foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/11, 2022

Klart för Morris-Match

Philip Morris väljer att genomföra övertagandet av Swedish Match, efter att man säkrat 82,59 procent av aktierna i bolaget. Från början hade man som villkor att 90 procent av aktieägarna skulle tacka ja – utan vilka man inte kan tvångsinlösa resten – men nu nöjer sig alltså det amerikanska bolaget med att nästan nå ända fram.
Samtidigt förlänger man deadline ytterligare för aktieägarna att godta budet, till 25 november, i hopp om att kunna ta över ytterligare andelar.
Beskedet kom efter att Swedish Matchs största ägare, aktivistfonden Elliot, tackat ja till budet under helgen. Elliot avböjde det ursprungliga budet om 106 SEK per aktie, men godtar nu budet om 116 SEK per aktie.
Enligt Philip Morris har därmed de tio största ägarna i Swedish Match accepterat budet. Det sker bland annat efter att Philip Morris fört samtal med alla stora aktieägare i Swedish Match – detaljerna i de samtalen förblir hemliga.
Framförallt är det Swedish Matchs snus och tobaksfria nikotinprodukter som Philip Morris vill åt. Dessa har vuxit snabbt inte minst i USA, medan Philip Morris inte hängt med, trots att man vill göra bolaget rökfritt i takt med att rökvaror blir allt mer impopulära.

Ekologisk mat på nedgång – trots lägre prisökning

Svenskarna har efter åratal av stadigt stigande konsumtion plötsligt börjat handla allt mindre ekologiska livsmedel. Folk tror helt enkelt att ekologiska livsmedel är för dyra, tror de stora kedjorna som SVT talat med – trots att priserna på ekologiska livsmedel ökar mycket långsammare än priserna på konventionella sådana.
"Jag tror att många har en föreställning av att ekologiskt ska vara dyrare, så man tittar inte ens på den hyllan", säger Ekologiska Lantbrukarnas ordförande Erika Olsson.
2021 minskade försäljningen av ekologisk mat till 19,3 miljarder SEK, från 20,3 miljarder SEK år 2020 – en minskning alltså med en miljard, enligt SCB.
Och värre kommer det att bli, i takt med att maten blir allt dyrare, tror dagligvarukedjorna. Dessutom finns numera fler aspekter som tävlar om kundernas gunst.
"Det ekologiska sortimentet har fått konkurrens i hyllan av andra hållbara produkter, som lokalodlat och vegetariskt", säger Ica:s hållbarhetschef Anders Axelsson.
"Många tycker att närodlat är viktigare", säger Coop Sveriges hållbarhetschef Mattis Bergqvist. 

Ölförsäljningen minskar på Systemet

Under pandemin gick den upp – men nu dalar ölförsäljningen på Systembolaget igen. Minskningen hittills är på fyra procent, räknat på volym, skriver Göteborgs-Posten.
"Vi har mer sett det som en postpandemisk effekt, där försäljningen återgått till hur den såg ut före pandemin", säger inköpschefen Fredrik Arenander till tidningen.
"Det är ett motsatt beteende bland kunderna än vad vi hade under pandemin. Prishöjningar har inte slagit igenom ännu. Det är snarare att man har gått över till en annan form av öldrickande och att man åter dricker sin öl på restaurang", säger han.

Sjöstrand tar in två miljoner

Sjöstrand Coffee tar in två miljoner SEK i en riktad nyemission, om en extra bolagsstämma den 25 november godkänner saken. Företaget säger att man med pengarna vill försäkra sig om att man kan fortsätta enligt sin affärsplan i oroliga tider.

Svensk Handels chefsekonom blir statssekreterare

Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson lämnar sitt jobb för att bli ny statssekreterare åt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Svensk Handel söker nu efter en efterträdare.

Eatgood sköt i höjden

Eatgood steg på måndagen med 19,92 procent till 1:595 SEK, före Humble Group som steg med 4,47 procent till 9:93 SEK, Opticept som steg med 4,22 procent till 13:34 SEK, och Veg of Lund som steg med 4,00 procent till 8:84 SEK.
Midsona A föll med 9,09 procent till 11:00 SEK, medan Dalsspira föll med 6,13 procent till 0:398 SEK, Umida föll med 5,76 procent till 3:76 SEK, Simris Alg föll med 4,74 procent till 0:26 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 4,31 procent till 0:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,48 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,40 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,57 procent.

Gomidda: Nästan lika illa som trillingnöten

När vi i Sverige sörjer den hädangångna trillingnöten i Aladdinasken, stålsätter sig Storbritannien nu för motsvarande konfektyrreleterade förlust, när Mars nu meddelar att man i årets upplaga av chokladpåsen Celebrations – vilken är lika förknippad med brittisk jul som Aladdin är med svensk sådan – kommer att ha plockat bort Bountybitarna ur densamma.
Ty i dessa den ständiga och okritiserbara förändringens tidevarv, har kunderna fått rösta på vilken chokladbit de tycker borde bort, och 40 procent röstade på Bounty, rapporterar Confectionery News. Men där måste det ha blivit något amerikanskinspirerat valstrul, för i en separat enkät som gjorts av e-handelsbolaget Britsuperstore, visade det sig att det var chokladbiten Milky Way som hamnade på jumboplats.
Med detta och med det faktum att 60 procent inte röstade bort Bounty i åtanke, förbereder vi oss alltså på en svekdebatt av det slag som bara traditionella julgodis förmår uppväcka. Men britterna kan ju alltid trösta sig med att det ännu går att köpa Bounty separat i affärerna.
Till skillnad från trillingnöten, muttrar vi harmset.

Email Marketing Powered by MailPoet