foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/11, 2022

Icahandlare bönar om hjälp

"Bombad från två håll" – så beskriver Icahandlaren Mårten Tenne, som också är ordförande i Livsmedelshandlarna, situationen för dagligvaruhandlarna just nu. Dels minskar volymerna, dels ökar kostnaderna, som man varken kan kompensera för med volymer eller prisökningar, och nu ropar både han och andra Icahandlare på hjälp från Ica Sverige.
"Det finns vissa handlare som har åkt på mångdubblade kostnader för el i höst. Men det finns en beredskap hos Ica centralt, för att kunna hjälpa till vid exceptionella händelser. Det räknar jag med även i det här läget för butiker som har i behov av det", säger Thomas Strindeborn, handlare på Ica Maxi i Partille, till Dagligvarunytt.

Qatar torrlägger fotbolls-VM

Med bara två dagar kvar till herrarnas omstridda fotbolls-VM i Qatar, har värdlandet plötsligt bestämt sig för att stoppa all försäljning av alkoholdrycker inne på arenorna "efter diskussioner mellan värdlandets myndigheter och (internationella fotbollsförbundet) Fifa", som arrangörerna uttrycker det.
Fifa har dock ett sponsoravtal med bryggeribjässen A-B InBev värt 75 miljoner USD, och även om Bud Zero kommer att tillåtas på arenorna, väntar nu alla inblandade på att bryggeriet ska stämma Fifa för kontraktsbrott.
Det konservativt muslimska Qatar har strikta regler för alkoholförsäljning, men hade tidigare lovat tillåta försäljning under VM. Närmare detaljer om varför man ändrat sig nu, och inte under de tolv år man haft på sig sedan landet tilldelades VM:et, har inte uppgetts.

Turkiet: Ferrero monopoliserar hasselnötter

Turkiska myndigheter har inlett en förundersökning mot godisjätten Ferrero, som man anser köper upp hasselnötterna som odlas i landet till underpris och sedan säljer dem till överpris. Turkiet står för 70 procent av världens produktion av hasselnötter, och lokala odlare kritiserar Ferrero för att dominera marknaden.

Stor osäkerhet kring norsk laxskatt

Osäkerheten kring den norska regeringens planer på en chockhöjd skatt på laxodlingsbolagen gör nu att även dagligvarukedjorna inte riktigt vet vad de ska tro, inte minst som de inte kan köpa in lax på lika långa kontrakt som hittills, eftersom de helt enkelt inte vet vad företagen kommer att begära i pris för att kompensera sig. Flera kedjor säger till norska E24 att de visserligen inte tror på att laxen kommer att ta slut, men att de inte vet vad den kommer att kosta.

Bakslag för Umida

Umida drabbades av ett oväntat bakslag på fredagen och föll med 11,18 procent till 2:86 SEK. Agtira föll med 5,07 procent till 15:90 SEK, medan Mowi föll med 4,51 procent till 150:35 NOK och Lerøy Seafood föll med 4,16 procent till 47:48 NOK.
Eatgood steg med 12,36 procent till 1:55 SEK, medan LMK Group steg med 6,23 procent till 5:80 SEK och Veg of Lund steg med 3,16 procent till 6:21 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,98 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,69 procent.

Gomidda: Kaffebollar

Glöm kaffekapslarna – nu kommer kaffebollarna.
Det är schweiziska kedjan Migros som utvecklat en boll av sammanpressat kaffe, som man släpper i sin kopp med varmt vatten, och vips har man en rykande java utan en massa plast som måste återvinnas, rapporterar Food Navigator. Det enda den är inslagen uti är ett tunt lager av sjögräsbaserat omslag, som varken smakar eller luktar något, och vill man inte använda kaffebollen till dryck, går hela härligheten utmärkt att kompostera.
Om kaffebollarna kommer till andra länder är ännu oklart.

Email Marketing Powered by MailPoet