foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/11, 2022

Morris slukar hela Match

Philip Morris meddelar att man nu säkrat 93 procent av aktierna i Swedish Match. Därmed ämnar man tvångsinlösa resten, samt avnotera Swedish Match från börsen.

Årets julmatspriser stressar svenskarna

Var fjärde svensk känner sig stressad över att julmaten blir dyr i år, medan "bara" var femte känner sig stressad över att kunna hinna med allt. Det visar en undersökning som Kantar Public har gjort på uppdrag av Hello Fresh. En femtedel av de tillfrågade säger dessutom att de kommer att försöka spara pengar i år, genom att planera maträtterna och mängden mat bättre, m edan 15 procent säger att de ska servera färre rätter och 14 procent säger att de ska köpa billigare mat (flera svarsalternativ är möjliga på samtliga frågor).
En dryg femtedel räknar med att spendera mellan 2 000 och 3 000 kronor på julmaten i år, medan 27 procent tänker spendera mindre än så och 28 procent tänker spendera mer.

Nej, det blir ingen chockskatt på snus

Aftonbladet gick i helgen ut med nyheten att EU skulle "chockhöja" skatten på snus – men på måndagen förklarade EU-kommissionen att detta bara var ett missförstånd. Sveriges undantag som tillåter snusförsäljning är ohotat, inklusive rätten att själv beskatta den, säger EU-kommissionens talesperson Daniel Ferry till flera svenska nyhetsmedia.
Aftonbladets uppgifter ledde till ett ramaskri från en rad kända svenskar.

Nu är norrmännen (nästan) tillbaka

Den tvärstannade under pandemin – men nu är gränshandeln längs med norska gränsen nästan tillbaka på samma nivåer som tidigare. Enligt nya siffror från norska Statistisk Sentralbyrå handlade norrmännen för 3,3 miljarder NOK i svenska butiker under tredje kvartalet, vilket är i nivå med siffrorna för motsvarande period 2017 och 2018. Rekordåret 2019 var siffran dock nästan 5 miljarder NOK.

Dalsspira vill driva verksamheten vidare

Krisdrabbade Dalsspiras styrelse föreslår att verksamheten ska drivas vidare i bolaget, istället för att det likvideras, inför den första extra bolagsstämman den 14 december. Den kontrollbalansräkning som upprättats visar visserligen att mer än hälften av aktiekapitalet förbrukats, men "styrelsen är av uppfattningen att aktieägarna och bolaget är bäst betjänta av att stämman beslutar om en fortsatt drift av bolaget samt att det finns goda förutsättningar att återställa det egna kapitalet", som man uttrycker det.
Om den första extra stämman kommer fram till att bolaget ska drivas vidare, måste man hålla en andra stämma senast i augusti, och då måste aktiekapitalet vara återställt.

Tegnér & Son tar upp kampen med Blossa

Efter att TV-reklamen i många år trummat in budskapet att "glöggen heter B-L-O-S-S-AAA", går konkurrenten Tegnér & Son till motoffensiv och gör sin största satsning på glöggreklam i TV i bolagets historia. Den kommer också att visas på bio, på nätet, och i till exempel dagspress och utomhusreklam.
Filmen "är en av de mest påkostade och största medieköpen som görs under julen i Sverige", säger företaget, som utlovar "en förtrollande reklamfilm som målar upp en vacker vintersaga och den fem generationer långa historia som Tegnér & Son har i att tillverka Sveriges mest kvalitativa glögg till julfirare".

Nestlé storinvesterar i Saudiarabien

Nestlé ska investera motsvarande omkring 1,86 miljarder USD i Saudiarabien över de närmaste tio åren. De första hundra miljonerna ska gå till en ny fabrik, som ska stå klar 2025, och som till en början ska tillverka Nescafé samt mjölkersättning för spädbarn för Mellanöstern och Nordafrika.

Eatgood föll

Eatgood föll med 10.96 procent till 1:30 SEK på måndagen, före bland andra Veg of Lund som föll med 10.13 procent till 3:37 SEK, Mackmyra som föll med 4,01 procent till 2:63 SEK, Probi som föll med 3,06 procent till 190:00 SEK, och Sjöstrand Coffee som föll med 2,94 procent till 0:528 SEK.
Humble Group steg med 8,63 procent till 9:32 SEK, medan Ice Fish Farm steg med 8,37 procent till 28:50 NOK, Opticept steg med 7,86 procent till 14:00 SEK, och Skåne-Möllan steg med 2,80 procent till 110:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0:96 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,34 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,25 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,67 procent.

Gomidda: Det viktiga i livet

Ska man lova varandra evig trohet och dela hus och hem och bädd, så är det ju viktigt att man är överens om de VERKLIGT viktiga sakerna härivärlden. Och då talar vi sannerligen inte om petitesser som barnuppfostran, städrutiner eller ekonomi: viktigare än så är att man är överens om sin pizza.
Fråga bara kvinnan med användarnamnet @mollymacone på asociala mediet Mumsnet – som alltså är en nätforum för morsor, och inte för dem som säger "mums" om det som serveras – som blev dumpad av sin nya dejt efter att han sett henne beställa pizza med ansjovis på..
"Kan inte se hur vi ska kunna gå vidare. Vill bara lägga korten på bordet här. Ansjovisgrejen gjorde mig verkligen illamående, haha. Hoppas vi fortfarande kan träffas som kompisar", löd enligt henne det SMS varigenom mannen – som av förståeliga skäl nog helst vill vara anonym – beslöt att bryta förbindelsen efter bara några veckor, skriver Daily Mirror.
Naturligtvis är sådant en dealbreaker. För henne, snarare än för honom. Tycker vi.

Email Marketing Powered by MailPoet