foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/11, 2022

Morris ökar i Match

Philip Morris har nu säkrat nästan 86 procent av aktierna i Swedish Match, efter beskedet i måndags om att man väljer att gå vidare med affären efter att ha fått 82,6 procent. När Philip Morris nu därmed närmar sig de 90 procent som krävs för att kunna tvångsinlösa resten, är man också tydlig med att det är det man tänker göra, om man når dit.
"Vi uppmuntrar de återstående aktieägarna att acceptera erbjudandet så snart som möjligt under den förlängda acceptfristen, för att undvika att behöva vänta på utbetalning genom ett potentiellt tvångsinlösenförfarande, vilket vi avser initiera efter att vi uppnått ett ägande om mer än 90 procent", säger Philip Morris vd Jacek Olczak.
Den nya tidsfristen löper till 25 november.

Norsk matprisinflation tar fart

Den norska prisökningstakten på livsmedel ökade till 13,1 procent på årsbasis i oktober, från 12,1 procent i september. Från september till oktober minskade visserligen priserna med 0,2 procent, men det är inte ovanligt för årstiden, enligt arbetsgivarorganisationen Virke, som presenterar statistiken.
Mest ökade katte, te, och kakao, med över 27 procent från oktober förra året.

Polarbröd vill göra smörgåstårtan till nationalrätt

Polarbröd startar kampanj för att göra smörgåstårtan till svensk nationalrätt. Det sker bland annat genom en namninsamling, som över 4 000 personer redan skrivit på. Samtidigt tar man just nu emot recept på smörgåstårtor inför smörgåstårtans dag den 13 november.

Systemet tar emot pantflaskor igen

Systembolaget ska återigen börja ta emot returflaskor, efter att det visat sig att det är brist på både flaskor och backar i retursystemet. Samtidigt går Sveriges Bryggerier ut och vädjar till svenskarna om att panta mera.
"Idag slängs 86 procent av alla returglasflaskor som säljs på Systembolaget i återvinningen i stället för att lämnas tillbaka", säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Ny Sweden Rock-rom

Rockfestivalen Sweden Rock lanserar en ny rom, Premium Dark Rum. Denna gång sker det i samarbete med Live Brands Factory, samt som tidigare Brands for Fans.

Oatly steg

Oatly steg med 10,11 procent på torsdagen till 2:07 USD, före bland andra Novozymes som steg med 6,54 procent till 418:90 DKK, Chr. Hansen som steg med 5,67 procent till 450:70 DKK, AAK som steg med 4,78 procent till 174:20 SEK, och Humble Group som steg med 4,63 procent till 11:30 SEK.
Scandinavian Tobacco föll med 7,79 procent till 118:30 DKK, medan Probi föll med 4,65 procent till 215r:50 SEK, LMK Group föll med 4,44 procent till 5:60 SEK, och Ice Fish Farm föll med 4,10 procent till 23:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,59 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,92 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,06 procent.

Gomidda: Om man ska vara PET-ig

Så nås vi av meddelandet (i Packnews) om att Svensk Plaståtervinning nu hittat ett sätt att återvinna livsmedelstråg av PET-plast, och hoppas på att kunna återvinna uppemot 2 000 ton sådana från svenska hushåll.
Gott så. Men det ska ske genom att trågen ska skickas iväg för att malas ned till granulat, som sedan kan användas som ny råvara – hos Wellman Recycling, i Nederländerna.
Det är inte utan att man begrundar i vad mån miljönyttan med att återvinna plasttrågen uppvägs eller vad man ska säga av detta med att de ska fraktas hundra mil till ett annat land för att så ska ske.
Om man nu ska vara PET-ig.

Email Marketing Powered by MailPoet