foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/11, 2022

Fortsatt oklart om elstöd

Hushållen kan räkna med kompensation för de höga elpriserna framåt februari – men när elintensiva företag, till exempel inom livsmedelsindustrin, kan få stöd är med oklart. Det beskedet gav energi- och näringsminister Ebba Busch på onsdagen.
Enligt regeringen beror detta på att Energimarknadsinspektionen vill att "vissa företag med stor förbrukning ska göra en ansökan för att få ta del av delar av stödet", vilket inte hushållen kommer att behöva göra. Hur det ska gå till är därför något som regeringen behöver mer tid på sig att reda ut, men exakt hur mycket tid man behöver har inte uppgetts. Istället heter det att "regeringen kommer inom en snar framtid återkomma med ett förslag".

"Greedflation" ska granskas

Passar livsmedelskedjans olika aktörer på att höja priserna mer än vad som är motiverat, nu när allting ändå blir dyrare? Det ska nu Konkurrensverket ta reda på. Under nästa år ska forskare på uppdrag av myndigheten granska om denna så kallade "greedflation" verkligen är en realitet. "
" Vi vill få en mer faktabaserad bild av det här, för nu är det väldigt mycket argument från olika aktörer både inom och utanför livsmedelskedjan om hur det ligger till", säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverkets enhet för otillbörliga handelsmetoder, till Dagligvarunytt.

Svenska pensionärer dricker allt mer

Alkoholkonsumtionen bland 65-84-åringar ökade med 30 procent mellan 2004 och 2021. Det visar en rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) tagit fram på uppdrag av Systembolaget, rapporterar Beernews. Under samma period minskade konsumtionen bland 17-29-åringarna med drygt 21 procent, och nu är de båda gruppernas konsumtion ungefär jämbördig, medan de unga drack över dubbelt så mycket som de äldre för 18 år sedan.
"Vanligtvis sjunker alkoholkonsumtionen med stigande ålder men de som blir äldre idag har med sig en högre alkoholkonsumtion upp i hög ålder än tidigare generationer", säger Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskningsfrågor på Systembolaget.

Ny vd för Atria

Atria får från och med första juni Kai Gyllström som ny vd. Han efterträder Juha Gröhn, som meddelar att han tänker avgå efter att ha varit verksam inom företaget sedan 1990, och vd sedan 2011.

Två miljarder till svensk sjömat

2,15 miljarder SEK finns från och med torsdagen att söka för den som driver eller vill starta företag inom tillverkning av svensk sjömat. Det är det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet, som ska fördelas ut i form av 22 olika stöd, och där det mesta ska gå till företag. Pengarna söks via Jordbruksverket.

Expressen och Happy Green får på tafsen för hälsokostreklam

Tidningen Expressen har brutit mot reglerna mot att hävda att hälsokost eller livsmedel kan bota allvarliga sjukdomar – och dessutom dolt den sortens reklam som redaktionell text, vilket inte heller är tillåtet. Det har Patent- och Marknadsdomstolen kommit fram till, och nu riskerar tidningen vite om fem miljoner SEK, ifall man fortsätter bryta mot lagen.
Enligt domslutet har Expressen gjort reklam för produkter från Happy Green, som liksom tidningen ingår i Bonnierkoncernen, vilka "påstås bota eller lindra allt från cancer och tarmbesvär till huvudvärk och illamående", som Konsumentombudsmannen (KO) uttrycker det. Dessutom har det i artiklarna påståtts att "produkter med rödbetor, ingefära, mynta, basilika och kanel både kan lindra och bota en rad vanliga och allvarliga sjukdomar och hälsobesvär", enligt KO.
Detta har skett via vad som såg ut som vanliga artiklar, men vilka innehöll annonser med reklam för produkterna som beskrevs i artiklarna. Tidningen stämdes därför av KO, och nu har Patent- och Marknadsdomstolen gått helt på KO:s linje.

Tokras för Dalsspira

Krisdrabbade Dalsspira rasade med 47,50 procent till 0:252 SEK på onsdagen, före företag som Veg of Lund som föll med 15,17 procent till 2:88 SEK, Opticept som föll med 7,43 procent till 12:96 SEK, Humble Group som föll med 6,42 procent till 8:97 SEK, och Simris Alg som föll med 4,25 procent till 0:304 SEK.
Sjöstrand Coffee steg samtidigt med 5,19 procent till 0:568 SEK, medan Grieg Seafood steg med 4,51 procent till 69:55 NOK, Lohilo steg med 3,94 procent till 1:475 SEK, och Salmar steg med 3,73 procent till 345:20 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,49 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,75 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,28 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,50 procent.

Gomidda: Grattis, Polet

Idag firar vad som – beroende på hur man ser det – förmodligen är världens äldsta ännu bestående statliga alkoholmonopol 100 år. Det handlar om norska Vinmonopolet, som bildades just 30 november 1922 – och då närmast under hot.
Ty efter att ha satt stopp för brännvinsproduktion vid första världskrigets utbrott, för att potatisen och spannmålen istället skulle gå till livsmedelsproduktion, försökte den norska staten 1919 att utöka förbudet till att även omfatta starkvin. Men det fick länder som Spanien och Portugal att gå i taket, och de hotade att stoppa importen av fisk från Norge, ifall de inte fick exportera starkvin till landet.
Lösningen blev alltså "Polet", som det kallas i folkmun, samma år som svenskarna med knapp majoritet röstade emot ett totalt rusdrycksfärbud, och över 30 år innan svenska Systembolaget i sin nuvarande form bildades.
Då hade finländska Alko funnits sedan 1932, efter att all alkohol varit totalförbjuden i Finland sedan 1919 – en situation som vi har tämligen svårt att föreställa oss, men nu kom vi visst ifrån ämnet. Så, skål och grattis!

Email Marketing Powered by MailPoet