.
"Så länge ägg luktar och ser ut som de ska går de bra att äta", säger Mattis Bergquist.

Ny stororder för Eatgood

Eatgood har fått en ny, för företaget stor beställning, om 2,6 miljoner SEK. Den avser en av företagets Lightfrymodeller och kommer från Kanada, som Eatgood ser som en marknad med stor potential.

Vi vill betala mer för ekomat – men gör det inte

Trots att försäljningen av ekologiska livsmedel nu börjat dala, i takt med att ekonomin försämras för många och matpriserna drar iväg, så säger sig svenskarna ändå vara beredda att betala mer för Kravmärkta livsmedel. Denna något motsägelsefulla bild slås fast i en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av organisationen Krav.
Enligt denna är det nu 45 procent av svenskarna som säger sig vilja betala mer för Kravmärkt mat, en uppgång med tre procentenheter på ett år, och bland dem som brukar köpa hållbara livsmedel är siffran ännu högre.
"Det är glädjande att konsumenter inser att vi måste hålla fast vid den ekologiska produktionen", säger Kravs vd Emma Rung.

Spendrups norpar Sweden Rock från Carlsberg

Ölen på nästa Sweden Rock kommer att bli Pistonhead från Spendrups, som därmed petar Carlsbergs Falcon från positionen. Det innebär – baserat på gamla uppgifter – försäljning om åtminstone 150 000 liter under de fyra dagarna, rapporterar Beernews.
"Våra respektive varumärken passar varandra som hand i handske", förklarar Sweden Rocks marknadschef och vice vd Sofia Lindqvist Lacinai.

Mer potatis i år

Årets svenska skörd av matpotatis väntas öka med nio procent till 500 000 ton. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Det är i nivå med snittet för de senaste fem åren, trots att odlingsarealen krympt till den minsta som någonsin redovisats i statistiken.
För stärkelsepotatis väntas skörden minska med fem procent till 351 200 ton.

Brakförlust för Harboes

Harboes Bryggeri vände till förlust om -14,58 miljoner DKK (+3,78) före skatt för räkenskapsårets andra kvartal, efter att omsättningen ökat till 404,50 miljoner DKK (366,26). Företaget säger att man drabbats av höga produktionskostnader, som man inte kunnat kompensera sig för genom prisökningar.

Eatgood steg på stororder

Eatgood ökade med 10,51 procent till 1:42 SEK på torsdagen efter företagets nya stororder från Kanada. Lohilo steg med 6,31 procent till 1:58 SEK, medan Probi steg med 3,92 procent till 207:00 SEK, Veg of Lund steg med 3,33 procent till 2:795 SEK, och Bakkafrost steg med 2,85 procent till 560:00 NOK.
Agtira föll med 8,45 procent till 15:70 SEK, medan Umida föll med 4,87 procent till 3:32 SEK, Mackmyra föll med 4,64 procent till 2:67 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 4,63 procent till 0:618 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,21 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,61 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,43 procent.

Gomidda: Äkta vinäger äger

Krisen är nu officiellt ett faktum sedan det avslöjats att maltvinägern, detta oumbärliga tillbehör på äkta brittiska fish'n 'chips, i många fall ersätts i smyg med en substans som visserligen smakar som den ska men som inte är äkta vara.
Storbritannien skakas i sina grundvalar inför denna hemska insikt, som bland andra Daily Record rapporterar om, och förklaringarna om att denna vinägerattrapp både är billigare och lättare att förvara faller såsom droppar av nattstånden maltvinäger på allmänhetens hälleberg.
Ingenting är uppenbarligen helgat längre, men när matfusket smyger sig in i de mäktigaste av bastioner, kan vi inte annat än ana att undergången är nära. Ty blott äkta vinäger äger.

Email Marketing Powered by MailPoet