foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/11, 2022

Vi köper mindre mat

Försäljningen i dagligvaruhandeln i oktober i år minskade med 10,7 procent jämfört med samma månad förra året – om man räknar bort prisökningarnas effekt. I absoluta siffror ökade den med 6,6 procent, men då har ju prisökningstakten under samma period varit över 17 procent.
"När priserna på livsmedel fortsätter att stiga anpassar konsumenterna sina köpvanor", säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, som tagit fram siffrorna.
Mer anmärkningsvärt än så är att försäljningen inom e-handeln minskade med 6,3 procent, medan hemleveranserna och upphämtning i butik backade 9,9 procent.

Lönsamheten i lantbruket ökar

Trots stigande inflation, räntor, insatsvarupriser, energikostnader med mera så ökar lönsamheten inom driftsinriktningarna mjölk, gris och växtodling i år. Det visar en ny rapport från revisionsbyrån Ludvig & Co.
Däremot sjunker lönsamheten något för nötköttsproducenter, och nästa år väntas lönsamheten för hela lantbrukssektorn minska.

Minskad vinst för Premium Snacks

Svenska Premium Snacks minskade vinsten före skatt för tredje kvartalet till 1,66 miljoner SEK (2,64), efter att omsättningen ökat till 83,99 miljoner SEK (82,01). Företagets tillväxt hämmas bland annat av att man inte förmår producera så mycket som man skulle behöva, men snart ska en ny chipsfritös tas i bruk, vilket man hoppas ska kunna få bukt med det problemet.

Minskad vinst för Umida

Umida minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 1,19 miljoner SEK (2,21), efter att omsättningen exklusive alkoholskatter minskat till 14,02 miljoner SEK (22,22). Siffrorna ska dock ses mot bakgrund av att företaget under samma period förra året skickade den första stora leveransen av rom som säljs i samarbete med hårdrocksbandet Kiss – räknar man bort det, så visar istället siffrorna på tillväxt, säger vd Filip Lundquist.

EU vill få oss att äta mer alger

EU-kommissionen sjösätter nu initiativet EU Algae Initiative, som ska förmå oss att äta mer alger. Det sker mot bakgrund av klimatförändringarna och de allt knappare resurserna, vilka särskilt blivit aktuella efter Rysslands invasion av Ukraina.
Idag består bara två procent av livsmedlen som äts i världen av alger, en siffra som EU-kommissionen vill öka med hjälp av finansiering av olika innovationer.

Alger till kossor ska minska klimatutsläppen

Om kor får ett litet tillskott av alger i fodret, så kan metanutsläppen minska med 80-90 procent. Det visar en pilotstudie som gjordes på Gotland i sommar, och det bildar bakgrunden till att Axel Johnsons investeringsarm Novax, Konsumentföreningen Stockholm och det svenska livsmedelsföretaget Protos nu investerar totalt 20 miljoner SEK i algföretaget Volta Greentech i Lysekil. Därmed blir det dags för företaget att bygga en ny fabrik som ska göra storskalig tillverkning möjlig, med byggstart 2024.
"Vår lösning för att minska metanutsläppen från kor är väl erkänd för sin potential att ha en snabb, mätbar och positiv inverkan. Att göra detta storskaligt och tillräckligt snabbt för att ha en positiv effekt på klimatet är utmanande", säger Volta Greentechs vd Fredrik Åkerman.

Icas finanschef slutar

Ica Gruppens finanschef Sven Lindskog ska lämna sitt jobb till sommaren. Skälet är att han då fyller 60 och har varit på posten i nio år, vilket han tycker räcker, säger han i ett pressmeddelande.
Rekryteringen av Sven Lindskogs efterträdare har påbörjats.

Äggransonering i UK

Flera brittiska dagligvarukedjor – däribland jättar som Tesco, Sainsbury’s och Lidl – ransonerar nu hur mycket ägg som kunderna får köpa, skriver The Independent. Orsaken är fågelinfluensans härjningar, som slagit hårt mot värphönsen i landet.

Ännu ett ras för Dalsspira

Dalsspira föll på torsdagen med 13,93 procent till 0:42 SEK, före bland andra LMK Group som föll med 8,564 procent till 5:46 SEK, Opticept som föll med 6,96 procent till 14:70 SEK, Veg of Lund som föll med 5,79 procent till 6:02 SEK, och HKScan A som föll med 5,45 procent till 1:01 EUR.
Humble Group steg med 5,87 procent till 12:27 SEK, medan Eatgood steg med 5,36 procent till 1:38 SEK och Viva Wine Group steg med 4,93 procent till 47:67 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,38 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,21 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,07 procent.

Gomidda: Vi dricka den sill

Lagom till jul – en av årets tre snaps- och sillhögtider – lanserar klassiska svenska akvaviten O.P. Anderson en helt egen sill. Dock är det ingen ny genetisk innovation som man korsat eller experimenterat ram, men väl ett recept som komponerats av restaurangen Sillkafé i Stockholm, vilken beskrivs av ägarbolaget Anora som "bland de främsta i landet på sillinläggningar". Kryddningen består av fyra pepparsorter, kummin, samt – hallon, av alla ingredienser, men så ska det vara för att få den perfekta smakkombinationen till akvaviten, säger företaget.
"Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitens toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits", lyder beskrivningen, och för säkerhets skull bifogar man recept, så att den som vill själv kan lägga in sin sill.
Skål på dig, kära firre, vi dricka dig till. Eller sill.

Email Marketing Powered by MailPoet