foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/11, 2022

GB:s glass kan bli "kofri"

GB:s och alla övriga Unilevers glassar kan komma att bli helt veganska, eller, som Unilever mer rättframt självt uttrycker det, "kofria". Företaget samarbetar just nu med en rad startupbolag som arbetar med vad som i branschen kallas "precisionsjäsning", en metod att framställa vad Unilever beskriver som "protein från ko som aldrig sett en ko". Redan nästa år hoppas man kunna lansera de första produkterna, även om det idag är högst oklart vilka produkter som blir först.
Det här är en tydlig trend inom livsmedelsindustrin just nu, enligt Unilever, inte minst eftersom just mejerihantering är "problematisk", och Unilever har redan fått vidta åtgärder för att minska på klimatgasutsläppen från sina mejeriprodukter – bland annat genom att se till att korna som idag producerar mjölkråvaran får bättre foder så att de fiser mindre.
Andra bolag använder för närvarande precisionsjäsning till exempel för att forska fram syntetisk honung.

"Maten ska bli 20 procent dyrare"

Den redan höga livsmedelsinflationen blir ännu högre nästa år – omkring 20 procent till kommer priserna att upp, enligt nya beräkningar från Konsumentverket.
"Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt. Vi brukar få reaktioner både från dem som tycker att vi tar i för mycket, och de som inte förstår hur vi kan räkna så lågt", säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket.
Samtidigt kommer andra kostnader också att stiga – för el beräknar myndigheten en 100-procentig ökning.

Färöarna förnyar omdiskuterat fiskeavtal med Ryssland

Samtliga partier utom ett på Färöarna är överens om att förnya ett omdiskuterat fiskeavtal med Ryssland. Det bekräftar fiskeriminister Árni Skaale.
"Det är utan tvivel det enda riktiga att göra i den här situationen för Färöarna", säger han till DR.
Avtalet, som funnits sedan 1977, innebär att Färöarna får en kvot om 200 000 ton fisk i Barents hav, medan ryssarna får en kvot om 100 000 ton fisk i färöiska vatten samt tillåtelse att lasta om fångsterna i färöiska hamnar. Efter Rysslands invasion av Ukraina har röster rests på Färöarna för att avtalet ska hävas – bland annat från förre utrikesministern Jenis av Rana – men i det färöiska parlamentet, Lagtinget, är det bara Självstyrelsepartiet som inte stöder ett nytt avtal. Partiet har dock endast ett av de 33 mandaten i Lagtinget.
Árni Skaale hänvisar till att avtalet funnits under så pass lång tid, oavsett den politiska situationen, och att livsmedelsförsörjningen dessutom är undantagen från EU:s sanktioner mot Ryssland.

Middagsfrid får ansiktslyftning

Numera Axfoodägda matkassebolaget Middagsfrid får sig en rejäl omgörning från och med idag. Bland annat blir det en ny e-handelsplattform, en ny leveranslösning för hemleveranser, och måltiderna ska bli mer flexibla – allt efter önskemål från lunderna, säger vd Malin Wiklander.
"Sammantaget är det ett helt nytt erbjudande som våra kunder möts av", säger hon.

Minskad förlust för Lohilo

Lohilo minskade sin förlust före skatt för tredje kvartalet kraftigt, till -7,30 miljoner SEK (-12,36), trots att omsättningen minskade till 55,99 miljoner SEK (60,35). Företaget har sänkt sina externa kostnader med 18 procent och sina personalkostnader med 35 procent genom olika nedskärningar.

Nu kommer Présidentens grevskap

Efter framgångar med den franska dessertostklassikerna Président la Brie och Président Rondelé i Sverige, lanserar nu Skånemejerier även en annan klassiker, Président Comté, en av världens äldsta i sitt slag, och försedd med den franska skyddade ursprungsbeteckningen AOP.
Hårda dessertostar har hittat ny publik under senare år, inte minst bland 30-44-åringarna, enligt Skånemejerier.
"Vi tror att den ökade efterfrågan är en effekt av pandemin, att man fokuserar mer på matlagning hemma istället för att gå på restaurang i samma utsträckning. Det förstärks nu av stigande inflation då det kommer finnas ett större intresse och behov av att unna sig hemma", säger Louise Leinoff, varumärkeschef för dessert- och matlagningsostar på Skånemejerier.

Foodora skaffar ny logistikpartner

Foodora ingår avtal med logistikaktören Brizo, vilket man menar kommer att göra den möjligt med snabbare leveranser.

Tummen ned för Lohilo

Trots kraftigt minskade förluster i Lohilos delårsrapport hälsade marknaden den med att sänka aktien med 16,13 procent till 1:498 SEK, en nedgång som endast toppades av Veg of Lund som föll med 19,71 procent till 4:40 SEK. Humble Group föll med 12,37 procent till 8:50 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 7,37 procent till 0:578 SEK.
Dalsspira steg samtidigt med 17,50 procent till 0:470 SEK, medan Eatgood steg med 10,00 procent till 1:485 SEK och Norcod steg med 7,25 procent till 59:20 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,15 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,71 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,32 procent.

Gomidda: Många korvar blir det

Han var en av de mest framgångsrika affärsmännen i hela Zhejiangprovinsen, men förmögenheten han byggt upp på sin restaurangkedja försvann efter en stor felinvestering, och nu står han där med motsvarande 6,4 miljoner USD i skulder. Men kinesen Tang Jian, 52, har bett sig den på att betala tillbaka varenda yuan – genom att sälja grillkorv på gatan.
Det sistnämnda eftersom han inte har råd att öppna en riktig restaurang, men detta är intet som bekymrar herr Tang, som ser det som ett sätt att återgå till sina rötter.
"Vi föds med ingenting. Varför ska man vara rädd för att börja om igen? Vi måste ständigt lära oss att lugnt möta svårigheterna och modigt marschera framåt. Vi måste hålla fast vid en anda av att aldrig låta oss besegras", säger han själv i en intervju nyligen, enligt Oddity Central.
Hur många korvar det kommer att krävas får andra med bättre koll än vi på marknadspriset på gatan på grillkorv i Kina räkna ut, men man får ju ändå ge honom ett erkännande för envisheten och vägran att ge upp. Samt kanske kontra hans kinesiska vishet med lite svensk sådan: Även skulder har en ände, men korven den har två.

Email Marketing Powered by MailPoet