foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/12, 2022

Greenfood bygger för gröna bananer

Greenfood bygger en ny stor mognadsanläggning för bananer i Helsingborg. När den står klar ska den innehålla tolv nio meter höga bananrum där totalt 33 000 lådor bananer i veckan ska kunna mogna under högst kontrollerade former med hjälp av den senaste tekniken.
"Resultatet är hållbart producerade bananer med högre kvalitet och längre hållbarhet i kedjan", säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Exakt när bygget ska stå klart, eller vad det kommer att kosta, har inte uppgetts.

Löfbergs: Det räcker inte att klimatkompensera

"Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna i kaffeindustrin. Utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan". Det säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs, som nu sätter nya mål för företaget, där det alltså inte längre bara ska handla om att kompensera för utsläpp utan minska på själva utsläppen. Dessa ska ned med 30 procent senaste 2030 i hela värdekedjan, alltså även till exempel inom odling, kundtransporter och konsumtion.
"Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras", förklarar Kajsa-Lisa Ljudén. "Att stärka kaffeodlarna och deras möjligheter att möta klimatförändringar och förbättra sina levnadsvillkor är en prioriterad fråga för att säkra kaffets framtid".

Danone investerar för miljön i Skåne

Danone minskar sina utsläpp av koldioxid med 75 procent, enligt egna uppgifter, vid mejeriet i skånska Lunnarp. Det sker genom att man ställer om till biobränsle i samarbete med energiföretaget Adven. Danone Lunnarp siktar nu på att bli helt fossilfritt 2025.

Vrigstad Hemost flyttar

Tillverkningen av Vrigstad Hemost flyttar från Vrigstad till Ljung, och ska expandera. Det sker när Gäsene Mejeri tar över produktionen i början av nästa år, i samband med att Magnus och Pernilla Nord, som driver mejeriet Smålandsost där Vrigstadsostarna tillverkas, väljer att lägga ned.
"Vi vill verkligen försöka att föra traditionen vidare", säger Gäsene Mejeris vd Marcus Jansson.

Elvaprocentig minskning av ecuadorianska bananer

Exporten av bananer från det viktiga producentlandet Ecuador minskade med nästan elva procent till knappt 281 miljoner lådor under årets tio första månader. Det visar siffror från exportorganisationen Acorbanec, rapporterar Fruitnet. Klimatfaktorer har minskat produktionen, men bland annat lägre användning av bekämpningsmedel har också bidragit till produktionsminskningen, och dessutom har exporten påverkats av dyrare frakt och bristen på containrar.

Brexit svider i matkassen

Storbritanniens utträde ur EU har kostat 210 GBP för en genomsnittsfamiljs matkostnader under 2020 och 2021, eller totalt nästan sex miljarder GBP under de båda åren. Det motsvarar en prisökningstakt om tre procent per år, enligt nya beräkningar som gjorts av forskare vid London School of Economics (LSE), skriver The Guardian.
Priserna på importerade livsmedel från EU har fått sig en extra skjuts uppåt av den ökade byråkratin, något som särskilt drabbat låginkomsttagare, enligt forskarna. Den minskade konkurrensen för inhemsk livsmedelsproduktion, som är andra sidan av samma mynt, har inte förmått uppväga prisökningseffekten.
Matprisinflationen i Storbritannien var 12,4 procent i november, enligt färska siffror från British Retail Consortium.

Fortsatt uppåt för Dalsspira

Dalsspira steg med 12,56 procent till 0:484 SEK på fredagen, före bland andra Humble Group som steg med 7,52 procent till 9:88 SEK, Veg of Lund som steg med 5,66 procent till 2:895 SEK, Skåne-Möllan som steg med 4,45 procent till 112:50 SEK, Midsona B som steg med 3,58 procent till 8:40 SEK och Midsona A som steg med 2,56 procent till 12:00 SEK.
Lohilo föll med 3,23 procent till 1:38 SEK, medan Grieg Seafood föll med 2,58 procent till 68:10 NOK och Eatgood föll med 2,08 procent til 1:18 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,22 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,34 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,29 procent.

Gomidda: Koka cash

Har man sådär fyratusen spänn liggandes i kontanter, och tycker att man bör gömma undan pengarna, lyd då ett gott råd och stoppa inte undan dem i slow cooker-grytan.
Denna till synes självklara insikt drabbade Stacey Goodwin, 41, i brittiska Leicestershire den hårda vägen, när hon gjorde just detta med de 350 GBP som släkten samlat ihop till hennes svärmors begravning. En 20-GBP-sedel råkade bli kvar i utrymmet mellan själva grytan och värmemanicken, vilket hon inte märkte förrän efter två veckors matlagning.
Sedeln var så "stekt", konstaterar flera brittiska nyhetsmedia, att Stacey Goodwin tyckte att den mest liknade en svårt solbränd pantertant från en TV-humorserie som utspelar sig på spanska solkusten. Hon serverade den på skoj på en tallrik tillsammans med bröd och smör till den lika roade sambon Justin Conroy, 48, men då han avböjde provsmakning ska hon nu undersöka om sedeln fortfarande gäller som betalningsmedel.
Under tiden använder Stacey Goodwin incidenten som påtrycknings- och uppfostringsmedel för sina fem barn: Om ni bara hade tagit disken, ungar, så hade ni kunnat hitta en tjuga.

Email Marketing Powered by MailPoet