foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/11, 2022

Matprisinflationen snart 18 procent

Samtidigt som den svenska inflationstakten de senaste tolv månaderna exklusive räntor (KPIF) minskade något i oktober – från 9,7 till 9,3 procent – så fortsätter matprisinflationen att slå rekord, visar nya siffror från SCB. Inflationstakten för livsmedel under samma period var hisnande 17,60 procent – alltså snart dubbelt så hög som prisutvecklingen i samhället – och för vissa varor var takten betydligt högre än så.
Vitkål intar en särställning – den har blivit exakt 98,69 procent dyrare sedan oktober förra året – medan apelsiner har ökat i pris med över 48 procent, och priserna på olika margarin- och smörprodukter ökat med mellan 30 och nästan 43 procent.
Att livsmedelsinflationen inte tryckt upp den totala svenska inflationen mer än den har gjort förklaras med att elpriserna rasat med över 23 procent den senaste månaden, vilket motverkat livsmedelsprisernas påverkan. Trots det hade livsmedelspriserna återigen den största påverkan på KPIF-siffran: de bidrog med 2,4 procentenheter av de 9,3 procenten.

Uppsägningar hotar efter brakförlust för Oatly

Oatly nästan tredubblade sin förlust före skatt för tredje kvartalet till -111,86 miljoner USD (-40,63) – alltså nästan 1,2 miljarder SEK.
"De finansiella resultaten för tredje kvartalet var lägre än våra förväntningar", konstaterar vd Toni Petersson, "vilket till stor del drevs av COVID-19-restriktioner i Asien, produktionsutmaningar i Amerika, och fortsatt motvind inom växelkurserna".
Företaget sjösätter nu en rad åtgärder för att komma på rätt köl igen, däribland uppsägningar, men man har inte preciserat hur många som kan komma att få gå.Totalt räknar man dock med att spara in 25 miljoner USD på det sättet, vilket kan ge en fingervisning.
Omsättningen steg samtidigt till 183,03 miljoner USD (171,06).

Fortsatt oklart om gårdsförsäljningen

Det är nu ett år sedan utredningen om gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas eller inte presenterade sitt resultat – men när riksdagsledamoten Christofer Bergenblock (C) frågade vad som egentligen hänt sedan dess, blev svaret från den nya regeringen allt annat än glasklart.
"Jag konstaterar att över 180 remissinstanser har svarat på remissen. Det finns olika synpunkter och uppfattningar, och regeringen avser att fortsätta att bereda frågan med den noggrannhet och komplexitet som krävs och samtidigt med en positiv ingång att gårdsförsäljning kan spela en roll för landsbygdsutvecklingen", svarade socialminister Jakob Forssmed (KD), enligt Beernews.
Christofer Bergenblock menar att Jakob Forssmed "slirar något vad gäller tidsplanen för frågan".
"Frågan har dragits i långbänk ända sedan den första utredningen gjordes 2007", sade han under riksdagsdebatten.

Vinstrally för Lerøy

Lerøy Seafood ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 789,64 miljoner NOK (574,81), efter att omsättningen ökat till 7,44 miljarder NOK (6,33).

Coca-Colas jullastbil återkommer

Efter några års bortovaro återkommer Coca-Colas traditionella julreklam i år – den med lastbilen med julbelysning på.
"På begäran av svenska folket", säger Coca-Cola Sverige, som också blir huvudsponsor av Gröna Lunds vintermarknad "Winter Wonderland".
"Vi ser att Coca-Cola är en naturlig del av julen"; säger varumärkeschefen Victoria Adolfsson.

Simris steg

Simris Alg steg med 5,45 procent till 0:3095 SEK på tisdagen, före land andra Opticept som steg med 5,12 procent till 16:42 SEK, Austevoll som steg med 4,81 procent till 82:80 NOK, Grieg Seafood som steg med 3,11 procent till 69:65 NOK, och HKScan A som steg med 2,57 procent till 0:996 EUR.
Ice Fish Farm föll med 2,13 procent till 23:00 NOK, medan Andfjord Salmon föll med 1,43 procent till 41:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,01 procent.

Gomidda: Lusseb*lle

Pressbyrån försöker nu göra sitt för att uppmärksamma prostatacancer nu under november månad, och påminna män om att gå och testa sig.
För att inte budskapet ska gå någon förbi, lanserar man följaktligen "Lusseballar", som både ska tjäna som en, eh, potent symbol för den kroppsdel som riskerar att påverkas, och varifrån hälften av intäkterna ska gå till Mustaschkampens arbete mot prostatacancer. Man publicerar även recept på sådana, för den som vill ha en egen bulle i ugn, och vid en snabb koll konstaterar vi att däruti mycket riktigt krävs en hel del jäst.
Dessutom ämnar man släppa en låt med samma tema, på "Lusse Lelle"s melodi; ni kan säkert tänka er resten själva.
Frågan är väl bara hur man ska toppa detta nästa år. Kanske med p*ppark*kar?
Email Marketing Powered by MailPoet