foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/11, 2022

Misstänkt rysk spion var säkerhetschef på SLV

En av de två misstänkta ryska spionerna som åtalades på fredagen, Peyman Kia, har jobbat på Livsmedelsverket sedan 2015 – som säkerhetsskyddschef.
Generaldirektören Annica Sohlström berättar för Dagens Nyheter att hon sedan 2018 rapporterat om Peyman Kia till Säkerhetspolisen, efter att hon blev kontaktad av Säpo som berättade under sträng sekretess att han misstänktes för spioneri efter tidigare anställningar på just Säpo samt Försvarsmakten.
Därefter har Annica Sohlström regelbundet rapporterat om Peyman Kia till Säpo, men har inte fått berätta för någon om saken förrän. nu.
Även på Livsmedelsverket hade Peyman Kia tillgång till sekretessbelagda uppgifter med betydelse för rikets säkerhet, men Säpo kände hela tiden till detta, berättar Annica Sohlström.
"Jag har förvissat mig om att de misstankar som fanns inte handlar om brott begångna mot Livsmedelsverket. Jag har känt mig trygg med att Säkerhetspolisen under utredningen haft god uppsikt över den misstänktes förehavande", säger hon till tidningen.

Dalsspira ansöker om ackord

Dalsspira ska försöka vända krisen genom att ansöka om fastställande av ackord hos Vänersborgs Tingsrätt. Det sker efter att man skickat ut ett förslag på ackord till samtliga fordringsägare, som innebär att de som har mer än 10 000 SEK att kräva av bolaget bara ska få betalt med 30 procent av beloppet. Enligt Dalsspira har tillräckligt många fordringsägare accepterat förslaget för att man ska kunna gå vidare och få det fastställt.
Förhandling i domstolen om ackordet kommer dock först att hållas framåt mitten av nästa månad.

Ökad förlust för Dalsspira

Krisdrabbade mejeriföretaget Dalsspira ökade förlusten för tredje kvartalet till -2,15 miljoner SEK (-1,59), efter att omsättningen dalat till 6,31 miljoner SEK (6,67).
"Hård konkurrens gör att försäljningsvärdena fortsatt ligger på en alltför låg nivå", konstaterar vd Peter Jaern.

Mindre akrylamid i mörkrostat kaffe

Mörkrostat kaffe innehåller mindre akrylamid än ljusrostat. Det visar ett kontrollprojekt där Livsmedelsverket undersökt 29 kaffeprodukter på den svenska marknaden.
Fyra av de undersökta kaffeprodukterna innehöll mer akrylamid än gränsvärdet tillåter, men en av dem var ett snabbkaffe, där mätningen blir lite felvisande eftersom detta är mer koncentrerat än kaffebönor men späds ut när man tar det i hett vatten.
Akrylamid kan vara cancerframkallande, ifall man exponeras för stora mängder under lång tid, och bildas i livsmedel som hettas upp.

Priset viktigast för svenskarnas onlinehandel

62 procent av svenskarna tycker att det är priset som är det viktigaste, när man ska handla dagligvaror online. Det visar en ny undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av Mathem. På andra plats kommer "ett brett sortiment", och därefter i tur och ordning "produkterna/kvalitén", "leveransen kommer i tid"; samt "smidig navigering".
Bara fem procent tycker däremot att en snygg hemsida eller app är viktigast, vilket innebär att dette kriterium hamnar näst sist, före "returprocessen".

Eget hantverksöl från Viking Line

Viking Line blir det senaste i raden av alla företag som ska lansera en egen alkoholdryck. Det blir en IPA-öl som utvecklats i samarbete med det finländska mikrobryggeriet Rock Paper Scissors Brewing i Kuopio. Viking Line Indian Pale Ale, som den heter, börjar säljas ombord på fartygsrestaurangerna idag fredag.

Veganska chokladtryfflar på Kronans Apotek

Kronans Apoteks bidrag till julmaten i år består bland annat av veganska chokladtryfflar, samt den traditionella julsenapen, som i år får smak av söt chili.

Dalsspira steg efter ackordsbesked

Dalsspiras delårsrapport och besked om en ackordsuppgörelse med fordringsägarna ingav nytt hopp för bolaget hos marknaden, som skickade upp aktien med 17,84 procent till 0:436 SEK. Opticept steg samtidigt med 7,97 procent till 14:90 SEK, medan Oatly steg med 6,16 procent till 2:24 USD och Veg of Lund steg med 4,38 procent till 6:44 SEK.
Scandi Standard föll samtidigt med 5,61 procent till 49:32 SEK, medan Mackmyra föll med 5,69 procent till 2.82 SEK, och Probi föll mer 4,58 procent till 208:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,52 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,47 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,15 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,52 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,87 procent.

Gomidda: Ett äpple om dagen

Ett äpple om dagen håller ju som bekant doktorn borta. Det låter ju i och för sig klatschigare på engelska – an apple a day keeps the doctor away – vilket möjligen är en anledning till att två kommuner i stor-London nu satt detta i system, och börjat förskriva frukt och grönsaker på recept.
Och då menar vi inte recept på höstig äppelpaj, utan sådana recept som man får just av den doktor som äpplena och andra frukter och grönsaker ska hålla borta. Ty i Tower Hamlets och Lambeth – båda klassiska East End-marker – finns ännu 2022 en överrepresentation av kroniska sjukdomar hos befolkningen, varför man nu vill testa om receptförskriven frukt och dito grönsaker kan få fason på folkhälsan, rapporterar Fruitnet. Tio GBP i veckan ska invånarna få frukt- och gröntkuponger att handla för, något som blivit mer akut nu när livsmedelspriserna är på väg genom taket, enligt projektledarna.
"En hälsosam diet kan ofta uppnå betydligt mer än alla mediciner jag kan skriva ut som husläkare", säger läkaren och professorn Sir Sam Everington, som verkar i området.
Så, tag ett bett i närmsta frukt, och begrunda under inmundigandet att det ännu tvåhundra år efter att limejuice började användas i stor skala mot skörbjugg i den brittiska marinen är ett problem att få människor att förstå nyttan med grönt på tallriken.

Email Marketing Powered by MailPoet