foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/11, 2022

Det blir inget krav på ursprungsmärkning av kött

Det blir inget krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger och storkök. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger till TT att den nya regeringen inte kommer att driva frågan, som den förra regeringen började med. Istället hänvisar han till det arbete med livsmedelsmärkning som EU-kommissionen redan arbetar med.

Orkla förnekar försäljning av ingredienser

Orkla tillbakavisar uppgifter i tidningen Affärsvärlden om att man anlitat rådgivare för att undersöka möjligheterna att sälja sin ingrediensdivision, Orkla Food Ingredients. På direkt förfrågan från Just Food förnekar man att så är fallet, men säger att man däremot söker en partner för verksamheten.

Menigo ska bli klimatneutralt om åtta år

Senast 2030 ska livsmedelsgrossisten Menigo vara klimatneutral, enligt ett nytt mål som man nu antagit.
"Vi driver återplanteringsprojekt i mangroveträsk, vi ställer om till fossilfria leveranser, vi kräver ansvarsfull djurhållning och tar socialt ansvar i högriskländer. Bland annat. Som första svenska restauranggrossist har vi tagit ett helhetsgrepp och klimatkompenserar i stor skala. Det är en bra början", säger hållbarhetschefen Christoffer Carlsmose.

DC storsatsar i UK

Danish Crown ska bygga en ny baconfabrik för över 100 miljoner GBP utanför Manchester i Storbritannien. Den ska vara automatiserad, om än med 300 nya anställda, samt helt driven av förnybar energi. Anläggningen ska öppna under andra halvan av nästa år.

Uppåt för Umida

Umida steg med 10,48 procent på tisdagen till 3:48 SEK, medan Humble Group steg med 9,81 procent till 11:19 SEK, Veg of Lund steg med 6,30 procent till 5:74 SEK, och Dalsspira steg med 4,29 procent till 0:438 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 9,39 procent till 1:40 SEK, medan Oatly föll med 9,29 procent till 1:65t USD, Sjöstrand Coffee föll med 6,71 procent till 0:64 SEK, och Skåne-Möllan föll med 3,70 procent til 96:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,67 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,81 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,06 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,11 procent.

Gomidda: Proteinskifte

Alla ska vi ju äta mer alternativa proteiner, om man får tro våra vanligaste forskare på områdena klimat-miljö-demografi-resurser med mera. I Sydafrika har 30-åriga Joanne Techow tagit steget fullt ut och mer eller mindre helt gått över till att äta insekter och annat läskigt, rapporterar Jam Press. Insekttacos, kakor med skalbaggar, och kiwifrukt garnerad med mjölbaggelarver är bara en del av det som står på menyn.
Myror slinker också ned, men hon säger ingenting om huruvida sådana "kittlar dödsskönt i kistan", utan bara att de smakar salt, medan det mesta annat i den vägen smakar kyckling – med undantag av till exempel chokladdragerad skorpion, som mest inte smakar någonting, annat än att de är knapriga.
Nu har hon startat sitt eget företag, Ensekta, där man så småningom ska kunna handla allt i ätbara småkryp och annat larv eller hur man nu ska säga.
Vi kan bara rekommendera henne att undvika specialiteter som knaprig groda, vilket annars möjligen kan rendera påhälsning från polisen.

Email Marketing Powered by MailPoet