foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/11, 2022

Tre av fem skär ned på julmaten – "hårt slag" för livsmedelsföretagen

Tre av fem svenskar ämnar minska på julmaten i år, nu när priserna på allt i allmänhet och livsmedel i synnerhet gått upp kraftigt. Det visar Livsmedelsföretagens (LI) årliga undersökning, som utförts av Demoskop bland 1 115 personer.
Samtidigt uppger för första gången i undersökningens tioåriga historia lika många att priset är viktigast, som att maten är svenskproducerad. Det senare har varit högsta prioritet för svenskarna i fem år.
"Svensk mat och dryck håller väldigt hög kvalitet och kostar därefter, och tyvärr är det just pris och kvalitet som ser ut att få stryka på foten i jul", säger LI:s vd Björn Hellman. "Att många konsumenter nu ser sig tvingade att spara in på julbordet är ett hårt slag för alla svenska livsmedelsföretag som kämpar för att hålla näsan ovanför ytan".

Vetepriserna på väg ned

Trots Rysslands pågående invasion av Ukraina är världsmarknadspriserna nu stadigt på väg ned. Sedan den senaste toppen i början på månaden har priset på vete för leverans i mars dalat med nästan tolv procent på Euronextbörsen (se grafik). Räknat från den absoluta toppen i maj är minskningen över en fjärdedel.
Nedgången förklaras på marknaden som ett resultat av ökat förtroende för att exporten från både Ukraina och Ryssland kommer att kunna fortsätta.

Arla lägger ned distribution i Linköping

Arla lägger ned sin distributionsverksamhet i Linköping och flyttar den till Jönköping.
"Det handlar i grund och botten om att Jönköping helt enkelt är en bättre startpunkt än Linköping", säger Arlas presschef Max Wallenberg till P4 Östergötland. "All kunddistribution för hela södra Sverige utgår redan från Jönköpings mejeri, det är en bättre infrastruktur, det finns mer parkeringsplatser, elen funkar bättre. Sen är det ju också så att man blir en naturlig del av mejeriet i Jönköping, så det blir lättare att ha ett närvarande ledarskap", förklarar han.
39 anställda i Linköping varslas om uppsägning, men erbjuds jobb i Jönköping eller på mejeriet i Linköping.

AAK handlar i Indien

Svenska ingrediensbjässen AAK har köpt Arani Agro Oil Industries i sydöstra Indien. Köpet beskrivs av AAK som ett sätt att expandera geografiskt och ta marknadsandelar i landet.
Själva köpesumman har inte uppgetts, men AAK planerar att investera 200-300 miljoner SEK i anläggningen för att öka kapaciteten och förbättra effektiviteten.

Oväntat ryck för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan steg oförhappandes på fredagen med 25,45 procent till 118:80 SEK, före bland andra Midsona A som steg med 16,65 procent till 11:00 SEK, Opticept som steg med 4,42 procent till 12:98 SEK, och Ice Fish Farm som steg med 3,14 procent till 26:30 NOK.
Veg of Lund föll med 14,77 procent till 5:75 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 5,88 procent till 0:544 SEK och Mackmyra föll med 3,51 procent till 2:75 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,45 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,32 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,82 procent.

Gomidda: Varning på Dreamhack

Medan resten av landet springer benen av sig för att handla saker de inte visste att de ville ha, till artificiella extrapriser, bara för att amerikanerna idag har klämdag, så samlas ett okänt antal tusen mestadels unga människor på mässområdet Elmia i Jönköping i akt och mening att spela datorspel i dagarna tre under årets Dreamhack Winter. Och det är till er, ungdomar, som följande sedelärande historia riktar sig, knarrar den gamle redaktören, och viftar med ett knotigt pekfinger.
Ty på Youtube sprids återigen nu en film från läkaren Dr. Bernard Hsu som berättar den, enligt dennes uppgift, alldeles sanna historien om vad som hände den gamer som tömde i sig tolv burkar energidryck – en av de vanligaste sortens basföda på tillställningar som Dreamhack – på bara tio minuter. Samt en lagom stadig sup på det.
Vad som hände hans inre organ är nästan för hemskt för att skriva om här, men med den alltid lika sansade och balanserade kvalitetstidningen New York Posts språkbruk, slutade det med att hans bukspottkörtel började äta upp sig själv.
Sjukhuset lyckades avvärja faran, men hela händelsen blev en väckarklocka för personen i fråga, som av förståeliga skäl får förbli anonym.
Lyckligt slutar vår historia, berättad från bak grånade lockar och yvigt gammelmansskägg, men kanske vi ska ta och skriva en skillingtrycksvisa om hela händelsen över helgen, att spelas på alla liknande tillställningar i fortsättningen. Det blir säkert en slant av det, som åtminstone bordet räcka till en och annan energidryck åt oss... nej förresten, stryk det där sista.

Email Marketing Powered by MailPoet