foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/11, 2022

Avtalsrörelsen hettar till redan nu

Livs, Unionens, och de övriga industrifackens krav på 4,4-procentiga löneökningar i årets avtalsrörelse "lägger sten på börda för pressade arbetsgivare", skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare, tillsammans med Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen, i en debattartikel i Arbetet.
"Problemet är att industrifacken tittar bakåt i stället för framåt och baserar sina krav på en period av högkonjunktur och en acceleration ut ur en pandemi delvis stödd på statsbidrag, inte att ekonomin störtdykt och inflationen rusat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Lönekrav måste vara baserade på den tid där de ska gälla", heter det i debattartikeln.
Men förbundsordförandena för Livs, Unionen, GS, IF Metall, samt Sveriges Ingenjörer svarar i en replik att "kravet är väl avvägt och högst rimligt".
"Argumenten om att facken ställer för höga krav känns väl igen, de brukar dyka upp inför varje avtalsrörelse. Vi anser att arbetsgivarna ger en felaktig bild av läget", skriver dessa, och menar att den nedgång som arbetsgivarna talar om "sker från en väldigt hög nivå ".
"Även om 2023 väntas medföra en försvagning väntas ekonomin repa sig igen ganska snart", skriver fackförbunden.

Norrmejerier slaktar ekomjölk

Norrmejerier vill halvera andelen ekologisk mjölk som man köper in från konsumenterna. Det beror på att allt färre köper ekologiska produkter, rapporterar ATL.
"Det kommer att vara en jobbig process för ekoleverantörerna. Vi hoppas att många frivilligt kan tänka sig att ställa om", säger styrelseordföranden Göran Olofsson till SVT Västerbotten.
Redan idag levererar knappt 50 av Norrmejeriers 330 mjölkleverantörer ekologisk mjölk.

Kraftig ökning av svenska spannmål

Den svenska skörden av spannmål för i år beräknas till 5,8 miljoner ton. Det är 16 procent mer än förra året, och 10 procent mer än genomsnittet för de senaste fem åren, meddelar Jordbruksverket.
Bland de stora ökningarna finns ärtor, för vilken skörden i år ökat med 59 procent till 88 800 ton; åkerbönor, med en ökning om 52 procent till 74 400 ton; samt raps och rybs, som ökade med 20 procent till 413 500 ton.

Spendrups stämmer två restauranger

Spendrups stämmer två restauranger i Skaraborg, tillsammans med två personer som gått i borgen, på sammanlagt drygt 1,7 miljoner SEK, skriver Skaraborgs Allehanda. Spendrups har haft bryggeriavtal med restaurangerna sedan förra året, men sade upp det för två månader sedan, och nu kräver man restaurangerna på drygt 1,3 miljoner i utbetalda bonusar, samt på ytterligare belopp för betalning för leveranser. Främst har skulden uppstått genom att Spendrups beviljat restaurangerna ett förskott mot att man åtog sig att köpa en viss volym från företaget.
Restaurangerna delar inte bilden om att man skulle vara skyldig bryggeriföretaget de beloppen.

Arla exporterar till Tyskland

Arlas mejeri i Jönköping ska börja exportera svensk mjölk till Tyskland, efter att man investerat i nya steriltankar som ökat kapaciteten för mjölk med lång hållbarhet med 50 procent till totalt 90 miljoner kilo. Den första produktionen startade för en vecka sedan, och nu siktar man på att göra mejeriet i Jönköping till en strategiskt viktig anläggning.
Totalt har Arla investerat drygt 100 miljoner SEK de senaste åren i anläggningen.

Kaffe(bönor) blir billigare

Priset på Arabicabönor, som ju är dem som främst används för kaffe i Sverige, har rasat med 22 procent den senaste månaden. Orsaken är förhoppningar om bättre skördar i bland annat Brasilien och Indonesien efter att vädret nu varit mer gynnsamt där än tidigare, rapporterar Wall Street Journal. Om det sedan slår igenom som lägre kaffepriser för konsumenterna återstår dock att se.

Nytt ras för Dalsspira

Dalsspira rasade med 14,29 procent till 0:42 SEK på onsdagen, före bland andra Sjöstrand Coffee som föll med 9,86 procent till 0:64 SEK, Umida som föll med 6,83 procent till 3:82 SEK, och Oatly som föll med 4,90 procent till 1:94 USD.
HKScan A steg med 6,83 procent till 1:068 EUR. medan Ice Fish Farm steg med 5,65 procent till 24:30 NOK och Salmar steg med 4,20 procent till 357:20 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,10 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,58 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,06 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,52 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,05 procent.

Gomidda: Bäst före min födelsedag

Bland de senaste mer eller mindre bisarra livsmedelsrelaterade trenderna på asociala media, rapporteras nu från Irland om hur en diskussion brutit ut på Reddit om vilken lycka det kan vara att hitta mjölk med bäst-före-dag som råkar vara samma datum som ens egen födelsedag.
Och nej, då menar vi inte surnande kartonger med mjölk från ens födelseår, utan bara när man råkar upptäcka att datumet ju är dagen man själv fyller år.
"Jag blir så exalterad av födelsedagsmjölk (sic), och min man tycker att jag är galen", skriver till exempel en användare, som säger sig se fram emot att visa upp diskussionen för nämnda make, rapporterar Irish Mirror.
"Ärligt talat blir jag glad hela jag varje gång jag ser något med min födelsedag", skriver en annan, medan en tredje inte nöjer sig med att behålla nöjet för sig själv, utan också brukar påtala även för familjemedlemmarna, när det dyker upp en kartong med datum som råkar sammanfalla med födelsedagen för någon av dem.
"Jag brukar säga till dem 'titta! Det här är ju din födelsedagsmjölk!'", skriver personen – som dock konstaterar att intresset bland sagda familjemedlemmar brukar vara avslaget.
Tja, ibland krävs det inte mycket för att roa vissa. Man får liksom vara glad över det lilla.

Email Marketing Powered by MailPoet