foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/11, 2022

Nya säkerhetsregler tar livsmedelsindustrin på sängen

EU:s nya IT-säkerhetsregler för kritisk infrastruktur inom unionen kommer även att beröra livsmedelsindustrin. Men långtifrån alla företag som omfattas av det så kallade NIS2-direktivet är förberedda på de nya reglerna, som träder i kraft 2024, och på de investeringar i IT-säkerhet som kommer att krävas.
"Detta måste det varslas om snarast möjligt, för det är obeskrivligt kort väg till mållinjen", säger Natasha Friis Saxberg, chef för danska branschorganisationen IT-Branchen, till Børsen.
Den som bryter mot de nya säkerhetsreglerna riskerar dessutom att tvingas böta med två procent av sin globala omsättning, ifall direktivet blir verklighet.

Norway Royal Salmons saga är all

Norway Royal Salmon meddelade sent på måndagskvällen att fusionen med rivalen Salmar nu är genomförd. Därmed upphör Norway Royal Salmon som eget bolag, då Salmar har övertagit samtliga aktier, rättigheter och förpliktelser som Norway Royal Salmon haft.

Arvid Nordquist utökar samarbetet med Asahi

Arvid Nordquist tar över all försäljning och distribution av Asahis produkter till svenska hotell, restauranger samt caféer och catering (horeca) från årsskiftet. Sedan tidigare har Arvid Nordquist hanterat försäljning och distribution av alla Asahis produkter till den svenska dagligvaruhandeln, något som visat sig framgångsrikt.
Bland Asahis varumärken finns Pilsner Urquell, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro med flera.

Uppåt för ABF

Brittiska Associated British Food (ABF) ökade sin vinst före skatt för helåret till 1 076 miljoner GBP (725), efter att omsättningen ökat till 16,997 miljarder GBP (13,884). Ökningen skedde trots att den senaste tidens inflation ökat omkostnaderna med omkring en miljard GBP bara i år. Framförallt är det det egna varumärket Primark som drivit upp siffrorna, enligt ABF.

Ny ordförande för Midsona

Patrik Andersson föreslås som ny ordförande för Midsona, efter Ola Erici, som avböjt omval. Patrik Andersson har över 30 års erfarenhet av bolag inom livsmedel och konsumentvaror.
Samtidigt föreslås Ica Sveriges förre vd Anders Svensson som ny styrelseledamot i samma bolag.

Nytt ras för Dalsspira

Krisdrabbade Dalsspira rasade med 17,09 procent på tisdagen till 0:33 SEK, samtidigt som Eatgood föll med 13,48 procent till 1:38 SEK. Ice Fish Farm föll samtidigt med 5,17 procent till 22:00 NOK.
Mackmyra steg med 9,09 procent till 3:00 SEK, medan Humble Group steg med 8,21 procent till 10:74 SEK, Simris Alg steg med 4,98 procent till 0:274 SEK, och Scandi Standard steg med 4,63 procent till 52:15 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,36 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,52 procent.

Gomidda: Guldlock

Om man är finanschef för ett av världens största köttföretag finns det vissa saker som man gärna kan undvika att göra. En av dem är att supa sig redlös, vingla in i någon främmande människas hem, klä av sig, samt lägga sig och sova i vederbörandes säng, där man framåt småtimmarna hittas av bostadens rättmätige boende.
Men detta var precis den bedrift som John R. Tyson, CFO för kött-titanen Tyson, lyckades med häromsistens, avslöjar TV-bolaget KNWA. Kvinnan som hittade den redlöst berusade och lindrigt klädde främlingen hemma hos sig i Fayetteville, Arkansas, ringde larmcentralen och förklarade precis som vilken Mamma Björn som helst att det var någon som sov i hennes säng, och när polisen kom, var det knappt att de lyckades väcka denne fjärde generationens kött-Tyson. Han misstänks nu för fylleri på allmän plats samt olaga intrång, rapporterar KNWA.
Tyson Foods meddelar lakoniskt att man "är medvetna om incidenten, och eftersom detta är ett privat ärende, har vi inga ytterligare kommentarer".
Email Marketing Powered by MailPoet