foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/04, 2020

Löfbergs storsatsar på Finland

Löfbergs ska bilda ett särskilt dotterbolag i Finland för verksamheten där, med försäljningsdirektören Kent Pettersson som vd från och med halvårsskiftet.
"Vi har fördubblat försäljningen i Finland de senaste fem åren, nu blir uppgiften att säkerställa en fortsatt lönsam tillväxt", säger denne.
Löfbergs har främst lyckats utmärka sig i Finland som mörkrostat kaffe, en produktgrupp som ökar med omkring 30 procent per å ri landet.
"Vi har träffat rätt med vårt mörkrostade kaffe och vunnit många finska kaffeälskares hjärtan. Det ska vi naturligtvis bygga vidare på. Vi kommer samtidigt att utveckla vårt sortiment med kalla drycker", säger Kent Pettersson.

Storförpackningar sämre för klimatet

Trots att det kan verka kontraintuitivt är faktiskt mindre livsmedelsförpackningar bättre för klimatet än storförpackningar, när allt vägts in. Det visar ny forskning vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads Universitet. Orsaken är helt enkelt att mer portionsförpackad mat faktiskt äts upp, medan det oftare blir mat över i storförpackningarna som sedan går i soptunnan.
"Att uppmuntra till mer portionsförpackat, i en tid när många vill ta bort förpackningar helt, är kontroversiellt. Men forskning visar att livsmedel som förpackas bättre, exempelvis i mindre portioner, och kan ätas upp i större utsträckning är bättre för klimatet även om mer förpackningsmaterial används", säger docenten Helén Williams som ansvarar för studien.
"16 procent av maten slängdes för att datumet gått ut eller på grund av osäkerhet kring hållbarhet. 8 procent slängdes för att konsumenten inte kunnat förbruka allt innehåll, då förpackningen var för stor. Dessutom relaterades ytterligare 21 procent av slängd mat till mat som blivit dålig i öppnad förpackning, vilket kan betyda att förpackningen varit för stor. 5 procent av matsvinnet var relaterat till förpackningar som var svåra att tömma, detta gällde främst mejerier", säger Helén Williams.
"Världens livsmedelsproduktion står i dag för en tredjedel av klimatpåverkan. Att utveckla förpackningar som gör att vi slänger mindre mat är nödvändigt för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen och i detta arbete behöver livsmedels- och förpackningsbranschen ta ett större ansvar i att skapa en förståelse för konsumenternas behov och beteende", säger hon.

Ica lyftes av coronan

Hamstringen i början av coronakrisen lyfte Ica Gruppens omsättning för första kvartalet till 30,37 miljarder SEK (28,10), och vinsten före skatt till 1,183 miljarder SEK (0,974). I Sverige uppskattas coronaeffekten ha lyft försäljningstillväxten med 3 procentenheter och i Baltikum med 1 procentenhet.
"Även om denna mycket intensiva period är över så kommer effekterna av den pågående covid-19-pandemin sannolikt att prägla samhället och vår verksamhet för lång tid framöver", säger vd Per Strömberg, som dock konstaterar att utvecklingen för vissa Icabutiker tvärtom minskat – och att coronaeffekten för hela koncernen skulle kunnat vara ännu starkare.
"Under den mest intensiva bunkringsfasen gynnades vi inte heller av vår butiksstruktur, med en relativt sett stor andel små och medelstora butiker. Det är enligt vår bedömning det främsta skälet till att vi, trots hög tillväxt, inte nådde upp till samma tillväxt som hela marknaden", säger han.

Skåne-Möllan red på hamstringen

Skåne-Möllan gynnades av coronahamstringen under första kvartalet och ökade omsättningen till 50,1 miljoner SEK (44,3), medan vinsten före skatt mer än dubblerades till 3,5 miljoner SEK (1,4).
"Vilken påverkan detta får för resten av 2020 är ännu okänt. Volymen till bageri-och livsmedelsindustri har också ökat under första kvartalet medan volymen till grossister med kunder inom hotell-och restaurangbranschen har minskat", skriver bolaget.

Nick's samarbetar med Newbody

Svenska Nick's ska börja sälja ett urval av sina produkter i samarbete med Newbody, klädföretaget som säljer sina varor med hjälp av skolklasser som får vara med och dela på inkomsten. Två specialdesignade lådor under varumärket Spicy Dream kommer att erbjudas: Candy Box med ett urval av Nick's choklad och Sports Box med företagets vanligaste proteinbars.

"Dryckis" från Semper

Semper lanserar en ny fruktdryck för barn, kallad "Dryckis", och som kommer i klämpåse, så att det inte ska vara lika stor risk att spilla.

Uppåt för Novozymes

Novozymes ökade sin vinst före skatt för första kvartalet med 18 procent till 1,02 miljarder DKK. Omsättningen steg med nio procent till 3,79 miljarder DKK.

Trump tvingar slakterier hålla öppet

Inför hotet om en annalkande brist på kött i USA har landets president Donald Trump beordrat slakterierna att hålla öppet, trots coronakrisen. Det sker genom ett dekret där slakteriföretagen klassas som samhällsviktig verksamhet. Därmed minskas kraven på bland annat social distansiering och skyddsutrustning.

Skåne-Möllan red på rapporten

Skåne-Möllan blev dagens börsvinnare i branschen efter sin rapport, och steg med 12,80 procent till 476:00 SEK. Eatgood följde efter med plus 6,22 procent till 2:39 SEK, före Optifreeze med plus 5,19 procent till 24:30 SEK, Olvi A med plus 4,84 procent till 39:00 EUR, AAK med plus 3,47 procent till 162:45 SEK och Kopparbergs med plus 3,10 procent till 139:80 SEK.
Ica Gruppen fick däremot ett betydligt svalare mottagande för sin rapport, och föll med 3,73 procent i den inledande handeln innan aktien återhämtade sig något lite framåt eftermiddagen, då den minskat med 3,43 procent till 444:30 SEK. Största förlorare blev emellertid Sjöstrand Coffee som föll med 12,37 procent till 0:43 SEK, före Swedish Match som föll med 3,89 procent till 627:00 SEK och Peckas Naturodlingar som föll med 3.85 procent till 10:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 3,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,13 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,93 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,29 procent.

Gomidda: Tomatsåsmysteriet

En 49-årig nederländare har gripits i Österrike för minst ett tiotal fall av internetbedrägerier, där han annonserat ut olika elektronikprylar men sedan istället skickat till exempel burkar med tomatsås till de kunder som betalat för de icke existerande varorna, omtalar Het Laatste Nieuws. Polisen har bevis för ytterligare ett 30-tal liknande bedrägerier, som utförts av mannen under falska konton när hans tidigare konton på näthandelsplatserna raderats.
Man frågar sig då: varför just tomatsås? Varför bemöda sig med att ens skicka någon bluffvara om man tänker ta pengarna och sticka? Räknas tomatsås som handelsvara i landet? Ville han sända något budskap som vi av språkliga och kulturella skillnader är oförmögna att uppfatta?
Mystiken tätnar. Alla spår leder åt ett håll: frågan är bara vilket. Vi anar en hemsk komplott – eller kanske vi ska säga kompott.