foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/11, 2022

AAK ska köpa sig större

Fettjätten AAK planerar att fördubbla sitt rörelseresultat per kilo till år 2030, berättade vd Johan Westman under bolagets kapitalmarknadsdag på tisdagen. Det kommer dock att kräva att företaget köper sig större, enligt Johan Westman, som säger att man just nu letar efter bolag att köpa upp som verkligen kan göra skillnad.
Ambitionen är att växa snabbare än de marknader man är verksam på.

Nestlé slutar med reklam till barn

Från och med första juli kommer Nestlé på samtliga marknader att sluta göra reklam för produkter med högt sockerinnehåll som riktar sig till barn under 16 år. Företaget säger även att man inte längre kommer att samla in data från minderåriga, och man kommer inte heller att samarbeta med influencers på sociala media som är yngre än 18 år, rapporterar Just Food. Företaget uppmanar sina konkurrenter att följa efter.

Nestlé höjer förväntningarna

Nestlé räknar med att dess organiska omsättningstillväxt i år blir 8,0-8,5 procent, mot det tidigare förväntade omkring 8 procent. Sedan tidigare ligger dock analytikernas förväntningar på 8,63 procent, rapporterar Bloomberg.

Ökad förlust för Eatgood

Eatgood ökade förlusten före skatt för tredje kvartalet till -1,51 miljoner SEK (-1,14), efter att omsättningen ökat till 0,99 miljoner SEK (0,51). Förlusterna hänger dock samman med kostnader för försäljningsökningen, enligt vd Henrik Önnermark.

Åbro flyttar in nästegårds

"Nästgårds Lager Ekologisk" är namnet på Åbros nya satsning, där man vill uppmärksamma vad som finns i bryggeriets närområde. Den lanseras vid månadsskiftet och får en alkoholmängd om sex procent.

Probi nu två tredjedels tyskt

Probis största ägare, tyska Symrise, har nu köpt på sig sammanlagt två tredjedelar av bolaget. Symrise ägde redan i augusti drygt 63 procent av kapital och röster.

Eatgood föll på rapport

Eatgoods kvartalsrapport sågades av börsen, som sänkte aktien med 5,77 procent till 1:225 SEK. LMK Group föll med 4,68 procent till 5:70 SEK, medan Veg of Lund föll med 4,30 procent till 3:23 SEK, och Scandi Standard föll med 3,60 procent till 52:20 SEK.
Skåne-Möllan steg samtidigt med 5,27 procent till 115:80 SEK, medan Probi steg med 4,74 procent till 199:00 SEK, Umida steg med 3,58 procent till 3:47 SEK, och Viva Wine Group steg med 3,37 procent till 46:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,24 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,73 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,84 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,37 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,44 procent.

Gomidda: Var det bra eller dåligt?

Man kan tolka den rapporterade uppgång på hela 23 procent i försäljningen av skotsk premiumwhisky hittills i i år, som The Scotsman rapporterar om, som ett tecken på att vi nu har råd eller lust att unna oss lite extra av livets goda, speciellt som en stor del av uppgången drevs av försäljningen av whiskey med prislappar på mellan 100 och 1 000 GBP.
Eller så ser man det som ett tecken på att vi tröstsuper oss genom kris och elände, men det kanske är en elak tolkning, alldenstund som whisky i den här prisklassen icke köps så mycket för att drickas som i syfte att investera pengar som man förhoppningsvis har över.
Och det är klart. Har man ett helrör Macallan Fine & Rare 1926, så svede det nog alldeles extra i strupen, ifall man finge för sig att dricka upp den: den senast kända flaskan med sådant innehåll såldes 2019 på Sotheby's för 1,5 miljoner GBP, en summa som man eljest hade fått tio villor i Holsbybrunn för.

Email Marketing Powered by MailPoet