foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/12, 2022

Efter självplock på Systemet – nu kommer självutcheckning

Tre decennier efter att Systembolaget började låta kunderna ta sina varor själva i butikerna, ska man nu även låta dem checka ut varorna på egen hand. Systembolaget Dragarbrunn i Uppsala ska testa att låta kunderna registrera och betala dryckerna i en automat, och sedan ska det utvärderas med hjälp av ett externt undersökningsföretag.
"(I kassorna) har vi medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs. Det är viktigt för oss att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar och med omtanke om alla", säger butikschefen Mia Jennlinger till Dagens Handel.

Systemet får inga ökade öppettider

Det är inte aktuellt att förlänga Systembolagets öppettider på lördagar. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett svar till riksdagsledamoten Pontus Andersson (SD), rapporterar Beernews. Pontus Andersson ställde samma fråga till företrädaren Lena Hallengren (S) för ett år sedan, med liknande besked.
Jakob Forssmed säger att det är viktigt att begränsa Systembolagets öppettider för att minska alkoholskadorna genom att begränsa tillgången till dryckerna – samt att dessa begränsningar ligger till grund för att Sverige ska få ha kvar Systembolagsmonopolet för EU.

Mathem säljer Fruktbudet

Mathem säljer Fruktbudet, som levererar frukt till arbetsplatser, till Hammarviken Företagsutveckling. Köparen säger att man nu ska sätta nya strategier och ta fram en ny affärsplan för att expandera bolaget.
"Hammarviken ser stor utvecklingspotential i bolaget och vi är övertygade om att företag i Sverige än mer kommer att fokusera på att skapa trivsel och en god arbetsmiljö för sina anställda", säger Hammarvikens vd Sofia Regestad.
Köpesumman har inte uppgetts.

Långt stopp på eldhärjad pannkaksfabrik

Lantmännen Cerealias pannkaksfabrik i Lilla Tjärby utanför Laholm kommer att stå still i upp till sex månader efter branden i oktober. Det säger kommunikationschefen Emelie Bontesse de Filippi till Mål & Medel.
"Det ligger så klart i vårt intresse att produktionen kommer igång så snart som möjligt, men det tar tid att återställa livsmedelsproduktion", säger hon.
Ännu vet man inte hela omfattningen av skadorna på anläggningen, eller varför branden startade. Under tiden har 40 anställda permitterats.

Flyt för norsk sjömat

Den norska exporten av sjömat blev i november den tredje största någonsin under en enskild månad. Den steg med 19 procent från samma månad förra året till 14,4 miljarder NOK, visar nya siffror från Norges Sjømatråd.
Hittills i år har exporten av norsk sjömat ökat med nästan 27 procent till 138 miljarder NOK, men det beror mer på högre priser än på ökade volymer, rapporterar NTB.

Swedish Match avnoteras

Efter att det blivit klart att Philip Morris säkrat 90 procent av Swedish Match har bolaget nu formellt ansökt om tvångsinlösen av resten av aktierna. Därmed avnoteras Swedish Match från Stockholmsbörsen, så snart som börsstyrelsen godkänt ansökan om avnotering.

Sjöstrand föll

Sjöstrand Coffee föll med 22,68 procent till 0:45 SEK på måndagen, före bland andra Dalsspira som föll med 17,36 procent till 0:40 SEK, Opticept som föll med 6,56 procent till 11:96 SEK, Agtira som föll med 5,33 procent till 15:10 SEK och Skåne-Möllan föll med 4,76 procent till 104:00 SEK.
Eatgood steg med 14,04 procent till 1:34 SEK, medan Lohilo steg med 8,12 procent till 1:49 SEK och Mackmyra steg med 7,42 procent till 2:75 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,48 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,22 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent.

Gomidda: Dafgårds breddar verksamheten

Bränder på livsmedelsanläggningar tillhör tyvärr inte det ovanliga – nu har Dafgårds dragit den logiska slutsatsen och startat en egen brandkår, med brandbil och allt. Denna ska dessutom rycka ut vid bränder på andra håll i Källby, där Dafgårds ligger.
Brandbilen är en ombyggd pickup – bland annat försedd med "en vanlig vattenpump till en högtryckstvätt som vi byggt om lite", förklarar Olof Hill, samordnare för brand och säkerhet på Dafgårds, för Mål & Medel – samt med pulversläckare, hjärtstartare, verktyg och allt annat som kan tänkas behövas. Dafgårdskåren har till och med släppts i den vanliga blåljusverksamhetens kommunikationssystem Rakel, så att man kan samordna insatserna och göra en första insats.
Dafgårds eldhärjades svårt 1988, men trots det saknas ännu någon ordinarie brandkår i Källby: närmaste finns 15-20 minuter bort.

Email Marketing Powered by MailPoet