foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/11, 2022

Nu måste handlarna börja följa nya lagen

I ett års tid har Konkurrensverket sett genom fingrarna när handlare brutit mot den nya UTP-lagen, som ska hindra otillbörliga handelsmetoder gentemot livsmedelsproducenter och andra leverantörer. Men nu är det slut med det, och nu vill det till att handlarna följer lagen, meddelar myndigheten.
"Det har funnits en okunskap, och vi har inte velat ta övergångsproblem till domstol. Nu är smekåret över. Framöver kommer det komma skarpa åtgärder och fler ingripanden", säger generaldirektören Rikard Jermsten enligt Dagligvarunytt.
Hittills har 19 anmälningar om brott mot den nya lagen inletts, varav tio ännu pågår. Men det finns en allmän uppfattning om att företagen helt enkelt inte vågar anmäla sina kunder, eftersom man tror sig riskera att förlora dem.
"Det är ett starkt oligopol, med en extremt ojämn maktbalans mellan leverantörerna och handeln", säger Martin Lundell, vd för Sveriges Bagare och Konditorer. "Det finns en rädsla att träda fram. Man är beredd att stå för sin kritik, men är rädd för repressalier".

Yxan går på Tine

Norska mejeridominanten Tine säger upp 30 personer i samband med att mejeriet i Ålesund läggs ned – och fler uppsägningar väntas i takt med att företaget går igenom hela organisationen, rapporterar NTB. 13 anläggningar med sammanlagt 1 400 anställda ska synas i sömmarna, och flera av dessa kan komma att helt eller delvis läggas ned.
Orsakerna till nedskärningarna, enligt Tine, är att mjölkkonsumtionen minskar, att importen ökar – och att konkurrensen ökar, vilket slår särskilt hårt med den speciella logik som rådet på den norska mejerimarknaden.
"Det blir en ond spiral som förvärras av att våra konkurrenter mottar 200 miljoner kronor om året i centraliserade subsidier. Vi är där att vi måste anpassa oss till den här verkligheten", säger koncernchefen Gunnar Hovland.
Helst skulle Tine vilja se att dessa stöd, som infördes för 20 år sedan för att hjälpa mindre mejerier att etablera sig, togs bort helt. De små konkurrenterna har hunnit bli stora, och då finns det ingen anledning för staten att stödja dem längre, menar Gunnar Hovland.

Malmö stoppar Kronfågel – igen

Förra året stoppade Malmö Stad inköpen från Kronfågel, efter att Aftonbladet avslöjat stora brister vid "skandalslakteriet" i Valla. Nu har samma sak hänt igen: Aftonbladet har återigen uppmärksammat bristerna, och Malmö har nu reagerat på samma sätt.
"De hade precis kommit till rätta med sina förelägganden och då öppnade vi upp igen. Men det var en kort period. Nu är de bortplockade igen", säger Annica Axelsson, upphandlare och ansvarig för livsmedel på Malmö stad, till tidningen.  

Orklas livsmedel ska bli fossilfria

Orkla ska bygga om energianläggningarna vid företagets sju livsmedelsanläggningar i Sverige så att dessa blir fossilfria. Därmed räknar man med att minska koldioxidutsläppen med omkring 23 000 ton per år. Ombyggnaden, för vilken inga kostnader har redovisats, ska vara klar 2025.

Zoégas kaffepåsar ska bli återvinningsbara

Zoégas kaffeförpackningar ska bli återvinningsbara – åtminstone dem som används i kaffemaskiner hos kontorskunder. Det sker i form av ett samarbetsprojekt med kaffeleverantören Beans in Cup och producentansvarsorganisationen TMR; den sistnämnda står för insamlingen och ser till att påsarna blir till nya plastprodukter.
"I det här testet har vi börjat småskaligt men vår förhoppning är att kunna utvidga projektet att så småningom omfatta alla våra förpackningar", säger Sofia Anderhall, marknadschef på Zoégas Professional.

Agtira vill byta börs

Agtira menar sig nu ha vuxit så pass att det är dags att ta steget upp till de svenska börsernas division 1, Nasdaq First North. Idag finns aktien noterad på NGM Nordic SME.
På den nya börsen har man ansökt om notering på Nasdaq First North Growth Market, något som bolaget ser som "ett viktigt och logiskt steg i Agtiras utveckling som kommer att öka kännedomen om bolaget och underlätta för fler investerare att bli aktieägare".
Ambitionen är att genomföra bytet under denna månad.

Bakslag för Oatly

Oatly rasade med 20,00 procent till 1:95 USD på måndagen, före bland andra Eatgood som föll med 7,04 procent till 1:32 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,89 procent till 0:70 SEK, och Grieg Seafood som föll med 3,50 procent till 67:55 NOK.
Lohilo steg samtidigt med 6,56 procent till 1:82 SEK, medan LMK Group steg med 3,98 procent till 5:75 SEK och Humble Group steg med 3,34 procent till 11:44 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,06 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,04 procent.

Gomidda: Rädda julölen!

Kris och kalabalik, inflationschock, premiärministerbyten, regentbyten, hotande el- och gasprischocker, risk för frusna fötter i vinter och allmänt oroligt i omvärlden i all ära. Men nu har den RIKTIGA krisen slagit mot Storbritannien, för nu börjar det bli så dyrt på puben att en pint till jul kan vara hotad.
Det menar i alla fall British Beer and Pub Association, som nu skriver till finansminister Jeremy Hunt och vädjar om sänkta skatter på ölen, så att folk ska ha råd att dricka jul.
Den förra och mycket kortlivade brittiska regeringen hann införa planer på skattelättnader på öl, men den nya har upphävt samma förslag, och i vilket fall skulle sådana sänkningar inte trätt i kraft förrän i februari, så det hade varit en klen tröst. Skattesänkningarna skulle ha inneburit 360 miljoner GBP mindre i pålagor för branschen, enligt organisationen.
Hur var det han skaldade, Hasse Alfredson? Framtiden verkar dyster... men man får hoppas att de ändå får sig ett glas öl.

Email Marketing Powered by MailPoet