foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/12, 2022

Lohilo storlanserar i Danmark

Lohilos glass lanseras nu i 640 danska dagligvarubutiker som tillhör dagligvarukoncern Salling Group, vilket innebär att glassen kommer att finnas i butiker som Netto, Føtex och Bilka från mitten på januari. Sedan tidigare har Lohilo etablerat sig i Finland och Nederländerna.
"Vi har höga ambitioner på exportsidan", konstaterar vd Richard Hertvig.

Vetepriset lägsta sedan mars

Priset på vete på sexmånaderstermin är nu för första gången sedan början av mars under 300 EUR per ton. Tisdagens notering på Euronextbörsen löd på 299:50 EUR, vilket "bara" är omkring 50 procent högre än de nivåer som rådde före Rysslands invasion av Ukraina och omkring 25 procent lägre än toppen i maj.
Den senaste månaden har priset minskat med elva procent (se grafik härintill).

Hoppfullt för veteskörden i Ukraina

Veteskörden i Ukraina i år beräknas bli 26,6 miljoner ton, vilket nästan är i nivå med genomsnittet de senaste fem åren om 27,9 miljoner ton. Men över en femtedel finns i de ryskockuperade områdena, och väntas således inte komma varken Ukraina eller världsmarknaden till del. Det visar satellitbaserade analyser som Nasa gjort.
Samtidigt kommer omkring sex procent av vetet inte att kunna skördas, eftersom den finns i de områden där striderna pågår: på bilden från Nasa härintill är dessa områden märkta med blått. Det är dock betydligt mindre än de 20-30 procent som analytiker tidigare i år varnade skulle kunna komma att gå förlorade.

"Pepsi planerar massuppsägningar"

Pepsico umgås med planer på att säga upp flera hundra personer vid sitt huvudkontor för Nordamerika, erfar Wall Street Journal. Enligt en intern pm ska uppsägningarna "förenkla" organisationen och göra driften mer effektiv.
Uppgifterna tas som intäkt för att den ekonomiska krisen nu börjar sprida sig till mer etablerade företag inom till exempel dagligvaror.

Probi tar över sin distribution

Från och med första april kommer Probi att självt distribuera sina produkter under eget varumärke i Sverige. Syftet är att öka försäljningen och utveckla det egna varumärket, meddelar företaget.
"Vi ser stor potential att stärka vårt eget varumärke och öka försäljningen i både befintliga och nya kanaler. Genom egen marknadsorganisation kommer varumärket få väsentligt större fokus och uppmärksamhet", säger vd Tom Rönnlund.
De senaste 13 åren har man anlitat en extern distributör.

Axfood återkallar grönsaker

Axfood återkallar ett parti Garant Broccoli & sojabönor med citron och chili, efter att det visat sig att den innehöll en annan broccolirätt, i vilken ingår sesamolja, som kan utlösa reaktioner hos allergiker.

Agtira steg

Agtira steg med 4,30 procent på tisdagen till 15:75 SEK, före bland andra Simris Alg som steg med 2,33 procent till 0:307 SEK och Carlsberg A steg med 2,16 procent till 1 180:00 DKK.
Ice Fish Farm föll med 8,39 procent till 28:40 NOK, medan Dalsspira föll med 7,50 procent till 0:37 SEK, Opticept föll med 5,52 procent till 11:30 SEK, Mackmyra föll med 5,45 procent till 2:60 SEK, och Humble Group föll med 3,45 procent till 9:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,33 procent, Helsingforsbörsen höll stängt på grund av nationaldag, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,78 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,86 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,84 procent.

Gomidda: Dyra sekunder

Kraft Heinz färdigrätt Velveeta – en pasta- och osträtt – ska enligt förpackningen vara klar på tre och en halv minut. Men då har man inte räknat med den tid det tar att ta bort locket, tillsätta vatten, samt röra i ostsåsen som kommer i pulverform, förutom de tre och en halv minuter som rätten måste stå i mikron. Detta utgör bedrägeri, argumenterar Amanda Ramirez i amerikanska Florida, som nu stämt bolaget för vilseledande marknadsföring.
Hon har blivit så upprörd över denna förskräckliga tidsspillan att hon yrkar ersättning med "minst" fem miljoner USD, rapporterar ett antal amerikanska nyhetsmedia, men då menar hon också att hon företräder minst 100 andra kunder med samma akuta tidsnöd.
Hur det då kommer sig att man hinner med att ägna sig åt tidsödande domstolsprocesser på fantasibelopp undandrar sig vår fattningsförmåga, men det är möjligt att saker och ting är annorlunda i USA.

Email Marketing Powered by MailPoet