foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/11, 2022

Arla: Får vi inte göra reklam slutar vi klimatkompensera

Arla slutar upp med att klimatkompensera för sina produkter, eftersom Konsumentombudsmannen gått till domstol för att stoppa Arlas åtföljande kampanj "Netto noll klimatavtryck".
"Vi behöver kunna skapa lönsamhet över de hållbarhetsinitiativ vi gör", förklarar Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson för Sveriges Radios Ekoredaktion. "Om vi inte kan prata [någonstans om den här klimatkompensationen. så ser vi att vi kan inte motivera att fortsätta det".
" Väldigt tråkigt att de väljer att göra på det sättet. Vi menar att Arla kan säkert kommunicera det de gör. Men de kan bara inte göra det på det här sättet", svarar processråd Ida Nyström på Konsumentombudsmannen.
Bland kunderna har kritiken dock inte låtit vänta på sig.
"Eftersom ni inte får greenwasha längre så struntar ni i att klimatkompensera och hoppas att ingen ska bry sig? Jag kommer inte bara sluta köpa arla-produkter, utan också sprida ordet vidare", heter det i en av kommentarerna på Arlas Facebookkonto.  

Kakaoodlingar tär på afrikansk skog

Samtidigt som EU arbetar på ny lagstiftning som ska göra det obligatoriskt för kakaoimportörer att visa att råvaran inte bidragit till skogsskövling, så kommer nya rapporter om att det är just sådant som sker. Så sent som 2019 fanns enligt en ny studie 25 procent av kakaoplanteringarna i naturreservat, vilket kastar tvivel över möjligheterna att genomdriva ny lagstiftning, rapporterar Confectionery News.
"Kakaoförsörjningskedjorna är högt exponerade mot avskogning, inklusive illegal avskogning", säger Cécile Renier vid belgiska universitetet UCLouvain, som lett studien.
Enligt henne räcker det inte att bara studera direktimport: stora mängder kakao går via mellanhänder, vilket gör det mycket svårare att spåra den, och enligt studien kan så lite som en femtedel av all kakao från Västafrika vara spårbar idag.

Strejk hotar brittiska julhandeln

Omkring 700 anställda vid ett företag som tillverkar egenmärkesvaror åt de de brittiska bjässarna Tesco, Sainsbury's, Morrisons och Marks and Spencer varslar som strejk från och med slutet av denna månad och fem veckor framåt, alltså över hela jul- och nyårshelgerna. Strejkvarslet kom sedan de anställda tackat nej till ett bud om 6,5-procentiga lönehöjningar från Bakkavor, som äger fabriken, eftersom facket menar att många av de anställda ligger precis ovanför minimilönenivån, och att en del rentav måste få hjälp från välgörenhet, rapporterar The Guardian.
Bakkavor säger att man har reservplaner för att strejken ska märkas så lite som möjligt på butikshyllorna.

Tomatföretag öser miljoner över odlarna

Italienska tomatföretaget Mutti stöttar sina odlare med totalt sju miljoner EUR, efter att dessa drabbats hårt av torka och skenande energikostnader.
"Det är ett långsiktigt projekt som siktar mot att få tomater av högsta kvalitet med hjälp av stabila, långvariga partnerskap, vilka kan förbli stabile även i de svåraste av tider, som 2022", säger vd Francesco Mutti.

Nytt ryck för Veg

Veg of Lund steg med 21,52 procent till 5:11 SEK på måndagen, före Umida som steg med 10,14 procent till 3:15 SEK och Skåne-Möllan som steg med 4,06 procent till 99:90 SEK.
Humble Group föll med 18,64 procent till 10:26 SEK, medan Oatly föll med 5,64 procent till 1:84 USD och Ice Fish Farm föll med 4,00 procent till 24:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,20 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,38 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,20 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,82 procent.

Gomidda: Färdigtuggat

"Nu får ni skaka fram nya tandproteser till min morfar, för nu är vi trötta på att tugga maten åt honom". Det var innebörden i ett fullt autentiskt samtal till tandläkaren för många år sedan, som dagens Foodwireredaktör kände sig nödgad att ta till, när sagda tandproteser för dennes käre anfader dröjde över hövan.
Men snart kanske även sådant är ett minne blott, ty nu arbetar norska forskare med att försöka behandla kött för äldre medborgare, som har svårt att tugga det. Trots allt är undernäring ett problem för många av våra äldre vänner, och nu jobbar forskare vid norska livsmedelsforskningsinstitutet Nofima med nya metoder att möra köttet, rapporterar Food Navigator, och som av vad vi kan bedöma hamnar ungefär så nära maskinell tuggning som det går utan att forskarna själva stoppar in köttbitarna i munnen och maler dem med oxeltänderna.
Hur det gick med de där tandproteserna? Jo, tack för att ni frågar – redan dagen efter fick morfar kallelse till tandvården för utprovning av nya.

Email Marketing Powered by MailPoet