foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/11, 2022

Coop stänger e-handelslager

Bara fem år efter att det öppnades väljer nu Coop Butiker och Stormarknader att stänga sitt e-handelslager i Kungens Kurva utanför Stockholm i slutet på februari, rapporterar Dagligvarunytt. Istället flyttas lagren ut till sex olika stormarknader i regionen.
"Grundtanken är att tillgängliggöra produkterna i butik även online och då fungerar det bättre att ha allt på samma plat"s, säger Bernd Schmitz, kommunikationschef på Coop Butiker och Stormarknader.
Coops övriga e-handel i resten av landet berörs inte.

WWF: Sluta rea kött

"Att handeln lockar kunder med erbjudanden på kött är ohållbart på så många vis. Det leder till att hållbarhetsmålen blir omöjliga att nå, och till att det nödvändiga skiftet till mer växtbaserat hindras". Det säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF, vilken organisation nu går till attack mot matbutikernas olika erbjudanden och reor på kött.
"Genom dessa kampanjerbjudanden bidrar svenska matbutiker till den höga miljöpåverkan som köttet har. Livsmedelskedjorna skulle lätt kunna ändra det, genom att inte uppmuntra konsumenterna att köpa mer kött än planerat och att inte marknadsföra kött som får rött eller gult ljus i Köttguiden", säger generalsekreteraren Gustaf Lind.
WWF:s uttalande kommer efter att en undersökning som man gjort tillsammans med tankesmedjan Questionmark visar att de fyra största dagligvarukedjorna har ständiga erbjudanden på köttprodukter.

Skum(t) i Skånemejeriers mjölkpaket

Skånemejerier säger sig nu ha hittat orsaken till att flera kunder upptäckt att mjölkförpackningarna de köpt långtifrån varit fyllda ända upp. Det visar sig ha berott på undertryck i flera pumpar, som gjort att paketen istället delvis fyllts med skum, vilket nuvarande system inte kunnat upptäcka. Företaget säger nu att man ska byta ut pumparna, och se till att förpackningarna verkligen är välfyllda, tills dess att man gjort det.

Minskad vinst för Kopparbergs – höjer priserna

Kopparbergs minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 65,5 miljoner SEK (90.7), efter att nettoomsättningen exklusive dryckesskatter ökat något till 592,8 miljoner SEK (564,1). Högre kostnader för frakt, råvaror och energi tyngde resultatet, enligt vd Peter Bronsman, som nu flaggar för att man kommer att höja priserna på sina produkter.

Ökad förlust för Humble

Humble Group ökade förlusten före skatt för tredje kvartalet till -264 miljoner SEK pro forma (-113). Verksamheten går visserligen bra, med en rörelsevinst om 128 miljoner SEK pro forma (33) och en omsättning om 1,71 miljarder SEK (0,43), men de många förvärven har kostat på, och företaget har stora utgifter för räntor på sin höga skuldsättning.

Nu kommer braxen till tallriken

Braxen, en benig fisk som länge setts lite över axeln, bildar huvudingrediens i Axfoods nya Garant Fish Cakes. Åkerbönor blir den andra ingrediensen i produkten, som är resultatet av "ett mångårigt arbete som letts utav Axfoundation, där målet varit att ta vara på underutnyttjade fiskarter från svenska vatten utifrån smak, näringsinnehåll och hållbarhet", som Axfood uttrycker det.

Humble slaktades på marknaden

Humble Groups delårsrapport fick rejält underbetyg av marknaden, som sänkte aktien med 13,32 procent till 9:70 SEK. Dalsspira föll samtidigt med 8,68 procent till 0:40 SEK, medan Probi föll med 6,26 procent till 199:20 SEK och Veg of Lund föll med 4,53 procent till 5:48 SEK.
LMK Group steg samtidigt med 6,36 procent till 5:85 SEK, medan Bakkafrost steg med 3,81 procent till 518:00 NOK och Agtira steg med 2,31 procent till 15:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,63 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,83 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,67 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,84 procent.

Gomidda: Det ska tydligen böjas i tid

Han menade säkert väl, Paul Edwards från Liverpool, som tyckte att sonen Buddys goda skolbetyg förtjänade att firas med en restaurangrunda. Så det blev en "dad and lad night" – på den nyöppnade Hooters-restaurangen i staden.
Ni som följt med i amerikansk populärkultur av det mer ekivoka slaget vet att Hooters affärsidé är, ska vi säga, att det inte bara ska vara maten som ska vara läcker, utan även servitriserna, vars arbetsuniformer knappast kan kosta särskilt mycket i tygråvara, om man säger så.
Men naturligtvis var det maten därstädes som var den stora upplevelsen, försäkrar Buddy för husorganet LADBible, och kanske kan man inte begära annat med tanke på att grabben bara är nio år.
Säkert en lyckad kväll för både far och son, således, men frågan är kanske ändå vem av dem som hade trevligast.

Email Marketing Powered by MailPoet