foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/04, 2020

Matransonering diskuteras

Regeringen för just nu "tät dialog" med de stora dagligvarukedjorna för att se om och när det kan komma att bli aktuellt med livsmedelsransonering med anledning av coronakrisen. Det avslöjar Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), för Svenska Dagbladet.
"Ransonering har diskuterats. Men hittills har det inte behövts. Vi har inte ens något system för hur det skulle gå till om vi kommer till den punkten", säger han.
Senaste gången någon form av ransonering förekom i Sverige var 1973, då bensinen ransonerades i ett år. Men sedan dess har all kunskap och erfarenhet på området tappats bort, något som bland andra Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserat.
"Vi har slarvat bort våra erfarenheter från andra världskriget och framåt, och trott att vi aldrig ska drabbas av militära eller civila kriser", sade han till samma tidning nyligen.
Det som finns kvar är dock lagstiftning för att tvinga dagligvarukedjorna att fördela livsmedel rättvis, förklarar Per Callenberg.
"Det finns lagstöd för det. Vi skulle kunna säga att varje medborgare bara får köpa två liter mjölk i veckan", säger han.
Landsbygdsministern själv upprepar att det dock ännu inte råder någon brist på livsmedel i Sverige. Däremot råder det brist på arbetskraft inom jordbruket, eftersom det blivit svårt att få hit utländska gästarbetare för att sköta arbetet – och eftersom svenskarna själva inte vill ta de jobben istället.
"Vi måste hitta ett smörjmedel för att få arbetslösa i Sverige att ta jobben. Vi har sänkt kraven för a-kassan till tre månader. Räcker det för att fler ska ta jordbruksjobb? Det är sånt vi tittar på nu", säger Jennie Nilsson.
Och det är inte tal om att återuppbygga 1940-talets beredskapslager, förklarar ministern.
"De flesta förväntar sig den typ av lager man hade förr med burksoppa, konserver och spannmål som fick brännas var sjätte månad. Det tror jag inte är vad vi behöver i första hand", säger Jennie Nilsson.

Klart idag: Ersättning för inkomstbortfall

Företag som tappat omsättning på grund av coronakrisen ska kunna få kompensation för detta av staten. Det står klart sedan regeringen på torsdagen beslutat införa ett direkt inkomstbortfallstöd som ska kunna uppgå till mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020. Detaljerna är dock inte beslutade, och saken väntas träda i kraft först vid halvårsskiftet.
Livsmedelsföretagen (LI) har drivit frågan som en av de sju punkter som organisationen tidigare krävt för att hjälpa små och medelstora företag. Så sent som på onsdagen skrev vd Björn Hellman och Vivels vd Stefan Fritzdorf en debattartikel på Altinget.se där de slog fast hur allvarlig situationen är.
"Jag är lättad över regeringens beslut", säger Björn Hellman idag, "men också orolig över den angivna tidsramen. Bland många av de företag som har svårt att betala sina fasta kostnader för mars och april har jag svårt att se tillräckliga omställningsmöjligheter eller tillräcklig återuppväckt efterfrågan för att de ska kunna klara sina fasta kostnader i maj och juni. Detta kommer vi vara väldigt tydliga med gentemot regeringenW, säger han.

Match nylanserar snus

Swedish Match nylanserar snuset "One" med två helt nya smaker, samtidigt som alla produkter i serien får ny design.
"Ambitionen är en mer kraftfull smak och en välfylld prilla", enlnigt företaget.

Uppåt för Atria

Atria vände till vinst före skatt för första kvartalet om +1,1 miljoner EUR efter en förlust om -3,7 miljoner EUR under samma period förra året. Verksamheten i Sverige går fortfarande med förlust, men denna har halverats till -2,1 miljoner EUR, samtidigt som företaget hemma i Finland ökat rörelsevinsten till 6,2 miljoner EUR (3,9).
Omsättningen för hela koncernen steg till 356,7 miljoner EUR (336,4).

Ekokris i Norge

Antalet norska ekologiska bönder har rasat med över 30 procent de senaste tio åren, och är nu för första gången under de perioden nere i under 2 000. Åkerarealen som används till ekologisk odling har samtidigt minskat med okring 20 procent. De ekologiska jordbrukarnas organisation Økologisk Norge kräver nu att partierna i Stortinget, som i dagarna sitter och diskuterar en ny jordbrukspolitik, ska hjälpa trenden att vända med hjälp av höjda arealstöd.
Samtidigt påtalar man hur sårbar den ekologiska produktionen är för situationer som coronakrisen, eftersom den kräver importerade insatsvaror som nu blivit dyrare.
"Norska konsumenter efterfrågar mer norsk ekologisk mat. För att uppnå detta måste det ekologiska lantbruket styrkas betydligt om vi ska kunna reducera dagens omfattande importbehov", säger Økologisk Norges vd Børre Solberg.

Bayn steg på halvdagsbörs

Bayn Europe steg mest i branschen på börserna på torsdagen – då Stockholmsbörsen stängde klockan 13 – med 5,55 procent till 1:83 SEK. Royal Unibrew steg med 5,29 procent till 529:60 DKK, medan Peckas Naturodlingar steg med 3,00 procent till 10:30 SEK, Novozymes med 2,27 procent till 333:60 DKK, och Carlsberg B med 2,07 procent till 858:60 DKK.
Agromino föll med 5,17 procent till 11:00 SEK, före Atria A som föll med 4,91 procent till 9:48 EUR, Umida som föll med 4,92 procent till 2:3 SEK, och Ica Gruppen som föll med 3,75 procent till 426:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade vid stängningsdags minskat med 1,43 procent, Helsingfors OMXH25 hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,09 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,31 procent.

Gomidda: Whiskeyprovning i urinrör

Coronakristider kräver som bekant uppfinningsrikedom och nya idéer. Som till exempel hos June Whiskysällskap i Jönköping, som hade planerat en whiskeyprovning med "riktiga rariteter", som ordföranden Helén Ekengren uttrycker det.
Men blott 40-procentig sprit för invärtes bruk hjälper föga mot coronaviruset, och sen får Donald Trump säga vad han vill, så vad gör man om man inte vil ställa in?
Lösningen blev att genomföra den digitalt, och låta alla sitta hemma och prova sorterna. Men då måste de ju få tag på dessa rariteter, och dessutom måste ju var och en få samma storlek på suparna.
Så klubben har helt enkelt skickat ut smakprover i ett antal provrör till deltagarna – i exakt sådana rör som brukar användas för urinprov inom vården.
"De är perfekta att ha lite whiskeyprover i, när man bara ska ha dem tillfälligt", säger Helén Ekengren till Sveriges Radio Jönköping, vilken radiostation bara kan konstatera att färg och innehåll intill förväxling ser likadan ut som den kroppsvätska för vilken rören ursprungligen är avsedd.
Förväxling var ordet, sa Bill och Bull, och nöden (säger nöden) har ingen lag och allt det där, så man får bara hoppas att inte fel vätska hamnar i fel sammanhang.
"Jag tror inte att det blir bra om man lämnar in dem till vårdcentralen för analys", konstaterar Helén Ekengren.