foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/05, 2020

Rekordtidig äppelblomning på Österlen

Redan nu blommar äppelodlingarna på Österlen, omkring två veckor tidigare än normalt. Klimatförändringar misstänks ligga bakom, och kan på sikt leda till problem för de svenska odlarna
"Så länge bina är i fas med blomningen är det ingen fara. Men en högre medeltemperatur kan göra så att djur- och växtliv kommer i otakt med varandra, att det påverkar ekosystemet negativt", säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.
Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samarbetar med företaget för att få fram nya äppelsorter som kommer att klara det nya klimatläget.
"Kanske måste vi vänja oss vid att detta väderläge är det nya normala", säger Jan Flemming Jensen.

EU kräver Simris Alg på nya uppgifter – igen

I cirka tre års tid har Simris Alg avkrävts ständigt nya uppgifter från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA och dess arbetsgrupp för nya livsmedel, Novel Foods. Nu vill myndigheten ha ännu fler uppgifter för att kunna avgöra om företagets produkter ska kunna godkännas i hela unionen. Företaget meddelar att man först måste titta på om det behövs nya analyser för att kunna svara på EU:s frågor, och kan därför inte säga när dessa kommer att kunna besvaras.

Återvunna äpplen i ny svensk dryck

Svenska dryckesföretaget Clean Drink lanserar "Clean Rscued" (sic), en ny dryck som görs på juice från äpplen som annars skulle kasserats.
"Vi kan med säkerhet säga att det här är marknadens mest hållbara funktionsdryck", säger vd Sebastian Kvissberg.

Scan vill pusha för svenskt kött

"Spelar roll" är namnet på Scans nya reklamkampanj där man vill visa att svenskproducerat kött är bättre för klimatet. Kampanjen är också ett sätt att gardera sig mot dem som menar att man bör minska eller helt sluta äta kött för klimatets skull.

Tvättbar fruktpåse från Lidl

Lidl Sverige lanserar en återanvändningsbar och tvättbar påse för frukt och grönsaker. Den kan tvättas i maskin och kan därmed användas till annat också, rapporterar Packnews.

Coop vill hjälpa till att rädda bina

Coop ska hjälpa till med att rädda de svenska bina, i ett samarbete med initiativet "Bevara Surret". Kedjans kunder kan donera sina medlemspoäng till nya bikupor, och på Coop i Arvidsjaur har butikschefen Ulf Isaksson själv satt upp bikupor på taket till butiken.
"Kunderna har läst om honungsfusket och vill veta vad honungen kommer ifrån. De blir alltid lika förvånade när jag säger att den producerats tre meter bort och pekar mot taket. När vi säljer den nyslungade honungen i butiken tar den slut på bara någon dag", säger han.
Liknande initiativ finns på flera andra håll i landet.

Minskad vinst för Kraft Heinz

Livsmedelsjätten Kraft Heinz minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 541 miljoner USD (621), efter att omsättningen stigit till 6,16 miljarder USD (5,96). Företaget varnar för att framtiden ser osäker ut på grund av coronakrisen.

Chiquita erbjuder Spotifylänkar

Bananbjässen Chiquita börjar nu med en serie nya etiketter med koder som länkar till olika spellistor på musikströmningstjänsten Spotify. Bland dessa finns en ny ommixning av företagets reklamjingel från 1950-talet. Tanken är att ge lite uppmuntran till alla som måste stanna hemma på grund av coronasmittan.

Simris steg trots EU-frågor på fallande börser

Trots EU:s begäran om ännu mer kompletterande information från Simris Alg steg företagets aktie kraftigt – uppgången kom redan på morgonen och trots några dippar efter beskedet om EU:s frågor vid elvatiden på förmiddagen hade aktien på eftermiddagen gått upp med 13,33 procent till 1:02 SEK från senaste handelsdagen, i torsdags. Agromino steg samtidigt med 4,55 procent till 11:50 SEK, Probi steg med 4,39 procent till 249:50 SEK, och Swedish Match steg med 3,04 procent till 624:00 SEK.
Kopparbergs föll samtidigt med 6,31 procent till 130:60 SEK, före Royal Unibrew som föll med 5.06 procent till 493:30 DKK, Mackmyra föll med 4,59 procent till 7:90 SEK, HKScan föll med 4,42 procent till 2:06 EUR, och AAK föll med 3,80 procent till 154:35 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 4,41 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 4,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,99 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,98 procent.

Gomidda: Skulle gått till Burger King

Burger King försöker nu locka tillbaka sina kunder i Storbritannien, där man så sakteliga börjar öppna igen, genom att uppmuntra människor att dela sina värsta misslyckade matlagningsförsök i hemmet på sociala media, rapporterar Daily Mirror. Högst medveten om hur människor nu börjat få upp ögonen för det här med att laga mat hemma istället för att gå ut och äta, lanserar hamburgerbjässen hashtaggen #WishItWasAWhopper – "önskar att det vore en Whopper" – där kunderna ska påminna varandra om att de skulle gått till kedjan snarare än att försöka tota ihop maten hemma.
Etiken i detta kan vi lämna därhän, men drar på munnen åt ett av bidragen, där en användare utbröt i en smärre jeremiad över sitt misslyckade försök att få till kedjans paradhamburgare Whopper och istället fått den "röra" som vederbörande illustrerar med en bild på en Big Mac från ärkerivalen McDonald's.